Košarka

Veliko slavlje u Zadru

Ivor Krapac • utorak, 01.06.2010.
Veliko slavlje u Zadru
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Zadra ubilježili su i drugu pobjedu protiv Cibone u finalnoj seriji hrvatskog prvenstva. Nakon što su ispustili veliko vodstvo iz prvog poluvremena, Zadrani su u završnici utakmice ipak osigurali slavlje pred navijačima i sada su samo pobjedu daleko od naslova prvaka...

Utakmica s dva preokreta, jednim velikim Ciboninim i drugim manjim, ali presudnim Zadrovim, okončana je slavljem domaćih igrača i oko 8.000 navijača u Dvorani Krešimira Ćosića. Zadar je slomio Cibose sa 77:72 i time poveo s 2-0 u finalnoj seriji, u kojoj im za naslov sada treba još samo jedna pobjeda.

Tribine pomogle Zadranima

Nakon gostujuće pobjede u prvoj utakmici, bilo je jasno da će Zadrani pred svojim navijačima imati bučnu potporu, a odlično popunjene tribine definitivno su bile uteg na domaćoj strani na putu do 2-0.

Vruć teren se ovog utorka pokazao prevrućim za Cibonu, koja je, nakon što je ostala praznih ruku u Ligi za prvaka, pretrpjela i drugi uzastopni poraz u Zadru, ovog puta puno važniji.

Nakon što su prvo poluvrijeme okončali s vodstvom od 40:26, a rano u trećoj četvrtini imali i 16 razlike, Zadrani su u nastavku izdržali potpuni povratak i preokret Cibone, sve do 70:66 za goste četiri minute do kraja utakmice. U završnici se u glavnog junaka momčadi Danijela Jusupa prometnuo Rok Stipčević, koji je zabio najvažnije poene u Zadrovom preokretu za pobjedu.

Iz Zadrovog kuta sjajnih, a Ciboninog kuta jako slabih prvih 20 minuta najavljeno je već u početnoj dionici utakmice. Bila je to četvrtina u kojoj su se gosti mučili ponajprije s obranom zadarskog pick&rolla i izgubljenim loptama, a epilog je bilo 20:13 za Jusupovu momčad na prvom dvominutnom predahu.

Kao i u prvoj utakmici u Zagrebu, Zadrane je na početku utakmice vodio Marko Car, koji je sa svojih pet poena povukao do 9:3 u četvrtoj minuti, uz tricu za tih šest razlike. Malo kasnije, nakon lakih poena iz reketa Boise i Plaisteda nakon pick&rolla, pa Carovog polaganja u tranziciji prednost je narasla na 15:7, što je Velimira Perasovića natjeralo na prvi time-out.

Na drugom, napadačkom kraju parketa Cibosima je u tom razdoblju najviše nedostajalo pravo Gordonovo izdanje, a obično i bude tako - kada organizator igre nije pravi, teško je da će igra biti kakva bi trebala biti. Niti ostali nisu pokazali puno više u napadu, a loša vijest za goste bila je što se stanje nije promijenilo ni u drugoj dionici.

U 13. minuti, nakon još četiri Plaistedova poena pod obručem i pogođenog Stipčevićevog teškog šuta iz reketa, prednost Zadra narasla je na okruglih deset razlike (26:16), a mali povratak Cibosa dogodio se serijom od 6:0 za smanjenje na 26:22 pet minuta do poluvremena, u trenucima kada je Gordon bio na klupi, a Samo Udrih na "jedinici".

Bagarićeva ozljeda

Osim što Cibosima problem predstavlja Bojan Bogdanović koji praktički igra na jednoj nozi zbog bolnog lista, u drugoj utakmici je loša vijest za Perasovićevu momčad bila što se ozlijedio Dalibor Bagarić, koji je odigrao samo dvije minute krajem prve i početkom druge četvrtine.

Početkom druge dionice Bagarić je u jednom kontaktu dobio udarac i ozlijeđen otišao na klupu, nakon čega ga Perasović više nije vraćao u igru. S obzirom na dobru ulogu u prvoj utakmici, pogotovo u obrani, možda bi pomogao gostima...

