Liga prvaka - Završnica, četvrtfinale, 08.04.2009, 20:45 h
Barcelona
Barcelona 4:0 Bayern
Bayern

Barca se poigrala s Bayernom

Vedran Attias • srijeda, 08.04.2009.
Barca se poigrala s Bayernom
Foto: EPA

Očekivala se utakmica u kojoj će Barcelona dominirati, a Bayern biti u podređenom položaju, no ovakvu prezentaciju moći Barcelone odnosno nemoći Bayerna - teško je bilo očekivati. Barcelona je stvarno u punom smislu riječi pregazila Bayern i već u 45 minuta golovima Messija, Eto'oa i Henryja riješila pitanje jednog polufinaliste Lige prvaka...

Trener Bayerna Jürgen Klinsmann iznenadio je kada je od prve minute na vrata poslao iskusnog Hansa-Jörga Butta dok je na klupi ostao prvi vratar Bavaraca Michael Rensing. Dok se treneru Bayerna ne može puno prigovoriti zbog te izmjene jer Butt zaista nije mogao ništa obraniti, druga izmjena, Lell umjesto ozlijeđenog Lahma, blago rečeno, skupo je stajala Bayern. Istini za volju, Lell je dobio vjerojatno najteži posao na svijetu - čuvanje strane po kojoj napadaju Messi i Dani Alves, no odradio ga je zaista loše.

Unatoč čudnim i neočekivanim izmjenama, teško da bi nešto pomoglo kako god da je Klinsmann odlučio. Naime, od prve minute bilo je jasno kako se Bayernu ne piše dobro. Kataloncima je trebalo samo šest minuta za prvi zicer kojeg Henry nije pretvorio u pogodak jer je na crti spasio Demichelis, no bila je to samo odgoda neizbježnog.

Deveta minuta - remek djelo broj 1. Lopta je kružila oko kaznenog prostora kao u rukometu s time da je Bayern konstantno imao barem "dva igrača manje" da bi na kraju Eto'o gurnuo Messija u zicera, a ovaj zavidnom lakoćom šalje loptu u "malu mrežicu". Nije dugo trebalo Messiju da vrati uslugu i samo tri minute kasnije namješta pogodak Kamercu za 2:0 u 12. minuti.

U 17. minuti sudac Howard Webb je pogriješio. Messi je po tko zna koji puta prošao Lella i - pao. Kontakt nije bio posebno silovit, no sigurno je postojao i ako već sudac nije smatrao kako se radi o prekršaju za najstrožu kaznu onda nikako nije trebao pokazati žuti Messiju za simulaciju. Pepea Guardiolu takva je odluka jako uzrujala te je prigovarao sve dok ga engleski sudac nije poslao na tribinu.

Ništa se nije promijenilo na terenu niti nakon što je na tribinu otišao Guardiola pa je tako par minuta kasnije Henry imao još jednog zicera, no ponovno nije bio precizan. Ovoga puta mu je Iniesta dao savršenu loptu, ali Francuz je ne samo promašio gol nego i proklizao te žestoko kopačkom u glavu udario Butta koji, na sreću, prolazi bez ozljede. Barcelona je tada ipak malo smirila igru pa smo na novu priliku i pogodak čekali petnaestak minuta.

Ono što je Messi radio Lellu na jednoj to je Henry radio Oddu na drugoj strani, a nakon njegova prolaza i prizemnog centaršuta u 38. minuti Messi u gužvi postavlja nogu i zabija za 3:0. Kada su Bavarci mislili kako je 45 minuta iz pakla gotovo - prevarili su se. Messi i Dani Alves ponovno su prošli po strani, lopta je preko Eto'oa došla do Henryja, a ovaj konačno uspijeva zabiti i to je golemih 4:0.

Očekivano, ritam utakmice je pao u nastavku jer je Barcelona bila itekako zadovoljna rezultatom pa nije tražila novi pogodak, a najbliže petom pogotku bio je Messi kada njegov udarac Butt odbija u prečku. U takvoj igri, otvorilo se nešto prostora i za goste, no pokušaj Ze Roberta u 71. minuti kapetan Barcelone Puyol blokira i tako gostima ne omogućava niti počasni pogodak koji bi im omogućio barem teoretsku šansu u uzvratu.

Klinsmann je nekoliko puta u najavi utakmice naglasio kako se njegova momčad ne boji Barcelone, no očito je to govorio kako bi sebe i svoje igrače pokušao uvjeriti u nešto što jednostavno ne stoji. Uostalom i puno bolje momčadi od ovogodišnjeg Bayerna se boje ili se trebaju bojati Barcelone koja je još jednom briljatnom predstavom potvrdila svoju kandidaturu za naslov prvaka Europe.

Liga prvaka - Završnica

četvrtfinale

Villarreal1:1Arsenal
Manchester United2:2Porto
Liverpool1:3Chelsea
Barcelona4:0Bayern
Chelsea4:4Liverpool
Bayern1:1Barcelona
Arsenal3:0Villarreal
Porto0:1Manchester United

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!