Košarka

Cibona kvari Zadrovu proslavu?

Branimir Korać • utorak, 08.06.2010.
Cibona kvari Zadrovu proslavu?
Foto: Kristijan Komarica

Danas ćemo možda dobiti novog prvaka Hrvatske u košarci. Košarkaši Zadra u finalnoj seriji protiv Cibone vode 2-1, treću pobjedu traže na svom parketu pred prepunom dvoranom, puni motiva i ovaj put puno toga je na njihovoj strani...

U Zadru je sve spremno za proslavu naslova prvaka. Ulaznice za četvrtu utakmicu finala PH za košarkaše su planule rekordnom brzinom, 4.500 tisuća ulaznica puštenih u prodaju su razgrabljene i očekuje se kako će dvorana biti ispunjena do posljednjeg mjesta. U takvoj atmosferi Zadar je favorit protiv 99 posto europskih momčadi, pa tako i protiv Cibone.

Cibona je prednost domaćeg terena izgubila u prvom susretu u Zagrebu, nakon toga je tijesno poražena i u Zadru da bi u subotu u Zagrebu uspjela smanjiti i spasiti prvu meč loptu Zadrana. Druga meč lopta moći će biti realizirana danas, a iako većina toga ovisi o Zadranima, Cibona će svakako biti ta koja se neće predati i pokušat će dokazati ono u što su i dalje uvjereni - da su bolji od Zadra.

ZADAR ZA POBJEDU

Vezane vijesti

1. Hladna glava - Zadrani ne smiju razmišljati o tome kako im je ovo utakmica koja im donosi naslov. Taj pritisak mogao bi biti poguban, borbenost sigurno neće izostati, ali kada nad glavom imate pritisak da nešto morate, to od vas traži i osam tisuća ljudi u dvorani, nerijetko ne završi dobro.

2. Napadački skok - Cibona nerijetko ima problema s momčadima koje idu agresivno na napadački skok, a Zadar u Boisi, Plaistedu i Periću prvenstveno ima igrače koji tu mogu stvarati probleme. Ukoliko dobiju veći broj drugih napada, šanse za pobjedu će im porasti.

3. Car, Perić, Stipčević - Ključni trio Zadrana mora odigrati odličnu utakmicu. Sva trojica su sposobni kreirati serije, a neke stvari im idu na ruku. Stipčević kada uđe u seriju postaje teško zaustavljiv i ulaze mu i brojni nerezonski šutevi. Car se nada kako će što manje igrati protiv Bogdanovića, a Perić pak kako Tomas neće biti spreman. Ukoliko Bogdanović ne zaustavi Cara, a Tomas ne bude mogao igrati, Cibonine šanse padaju.

U Zagrebu je presudio odličan šuterski dan Cibone. Trener Zadrana Danijel Jusup svjestan je kako se protiv takvog šuta za tri poena moglo malo toga napraviti i može biti zadovoljan što je unatoč tome njegova momčad do posljednjih trenutaka bila u igri.

"Hoće li tako odigrati u Zadru, ne znam, nadam se da ćemo kvalitetnije defanzivno reagirati, ali to je finale, nije nešto što unaprijed možeš reći je li moguće ili nije, sve je moguće", govorio je nakon poraza Jusup.

Jusup smatra kako su dobro izabrali obranu u Zagrebu i da tu nisu pogriješili. Cibona je jednostavno imala takav dan. "Igrali smo jako široku zonu koja je trebala zatvoriti vanjski šut, pa opet nismo to napravili. Pokušali smo da njihova četiri šutera zatvorimo širokom zonom, ali pogađali su teške šuteve i tu jednostavno mislim da nije stvar u načinu branjenja, možda jedino malo individualna obrana, o tome se radi, ne o sistemu branjenja, već o individualnoj obrani."

Hrvoje Perić se slaže s Jusupom kako je presudio Cibonin sjajan šut. Za e-Zadar je izjavio: "Cibona je imala sjajnu šutersku večer, otvorilo im se, nakon toga su dobili na samopouzdanju i to je presudilo. Iskreno se nadam da neće i u utorak tako šutirati."

Neprijatelj Zadrana je pritisak koji će nositi na leđima. Koliko god igrali pred svojim gledateljima koji su uistinu igrač više, teško će Zadrani izbiti iz glave da s pobjedom osvajaju naslov prvaka. "O tome ćemo pokušati što manje misliti, moramo to izbaciti iz glave", smatra Perić, a Jusup dodaje: "Pritisak je uvijek, ovo je finalna serija pa je pritisak i na Ciboni jer ona porazom gubi prvenstvo. Mi se trebamo dobro odmoriti i adekvatno pripremiti što nam je prvi preduvjet za pobjedu."

Velimir Perasović brzo je prebacio ulogu favorita na stranu Zadrana. Već nakon pobjede u trećem susretu ustvrdio je kako će četvrta utakmica vjerojatno biti presudna, a u nju Zadrani ulaze kao favoriti.