Ipak, u završnici poluvremena Zadar je ponovno pobjegao. Vedran Morović ubacio je tricu za 29:22, a uz tricu Ružića i poene Stipčevića, Morovića i Perića prednost domaćih narasla je na najvećih 14 razlike. S istom prednošću se i otišlo na predah u svlačionicama, uz daleku dvicu Tomislava Ružića iz kuta sa sirenom za domaćih 40:26. Cibonina igra u napadu se, pak, u tim trenucima svodila na ispucavanje trica, a one nisu ulazile, u prvih 20 minuta pucali su ih 1/14.

Bilo je jasno da Perasović u drugom poluvremenu mora probati nešto promijeniti, a prva od tih promjena dogodila se ulaskom Roberta Trohe, koji je prvih 20 minuta proveo na klupi. Druga, puno važnija promjena stigla je nakon što su Zadrani dvaput otišli na maksimalnih +16, 42:26 i 44:28. Trener Cibosa tada je snizio petorku uvođenjem Bogdanovića umjesto Vukušića i u nastavku s "četiri mala" i agresivnijom obranom inicirao povratak gostiju u utakmicu.

Napadački, glavna razlika bio je puno raspoloženiji Gordon, koji je počeo prodorima i poenima iz polaganja ili blizu koša, a u prvoj polovici posljednje četvrtine i tricama, s četiri u nizu u kratkom razdoblju za Cibonin potpuni povratak u egal - 66:66 u 35. minuti.

Gordona u tom razdoblju susreta nikako nije mogao zadržati Morović, a kada se s četiri uzastopna poena priključio i Tomas, na semaforu je stajalo 70:66 četiri minute do kraja. Zadrane su u prvom dijelu četvrtine držali poeni Tomislava Ružića, koji je koristio prednost u visini pred Bogdanovićem i zabijao iz reketa, nagnavši Perasovića da odustane od niže petorke i vrati se igri s visokim dvojcem, Andrićem i Radoševićem.

Nakon što su propustili veliko vodstvo i pali u minus od četiri razlike, stvari nisu izgledale dobro za Zadar, no Carovih dva od tri s crte slobodnih donijelo je smanjenje na 70:68, a nakon toga krenuo je Rok Stipčević. Njegovih sedam uzastopnih poena, uključujući tricu za vodstvo od 72:71, odvelo je domaće do četiri poena prednosti (75:71) samo 40 sekundi do kraja, dok na drugoj strani nije bilo pravog odgovora. Odgovornost je preuzeo Gordon, dvaput probao tricu, ali nije ušlo.

Ulaznice od sutra

Prodaja ulaznica za treću utakmicu finala, u subotu u 18 sati u Draženovom domu, započet će u srijedu od deset sati u klupskom fan shopu u Ciboninom prolazu.

Gordon je bio nešto precizniji s crte slobodnih, zabio je jedno od dva za smanjenje na 75:72 pola minute do zadnje sirene, a nakon brzo izgubljene Stipčevićeve lopte, Cibona je dobila još jednu priliku - no, Tomasova trica koja bi gostima donijela poravnanje nije ušla. S druge strane, Ružić je položio u brzoj tranziciji, odveo Zadar do pet razlike i priči je tu bio kraj.

Najefikasniji igrač Zadra bio je upravo Ružić (22 poena), dok se Stipčević pridružio s 15 poena i šest asistencija. Cibose je s 25 poena i pet asistencija vodio Gordon, koji je imao boljih drugih 20 minuta, ali ne i dobar šut, sa slabih 9/23 iz igre. Marko Tomas ubilježio je 23 poena i sedam skokova.

Treća utakmica i prva Zadrova meč-lopta na rasporedu je u subotu u 18 sati u Domu Dražena Petrovića u Zagrebu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • irilov02.06.2010. u 17:13
    ja stvarno ne mogu razumit kako i zasto cibona ne moze nikako, pa nikako skupit veci broj navijaca i stvorit atmosferu dostojnu finala i dobre kosarke...nikad mi to nece bit jasno...
    irilov
  • Obrisan korisnik02.06.2010. u 12:39
    i zadar 10 asistencija više, Cibosi većinu utakmice igrali 1 na 5
    Obrisan korisnik
  • Manolito01.06.2010. u 23:46
    opet ciboni samo 2 igraca dvocifreno
    Manolito
  • duh01.06.2010. u 23:32
    uz onoliko fotografa na višnjiku vi stavite sliku iz zagreba pred praznim tribinama pa dajte malo slika one fantastične atmosfere
    duh
  • Obrisan korisnik01.06.2010. u 21:34
    Tko može proživiti pakao Krešinog doma?
    Obrisan korisnik