Nogomet

Bayer u reprizi prošlogodišnjeg polufinala želi osvetu i nastavak snova o trostrukoj kruni

Mario Borko • četvrtak, 02.05.2024.
Bayer u reprizi prošlogodišnjeg polufinala želi osvetu i nastavak snova o trostrukoj kruni
Foto: EPA

Od 21:00 u polufinalu Europske lige, Roma na svom Olimpicu dočekuje nepobjedivi Bayer Leverkusen. Ti su se klubovi prošle sezone sastali u istoj fazi natjecanja, a uspješniji su tada bili Talijani..

Kultni Olimpico večeras će biti poprište prve utakmice polufinala Europske lige između Rome i Bayer Leverkusena. Bit će to deja vu od prošle sezone, ali Apotekari se nadaju da će ovoga puta sreća biti na njihovoj strani. Rimljani predvođenim legendarni kapetanom žele ponovno uči u finale i otići do samog kraja.

Igraj na utakmicu Roma-Bayer Leverkusen na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ovu sezonu Rimljani mogu podijeliti na dva dijela. Prvi dio odrađen je pod palicom Josea Mourinha i trend je bio silazni. Klupska uprava je reagirala i kao “šok terapiju“ dovela legendu kluba Daniela De Rossija i s njim započinje druga faza. Bivši kapetan nije imao neki trenerski pedigre, ali je podigao momčad i vodi je prema ispunjenju gotovo svih klupskih ciljeva. Roma je u prvenstvu u borbi za Ligu prvaka, a u Europskoj ligi samo korak udaljena od novog finala.

Težak raspored je ono što ne ide na ruku Vučici. U prvenstvu su sada konstantno na rasporedu utakmice protiv momčadi iz vrha tablice, a Feyenoord, Brighton i Milan nisu bile nimalo lake europske prepreke u ritmu srijeda-nedjelja. Iskoristila je to nedavno Bologna i odvojila se na četvrtom mjestu, a za vikend je rekonvalescent Tammy Abraham spasio važan bod u Napulju.

Bayer je u sezoni 2001./02 izgubio trostruku krunu u razmaku od nekoliko dana. Od tada klub iz Leverkusena više nije bio ni blizu ponavljanja tog uspjeha. Čudotvorac Xabi Alonso već je prošle godine dao naslutit da je njegova momčad sposobna za velike stvari, ali ovakvu povijesnu sezonu nitko nije očekivao. Apotekari su već uzeli prvenstvo, u polufinalu su DFB kupa i čini se da bi Neverkusen iz spomenute sezone mogao napokon dočekati svoju vendetu.

Niz neporaženosti od 46 utakmica djeluje nestvarno. Iako je rekord srušen čini se da ta nevjerojatna serija ipak predstavlja dodatan uteg momčadi. Bayer zadnje tri utakmice nije pobijedio, a u sve tri se poraza spasio u posljednjim minutama, točnije u dvije, sekundama. Gol za izjednačenje protiv Stuttgarta bio je 16. ove sezone u sučevom dodatku i taj podatak najbolje opisuje karakter kojeg posjeduje Alonsova momčad. Jasno je da su u sportu porazi neizbježni i da bi jedan možda i pozitivno utjecao na ekipu koja bi igrala slobodnije.

Apotekari su prošle sezone bili bolja momčad u dvomeču s Romom, ali Mourinho je gol prednosti iz prve utakmice u Rimu obranio s 28 posto posjeda lopte i jednim udarcem prema vratima protivnika u uzvratu. Većina Bayerovih igrača igrala je taj susret i želi isprati taj gorak okus.

Što su rekli

Daniele De Rossi, trener Rome: “Lukaku i Smalling bi mogli biti spremni za susret. Što se tiče Bayera moramo respektirati njihov nivo igre, igraju sjajnu i ostvaruju nevjerojatne rezultate. Imaju sjajne igrače i trenera kojeg iznimno cijenim, on je duže s ekipom nego ja i uspješno je implementirao gotovo sve svoje ideje. Moramo biti svjesni da su neporaženi, da su okrenuli velik broj utakmica koje su gubili u svoju korist i zato je potreban dodatan oprez.“

Xabi Alonso, trener Bayer Leverkusena: “Svjesni smo protiv koga igramo. Roma je odlična pod novim trenerom, promijenila je stil igre i očekuje nas vrlo intenzivno polufinale. Imali su teške protivnike u prijašnjim fazama i dokazali su da na visokom nivou. Za nas je dobro što smo opet ovdje, puno smo naučili iz prošlosezonskog poraza i sada to želimo dokazati.“

Mjesto, vrijeme, sudac

Rim, Olimpico, 21:00 Sudac: François Letexier (Francuska)

Nedostaju

Roma: Romelu Lukaku, Chris Smalling (upitni), Zeki Çelik

Bayer Leverkusen: Borja Iglesias, Adam Hložek, Jonathan Tah

Prošli dvoboj

Prošle sezone prvi dvoboj u Rimu završio je s 1:0 pobjedom domaćina. Čovjek odluke bio je Edoardo Bove, a Bayer bez obzira na ogromnu dominaciju u uzvratnoj utakmici nije uspio zabiti gol, ostalo je 0:0, a Vučica je u finalu nakon jedanaesteraca poražena od Seville.

Prognoza

Iako je Bayer favorit u dvomeču, a i u ovoj utakmici, Roma bi mogla biti ta koja će prekinuti seriju Apotekara i s prednošću čekati uzvrat.

FOTO: EPA/RICCARDO ANTIMIAN

Europska liga, nokaut faza

polufinale - prve utakmice

Roma0:2Bayer Leverkusen
Marseille1:1Atalanta

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!