CIBONA ZA POBJEDU

1. Oporavljeni Marko Tomas - Teško je za očekivati kako će Tomas biti pove oporavljen od ove neugodne ozljede, ali zaliječen i osposobljen već bi bio koristan. Potreban je zbog svoje obrane na Periću, a potreban je dakako i zbog napada. Njegov nastup bi dao šansu Ciboni.

2. Pravi Gordon - Gordon će protiv sebe imati osam tisuća Zadrana koji su se već (ne svi) ponijeli i nepotrebno ružno prema njemu. Međutim on je profesionalac i morat će znati odgovoriti pravom igrom. Njega je teško zaustaviti i ukoliko bude pravi, Cibona će dobiti još jedan plus na svoju stranu.

3. Izgubljene lopte i pick & roll - Dva segmenta igre Cibona će morati popraviti. U napadu će morati zaboraviti igru jedan na pet, morat će se puno više kretati i više igrača sudjelovati u igri. U dosadašnjim susretima svi pokušaji statične igre jedan na pet su završavali samo s velikim brojem izgubljenih lopti. Isto tako morat će vrhunski braniti pick & roll i tu se očekuje važna uloga prvenstveno Leona Radoševića i Lukše Andrića koji bi to svojim iskakanjem morali bolje braniti.

"Očekuje nas utakmica u kojoj je evidentno da, ukoliko uspijemo pobijediti dolje, da smo okrenuli lopticu favorita na našu stranu, onda bi i Zadru bilo jasno da će im biti puno teže dobiti u petoj utakmici. I jedni i drugi igramo praktički za prvenstvo u Zadru, s time da je evidentno da je Zadar uvijek favorit kada igra u svojoj dvorani", smatra Perasović.

U trećoj utakmici bio je zadovoljan zbog pobjede, ali to je bilo to. Što se same igre tiče, svjestan je da će s takvom igrom teško slaviti u Zadru.

"Očekujem da ćemo igrati bolje nego u subotu, ovog puta smo igrali na način s kojim mislim da bismo teško mogli dobiti u Zadru, no ponavljam, ovo je bila specifična utakmica, morali smo pobijediti, a tada nikad nije lako. Igrali smo bez jako važnog igrača praktički 30 minuta, a i bez Bagarića kojeg nismo imali."

Taj jako važan igrač je Marko Tomas koji je imao problema s ahilovom tetivom i zbog toga je u Zagrebu odradio tek 14 minuta. Za to vrijeme je bilo vidljivo kako nije potpuno spreman i nakon konzultacija u poluvremenu odlučeno je da u drugom dijelu ne ulazi u igru. Njegov nastup u Zadru je još uvijek neizvjestan.

Dok u Ciboni sliježu ramenima i očekuju posljednje trenutke za odluku oko Tomasovog nastupa, Zadrani vjeruju kako će Marko nastupiti. "Tako je cijele sezone, govore kako imaju problema s ozljedama pa na kraju igraju. Uvjeren sam da će Tomas biti spreman", tvrdi Perić.

Četvrti finalni dvoboj Zadra i Cibone na rasporedu je večeras u 20 sati. Zadrani već praktički osmišljavaju proslavu naslova prvaka, atmosfera se posve okrenula u samo desetak dana i momčad koja je bila veliki favorit za naslov prvaka stigla je u situaciju da ostane bez trofeja. I to trećeg trofeja ove sezone u trećem finalu.

S druge strane Zadrani su u turbulentnoj sezoni ostali jedino na PH kao šansi za trofej, navijači su bili prilično kritični i to s razlogom, no na kraju se sve okrenulo i Zadrani su euforiju prebacili na svoju stranu i došli na korak od naslova. Hoće li ga uspjeti napraviti, saznat ćemo večeras. Ako večeras ne uspiju, teško je za očekivati kako bi mogli slaviti u petoj utakmici u Zagrebu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.06.2010. u 15:28
    zadar realno nema kvalitetu tj.slabiji je od cibone,ali doma ne vjerujem da ce izgubit.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.06.2010. u 14:59
    ako se ne use*u kao u prošloj u Zadru kad je ruka drhtala kao cigo pred murjom pa trica bila 1/14, kvaliteta će isplivati.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.06.2010. u 14:29
    danas sve ne moguče izgubljene utakmice tokom sezone dolaze na naplatu... mpora se negdje otvorit... ajmo cibosi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.06.2010. u 12:56
    Iako su mi dragi, Zadar nije ništa posebno. Ako danas dobije, dobit će na srce i želju. Ali svi zaboravljaju jednu stvar, koja može biti vrlo bitna u odlučujućim trenucima, a to je da je ovogodišnja Cibona luzerska momčad, koliko se to god nekom sviđalo ili ne sviđalo. Gdje su god nastupali, falio... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.06.2010. u 12:31
    prije prošle utakmice sam najavio potpuni preokret. vjerujem u Coboninu pobjedu danas, a onda se peta ni ne treba igrati.
    Obrisan korisnik