Košarka

Slovencima darovali polufinale

Bernard Jurišić • petak, 18.09.2009.
Slovencima darovali polufinale
Foto: EPA

Antologija hrvatske košarkaške tragedije dobila je novo poglavlje. Hrvatska je prosula 15 poena prednosti protiv Slovenije u četvrtfinalnom okršaju Europskog prvenstva u Poljskoj i darivala desetkovanom i nimalo impresivnom protivniku, ali i zasluženom pobjedniku polufinale...

Počelo je očekivano čvrsto, bonus prekršaja na otvaranju susreta napunili smo već za tri minute. Banić je nažalost odmah zaradio tri prekršaja. Roko Ukić dohvatio se najopasnijeg Slovenca Jake Lakoviča i odradio sjajan posao u prvom poluvremenu.

Ukić nas je vodio na obje strane terena, a naša je prednost bila konstantna od prve minute. U petoj smo vodili 11:4, a odličnim šutem otišli smo na 24:15 u 10. minuti u tri pogođene trice iz tri pokušaja. Sjajni Ukić ukrcao je 12 već u prvoj četvrtini, a Lakoviča ostavio bez ubačaja.

Vezane vijesti

U drugu četvrtinu Slovenci ulaze agresivno, a mi s Ukićem na klupi. Lakovič je malo zraka iskoristio za brzih 6 poena i vratio Sloveniju na 27:25 u 13. minuti. S Rokovim povratkom na teren naša je igra opet dobila na protočnosti i kvaliteti, pa smo serijom od 9:0 najprije otišli na 38:27, a u zadnjoj minuti na čak 47:32.

Kod 47:34 imali smo loptu za posljednjih 15 sekundi prvog poluvremena, ali onda je Popović napravio strašnu glupost. Nešto je dobacio sucu koji ga je kaznio tehničkom, što su Slovenci iskoristili na maksimalan način i s 5 poklonjenih poena smanjili našu prednost na 47:39.

Nažalost, bio je to ključni trenutak ove utakmice, trenutak koji je počeo ispisivati još jedno poglavlje hrvatske košarkaške tragedije. Slovenci su produžili niz na 9:0 i došli na 47:41, a nakon što četiri minute nismo zabili iz igre u trećoj četvrtini, novom serijom od 9:0 Slovenija preuzima vodstvo - 50:53.

Istog trenutka kad je Repeša izvadio Ukića, Lakovič je zabio tricu, a Erazem Lorbek bio je nerješiva enigma za našu obranu. Bijedna tri poena zabili smo u trećoj četvrtini, a Slovenci su u 12 minuta napravili seriju od 23:3.

U posljednjoj četvrtini proradio je i Vujčić, s Ukićem nas je držao u rezultatskom priključku nekoliko minuta, sve dok Repeša nije odlučio da je dosta i posjeo ga na klupu. Na isti način kao što je nepotrebno "ohladio" Prkačina nakon dobre serije u drugoj četvrtini.

Slokar nam je pogodio dvije teške trice u nizu, Nachbar ubacio zadnja četiri poena koji su Sloveniju odveli u polufinale. I to kako. Nakon Planinićevog isforsiranog šuta pet sekundi prije kraja utakmice pri rezultatu 62:65 Nachbar je šutnuo iz očaja u zadnjoj sekundi slovenskog napada i - naravno pogodio. Slovenija je osigurala polufinale, a Hrvatska je dobila još jednu utakmicu koja će u povijesnim knjigama ostati zapisana riječima "morali smo dobiti".

Je li na kraju kriva Popovićeva glupost na kraju prvog poluvremena, nejasni i nelogični potezi izbornika Jasmina Repeše tijekom čitavog prvenstva ili jednostavno hrvatsko košarkaško prokletstvo - sad je u stvari i jako malo važno. Ali se teško oteti dojmu da izbornik Repeša ima puno toga za objasniti...

Eurobasket, završnica

četvrtfinale

Rusija68:79Srbija
Francuska66:86Španjolska
Turska74:76 *Grčka
Hrvatska65:67Slovenija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!