Košarka

Svatko sa svojim ciljem

Branimir Korać • subota, 19.09.2009.
Svatko sa svojim ciljem
Foto: EPA

Osam reprezentacija koje su ostale u Poljskoj na Eurobasketu danas kreću u borbu za pozicije. Poraženi i psihološki načeti idu u borbu za plasman od petog do osmog mjesta dok se četiri velikana bore za mjesto u finalu...

Teška utakmica očekuje danas Hrvatsku, možda i najteža na ovom Eurobasketu. Nakon iscrpljujuće i fizički i psihički utakmice sa Slovenijom u četvrtfinalu, Hrvatska odlazi u dvoboj za plasman od petog do osmog mjesta protiv Rusije s ključnom misli kako mora tu utakmicu dobiti.

Ova situacija neodoljivo podsjeća na onu iz Beograda gdje smo isto u kratkom roku nakon šoka protiv Španjolaca morali igrati za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Protivnik je bila Slovenija koja je to iskoristila i na kraju slavila.

Rusi u ovu utakmicu ulaze s prednosti iako nisu bolja reprezentacija. Dvije stvari im idu na ruku, dvije možda i ključne stvari - svoj susret četvrtfinala odigrali su dana ranije i upisali su gladak poraz koji nije mogao u tolikoj mjeri utjecati na njihovu psihu.

Ostaje za nadati se kako će se naši reprezentativci uspjeti oporaviti od teškog poraza protiv Slovenije i upisati pobjedu protiv Rusije koja bi im donijela prolazak na Svjetsko prvenstvo. S Rusima smo u Bydgoszzu igrali u skupini i upisala tijesan poraz i sada je prava prilika za uzvrat.

Tada smo vidjeli gdje leži njihova najveća snaga, Mozgov nam je stvarao ogromne probleme, a opasni su i Bikov, Monya i McCarty te će se na taj kvartet trebati obratiti najveća pozornost.

U drugom dvoboju za plasman od petog do osmog mjesta igrat će Francuska i Turska. Ovdje ćemo navijati za Turke jer njihova pobjeda ostavlja nam nadu za odlazak na Svjetsko prvenstvo i u slučaju poraza od Rusije te pobjede za sedmo mjesto. Međutim situacija je slična. Turci su također doživjeli psihološki šok porazom jučer u produžetku od Rusije dok je Francuska visoko poražena dan ranije od Španjolske i imala se vremena oporaviti.

U polufinalu nas očekuju dva velika dvoboja. Posebnu pozornost privlači susret Španjolaca i Grka. Španjolci su na putu prema naslovu prvaka Europe, a izabrali su teži put i nakon Francuske moraju i na jaku Grčku. Grci su jučer u produžetku muku mučili s vrlo dobrom Turskom i ostaje tek pitanje koliko će se fizički oporaviti za novi teški dvoboj.

Ništa manje zanimljiv neće biti dvoboj Srbije i Slovenije u koji Srbija ulazi kao favorit. Uz dan odmora, Srbija ima i prednost u brojnim slovenskim problemima s ozljedama i pobjeda mlade momčadi Dušana Ivkovića ne bi bila nikakvo iznenađenje. Slovenci su po prvi put u polufinalu, no veći problem od psihologije im je fizička pripremljenost.

Polufinale:

Španjolska - Grčka 18:30
Slovenija - Srbija 21:00

Od petog do osmog mjesta:

Francuska - Turska 12:00
Hrvatska - Rusija 14:15.

Eurobasket, završnica

polufinale

Španjolska82:64Grčka
Srbija96:92 *Slovenija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!