Liga prvaka - Završnica, osmina finala, 11.03.2009, 20:45 h
Roma
Roma 7:8 Arsenal
Arsenal

Roma - Arsenal: Upotpunjen engleski četverolist

Ivan Forjan • četvrtak, 12.03.2009.
Roma - Arsenal: Upotpunjen engleski četverolist
Foto: EPA

U najuzbudljivijoj utakmici večeri, onoj između Rome i Arsenala, pred 65 tisuća ljudi na rimskom Olimpicu, Topnici iz Londona uspjeli su u svom naumu da prođu u četvrfinale najelitnijeg nogometnog natjecanja na svijetu. U šokantnoj završnici bili su bolji u izvođenju jedanaesteraca...

Arsenal se treći put u četiri sezone zaredom plasirao među osam najboljih momčadi staroga kontinenta. Kao i prošle godine, zajedno s Chelseajem, Liverpoolom i Manchester Unitedom potvrdio je dominaciju Engleza u nogometnom svijetu plasiravši se u četvrtzavršnicu.

Obje momčadi ušle su u utakmicu poprilično desetkovane što se tiče igračkog kadra, sa svake strane nedostajalo je po pet igrača. Međutim, Spalettija je mogao veseliti povratak Tottija, Donija i Pizzara, dok je Wenger mogao računati na oporavljene Walcotta, Eduarda i Tourea. U utakmicu je Arsenal ušao s prednosti od jednog pogotka, kojeg je Van Persie postigao iz jedanaesterca prije dva tjedna nakon prekršaja Mexesa.

Unatoč očekivanjima, i Eduardo i Walcott utakmicu su počeli s klupe, dok su Bendtner i Van Persie činili udarni Arsenalov napadački tandem. Lagana kiša i prohladno vrijeme očito su više odgovarali domaćoj momčadi koja je u ranoj fazi utakmice uspjela anulirati prednost gostiju. Ubaćaj Tottija s lijeve strane u 9. minuti Taddei mudro propušta nakon čega se iz drugog plana pojavljuje nečuvani Juan i mirno posprema loptu u mrežu. Isti igrač je zbog ozljede morao već nakon 19 minuta napustiti igru te ga mijenja osokoljeni i od početka najavljivani Julio Baptista.

Prvo poluvrijeme obilježilo je mnoštvo promašenih prilika i rastrzane igre s obje strane. U redovima domaćina najviše se isticao Taddei, dok su Arsenalovi, po vokaciji, defanzivci (Eboue, Sagna, Diaby) puno "zujali", ali "malo meda dali". Drugo poluvrijeme, po prilikama mnogo manje sadržajnije, proteklo je u miroljubivom tonu, iako je krajem utakmice Baptista propustio stopostotnu priliku. Za nas najvažniji trenutak utakmice odvio se u 85. minuti kada svoj debi u Ligi prvaka ove sezone upisuje Eduardo. 25 minuta provedenih u igri ipak nije bilo dovoljno za hrvatskog Brazilca da pokaže sav spektar svojih znanja i čarolija. Posljednju priliku na utakmici ponovno je imao Baptista, ali ispred njega očistio je čvrsti Toure.

Jedanaesterci su odlučivali pobjednika, a prvi je loptu uzeo baš Eduardo. Nažalost, promašio je, ali njegovi suigrači ostali su mirne noge i tako osigurali prolazak u daljnji krug natjecanja. Od domaćina katastrofalno su pogriješili Vučinić i Tonetto neozbiljno zapucavši u okvir Almuniina gola.

Arsenal je svoju prvu pobjedu na Olimpicu upisao, ostaje vidjeti hoće li dobiti još jednu priliku za reprizu 27. svibnja u velikom rimskom finalu Lige prvaka...

Liga prvaka - Završnica

osmina finala

Atlético Madrid2:2Porto
Lyon1:1Barcelona
Arsenal1:0Roma
Inter0:0Manchester United
Real Madrid0:1Liverpool
Chelsea1:0Juventus
Villarreal1:1Panathinaikos
Sporting0:5Bayern
Juventus2:2Chelsea
Panathinaikos1:2Villarreal
Bayern7:1Sporting
Liverpool4:0Real Madrid
Roma7:8 **Arsenal
Manchester United2:0Inter
Porto0:0Atlético Madrid
Barcelona5:2Lyon

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!