Liga prvaka - Završnica, osmina finala, 10.03.2009, 20:45 h
Juventus
Juventus 2:2 Chelsea
Chelsea

Juve - Chelsea: Dotučena Stara dama

Borna Rupnik • utorak, 10.03.2009.
Juve - Chelsea: Dotučena Stara dama
Foto: EPA

Guus Hiddink više se ne može podičiti stopostotnim učinkom, ali se iz Torina vraća uzdignutih ruku. Chelsea je s Juventusom odigrao 2:2 i zahvaljujući pobjedi sa Stamford Bridgea putuje u četvrtfinale Lige prvaka...

Usprkos prednosti od 1:0 iz prve utakmice, Guus Hiddink na Olimpijskom stadionu u Torinu nije odustao od svoje uobičajene postave s Didierom Drogbom i Nicolasom Anelkom, dok je Juventusov strateg Claudio Ranieri na to odgovorio napadačkim trojcem Del Piero - Trezeguet - Iaquinta. To se pokazalo dobrom odlukom jer je talijanska momčad u prvim minutama uspjela stvoriti željeni pritisak, ali je Juventusovu koncepciju nakratko poremetio rani izlazak Pavela Nedveda.

Međutim, prva je prava prilika urodila plodom. Iaquinta je u 19. minuti odigrao fenomenalan dupli pas s Trezeguetom i matirao Čecha za ukupno poravnanje rezultata, a na krilima vodstva dalekometnim pokušajem prijeti Del Piero, ali Čech odbija preko gola. Juventus je terensku premoć zahvaljujući neprelaznom obrambenom bloku imao sve do posljednjih pet minuta prvog dijela, kada Chelsea u par navrata plete mrežu oko suparničkog šesnaesterca.

Puno je bure izazvao slobodni udarac Didiera Drogbe iz 45. minute jer se čini da je Buffon loptu izvadio s krive strane gol-linije, ali engleski su protesti prerasli u veselje u prvoj minuti sudačkog dodatka. Lampard je opalio s 25 metara i pogodio gredu, ali natrčava Michael Essien i šalje loptu ispod Buffona za 1:1. Ganski je internacionalac tako na najbolji mogući način obilježio svoj povratak na teren nakon šestomjesečnog izbivanja zbog ozljede.

Početkom nastavka je teret juriša na nova dva pogotka sputao nogometaše u crno-bijelim dresovima, a Chelsea je zaigrao opušteno, no nedovoljno konkretno da nadmudri Buffona. U 60. minuti Del Pierov pokušaj glavom završava u Čechovom naručju, a Ranieri uvodi mladog Giovinca. Pet minuta poslije prekrasnu akciju Juventusa glavom je okončao Trezeguet, ali Čech odlično brani.

Tek što su nakon drugog žutog kartona Giorgia Chiellinija potonule sve nade navijača Stare dame, Belletti u živom zidu igra rukom, a Alessandro Del Piero hladnokrvno vara češkog vratara i petnaestak minuta prije kraja postavlja 2:1.

Sve je dileme u 83. minuti riješio Didier Drogba. Belletti od tragičara postaje asistent, a talijanska obrana - kojoj je nedostajao i Nicola Legrottaglie - ne stiže pokriti napadača Obale Bjelokosti i to je bilo nedostižnih 2:2. Ballack i Belletti u samoj su završnici propustili postići i treći pogodak.

Viceprvak Europe tako nastavlja svoj put prema prošlosezonskom uspjehu, dok Juventusu predstoji borba za očuvanje drugog mjesta u domaćem prvenstvu koje bi ih ponovno odvelo u Ligu prvaka.

Liga prvaka - Završnica

osmina finala

Atlético Madrid2:2Porto
Lyon1:1Barcelona
Arsenal1:0Roma
Inter0:0Manchester United
Real Madrid0:1Liverpool
Chelsea1:0Juventus
Villarreal1:1Panathinaikos
Sporting0:5Bayern
Juventus2:2Chelsea
Panathinaikos1:2Villarreal
Bayern7:1Sporting
Liverpool4:0Real Madrid
Roma7:8 **Arsenal
Manchester United2:0Inter
Porto0:0Atlético Madrid
Barcelona5:2Lyon

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!