Košarka

Španjolci na krilima Gasola

Branimir Korać • četvrtak, 17.09.2009.
Španjolci na krilima Gasola
Foto: EPA

Pau Gasol odveo je Španjolsku u polufinale Eurobasketa. Odličnom igrom u četvrtfinalnom ogledu nije dao Francuzima baš nikakvu šansu i Španjolska je s plus 20 prošla dalje...

Francuzi nisu imali sreće. Uzeli su prvo mjesto u skupini E, no ono im je donijelo u četvrtfinalu Španjolsku koja ih je pregazila s 86:66.

Vrlo dobra španjolska obrana i dekoncentracija Francuza odveli su Španjolce prve do prednosti. U završnici prve četvrtine poveli su 18:10 i Francuska je bila prisiljena hvatati neugodan zaostatak. Do kraja četvrtine ta prednost je narasla na 25:15, a prvo ime tog razdoblja bio je raspoloženi Rudy Fernandez koji je ubacio tri trice i ukrao tri lopte.

Ništa nisu Francuzi naučili iz te prve četvrtine, nastavili su sa sporom i nepokretljivom igrom u napadu što je Španjolskoj savršeno odgovaralo i prednost je nastavila rasti. Već u 14. minuti bilo je vrlo visokih 35:19 i Francuska je bila pred ponorom.

Drugi problem za Francuze u tom početnom razdoblju bio je skok. Španjolci su imali već 16 skokova od čega šest u napadu, a Francuska tek sedam i to dva u napadu. Svih tih šest napadačkih pretvorili su u poene dok su Francuzi svoje pretvorili u izgubljene lopte.

Ipak, uspjeli su Francuzi smanjiti na 12 poena zaostatka i naznačiti kako možda mogu zakomplicirati utakmicu u nastavku, ali onda je sve u svoje ruke uzeo Pau Gasol koji niže osam poena i odvodi Španjolsku ponovno na plus 16. Osim toga sredinom četvrtine treći faul zaradio je Ronny Turiaf čime su Francuzi malo izgubili na snazi u reketu.

Na poluvrijeme se otišlo s vodstvom Španjolske 47:32 uz 14 poena raspoloženog Gasola.

Ušla je Francuska u drugo poluvrijeme svjesna kako nema mogućnosti za strpljenje već da mora već u trećoj četvrtini spustiti zaostatak ispod deset poena ako misli išta napraviti, ali nije išlo glatko. Španjoli su kažnjavali u početnoj fazi svaku obrambenu pogrešku i tricama Garbajose i Rubija otišli su na do tada najviših 55:36.

U jednom trenutku spustili su Francuzi zaostatak na minus 13, ali onda stali i Španjolska je uoči posljednje četvrtine bila na najviših 73:49.

Nakon visoke prednosti Španjolci su se malo opustili i Francuska je to kaznila smanjivši na četiri i pol minute prije kraja na 77:66. Rudy Fernandez i Pau Gasol ipak uzvratili su laganim koševima i zaustavili francuski nalet.

Završilo je uvjerljivo 86:66, Španjolci su sjajnom predstavom otišli u polufinale nošeni odličnom igrom Paua Gasola (28 poena i devet skokova) i Rudyja Fernandeza (16 poena, pet skokova). Kod Francuske Ronny Turiaf bio je usamljen s 12 poena.

Eurobasket, završnica

četvrtfinale

Rusija68:79Srbija
Francuska66:86Španjolska
Turska74:76 *Grčka
Hrvatska65:67Slovenija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!