Rukomet

Babić: "Imamo obavezu pobjeđivati"

Ivana Strahija • ponedjeljak, 06.06.2011.
Babić: "Imamo obavezu pobjeđivati"
Foto: Bruno Karadža

U utorak prijepodne Hrvatska putuje u Rumunjsku, gdje će s tamošnjom izabranom vrstom odigrati pretposljednju utakmicu kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Srbiji. Hrvati su spremni pokazati da su bolji.

"Odlično je to što smo osigurali prvu poziciju kvalifikacijske grupe i bit ćemo nositelji prilikom ždrijeba preliminarnih grupa u Srbiji. Svejedno, u Rumunjsku idemo pobijediti, mi smo ipak hrvatska reprezentacija. Među najboljima smo, ako ne i najbolji na svijetu, i imamo obavezu baš uvijek igrati na pobjedu", kazao je novinarima pomoćnik izbornika Slavka Goluže, trener Željko Babić.

Tome Babić dodaje: "Iskoristit ćemo priliku da damo minutažu igračima iz hrvatske lige, koji sigurno imaju kvalitetu, ali je nemaju 'vremena' pokazati."

U Hrvatskoj reprezentacija sigurno ostavlja Mataiju, igrača Poreča, Brozovića iz Gorice te Nexeovog Markotića, a izbornik će još odlučiti kojih točno 17 vodi sa sobom u Rumunjsku. Tu je reprezentaciju Hrvatska u posljednjih šest mjeseci dvaput pobijedila: "Nema nepoznanica, igraju obranu 6-0, iako se na kratko znaju transformirati u 5-1. Njihova je najjača karakteristika protunapad, brzi prelazak iz faze obrane u fazu napada. Vjerujem da će zbog publike teren u Rumunjskoj biti vruć", kaže Babić.

Presudna će biti, kaže pomoćni trener, koncentracija: "Trebamo se spremiti na to da budemo potpuno usredotočeni na svoj zadatak, da se brzo vraćamo u obranu i da izbjegnemo tehničke greške iz kojih u principu dolaze lagani golovi protivnika. Moramo imati disciplinu u napadu, biti strpljivi i graditi drugu-treću šansu prije kretanja u realizaciju."

Na popisu za Rumunjsku je Splitov Hrvoje Batinović, koji kaže: "Uzbuđen sam jer mi je to prvi puta, no mislim da sam spreman za izazov. Istina, igram samo Premijer ligu, i to tek godinu dana, ali osjećam se zrelo." Novo hrvatsko lijevo krilo očekuje paklenu atmosferu u Rumunjskoj, a izuzetno je zadovoljan odnosom starijih reprezentativaca prema mladim snagama: "Stariji dečki su predobri prema nama, zbilja se na ništa ne možemo požaliti."

Hrvatsko desno krilo, Ivan Čupić, pak kaže: "Pomlađeni smo nakon što smo odradili vrhunski posao u kvalifikacijama, ovo je lijepa prilika da se ispipa situacija s mladim igračima. Šteta što nismo imali više vremena, praktički ćemo mi iz Njemačke s njima odraditi samo jedan trening. Ipak vjerujem da smo mi kvalitetniji od Rumunja i na papiru i da ćemo to dokazati na parketu."

Koji je njegov savjet za najmlađe reprezentativne kolege? "Svaki od nas malo starijih i iskusnijih imao je prve utakmice, znamo da je trema. Nije važno ni ako nekome početak bude loš ili pak slabije odigra, nije to katastrofa. No, ono što se mora znati i bez čega nitko ne može biti hrvatski reprezentativac jest ostavljanje srca na parketu, bacanje na glavu i borba do zadnje minute", rekao je Čupić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • filipzok06.06.2011. u 19:13
    Samo jaka odbrana i dobijamo Rumunje
    filipzok