Košarka

Cibona ohladila Višnjik

Ivor Krapac, Tomislav Pacak • utorak, 08.06.2010.
Cibona ohladila Višnjik
Foto: Kristijan Komarica

Zadar ipak nije uspio pred svojim navijačima doći do trećeg naslova prvaka Hrvatske. Šut je izdao domaće košarkaše, a Cibona je u ključnom dvoboju pred ispunjenim Višnjikom pokazala dovoljno smirenosti, kvalitete i prije svega karaktera da pobjedom od 78:71 osigura petu, odlučujuću utakmicu na svom parketu. Uloga favorita sada prelazi na stranu Cibone koja može postati prva momčad u hrvatskom prvenstvu koja je preokrenula 0-2 u finalnoj seriji...

Katastrofalno loš šut koštao je Zadar osvajanja naslova prvaka Hrvatske u četvrtoj utakmici finala. Cibona je izdržala pritisak publike, izvanredan napadački skok Zadra i ogromnu razliku u broju osobnih pogrešaka (i još veću u broju slobodnih bacanja) i tako vratila prednost domaćeg terena koju je izgubila u prvom susretu.

ODLIČNA ATMOSFERA

Kao što se i očekivalo, sjajni navijači nisu razočarali u utakmici godine u Zadru. Višnjik je bio dupkom pun, karta više se tražila od jutra, a oni koji su došli stvorili su veličanstvenu atmosferu kakva i priliči takvom košarkaškom gradu.

Ponovno je utakmica otišla do egal završnice, no Zadar ni tada nije uspio povezati nekoliko šuteva (katastrofalan dan cijele vanjske linije), a Cibona je s dvije trice Bogdanovića otišla na prednost koju je zadržala do samog kraja s linije slobodnih bacanja. Zadrane je, očigledno, sputao veliki pritisak grada koji je živio za ovu utakmicu i koji je, realno, očekivao i planirao slavlje.

Već prve minute utakmice otkrile su neke trendove koji su se održali cijelo prvo poluvrijeme, pa i cijelu utakmicu – kod domaćina se nervoza zbog utakmice očitovala u vrlo slabom šutu (i za dva i za tri, pa čak i s linije slobodnih bacanja), ali ga je zato publika tjerala u brojne napadačke skokove kojima je kompenzirao nedostatak preciznosti. Cibona je, pak, sve misli u obrani posvetila branjenju picka u čemu je solidno i funkcionirala, ali suci su njenu agresivnost kažnjavali brojnim osobnim pogreškama. Napadački, iznimno agresivni Jamont Gordon održavao je cibose u prednosti u tom prvom dijelu, a Cibona se nije mogla žaliti ni na tricu koja nije bila tako briljantna kao u trećoj utakmici, ali ipak puno bolja nego u prve dvije.

Veliki udarac za Zadar i Jusupovu ionako kratku rotaciju bila je ozljeda koljena Vladimera Boise u prvoj četvrtini; Gruzijac se hrabro pokušao vratiti u drugoj, no nakon nekoliko sekundi postalo je jasno da neće moći nastaviti susret.

Nakon ”čupavih” 10 minuta rezultat je bio 19:16 za Cibonu, pa je bilo jasno da od nekog laganog slavlja za domaće – na temelju sjajne atmosfere – neće biti ništa. Zadar je igrao premekanu obranu (gotovo bez faula), a u napadu je ostao praktički bez učinka vanjskih igrača, Cara, Stipčevića i Perića (šut 1-15 u prvom dijelu). U egalu je domaće održavao odlični Ružić, posebno precizan s linije za tri poena.

Slično se nastavilo i u drugoj četvrtini, Gordon je trpao u Zadrov koš, ali je s druge strane Zadar skupljao ofenzivne skokove i Cibonine faule. Nakon tehničke pogreške Tomasu Zadar je i poveo, no do kraja četvrtine Cibona je ipak vratila malenu, ali ipak važnu prednost – na odmor je otišla s +5 (41:36).

Puno bolje su u nastavak krenuli košarkaši iz Zagreba – Zadar se u potpunosti izgubio, možda pod pritiskom važnosti utakmice, ali u napadu domaćima nije ništa polazilo za rukom. Sve više se igralo individualno, ali sa svakim promašenim šutom nervoza je rasla, a ruka se kratila.

S druge strane se razigrao Lukša Andrić, s tri uzastopna pogođena šuta odveo je Cibonu do 50:40, a nadovezao se Gordon zakucavanjem i tricom s osam metara za već velikih i Zadar neugodnih 55:42.

Međutim, kada je već prijetilo da Cibona ode predaleko, Zadar se furioznom igrom vratio u egal. Cibona je stala u napadu, Zadar je konačno povezao nekoliko šuteva i serijom 11:0 Zadar se približio na samo -2 (55:53). Bilo je i prigodno da odluka o pobjedniku ove utakmice padne u posljednjoj četvrtini, jer sve što su Zadar i Cibona pokazali u dosadašnje četiri utakmice ukazivalo je da se radi o vrlo izjednačenim suparnicima.

I Cibona je pokazala karakter zaustavivši seriju Zadra dobrom obranom, potom tricom Vukušića i polaganjem Tomasa za 61:53 za novi Jusupov time-out. Zadarski navijači sigurno će se pitati čemu toliki kredit Cara s obzirom da je Morović bio vrlo raspoložen, ali to će ostati za kasnije analize.

Puno sudačkih odluka bilo je ”sumnjivo” Ciboni, uključujući petu osobnu Vukušiću (i tehničku koja je uslijedila), a ogromna razlika u broju slobodnih bacanja potkrijepit će Ciboninu tezu. Kada već nije išlo iz igre, Zadar se nazabijao s linije slobodnih bacanja i opet vratio u egal.

No, koliko god publika pokušala Zadar pogurati u nekakvu seriju, Zadrani nisu mogli pogoditi ništa. Za razliku od njih, Bogdanović je vezao dvije trice i tako riješio utakmicu.

Kod pobjednika je najefikasniji bio Gordon s 25 poena, a odlično je odigrao Lukša Andrić (16 poena, šest skokova). Ružić je s 18 poena predvodio Zadar, a Morović je u limitiranoj minutaži zabio 15 koševa, no to nije moglo nadoknaditi učinak Perića (šut 1-9), Cara (šut 1-14) i Stipčevića (šut 1-8).

Majstorica” se u četvrtak igra u Zagrebu, a možemo se samo nadati još jednoj izjednačenoj, borbenoj i napetoj utakmici, ali i košarkaškom spektaklu kakav su Zadrani napravili u Višnjiku.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • irilov09.06.2010. u 13:27
    al kako se stislo zadranima jucer, ono nisan odavno vidija...a vi cibosi, pokrijte se usima kad mi o navijacima idete govorit...
    irilov
  • Obrisan korisnik09.06.2010. u 10:45
    oke svi znamo da je košarka jedini ozbiljan sport u zadru i normalno je onda da se na svakoj tekmi minimalno skupi 2-3 soma ljudi pa makar to bilo i protiv svjetlosti, ali ne vidim svrhu ponavljanja toga svaki put kad zadar izgubi od cibone. istina, imate bučnije i temperamentnije navijače, ali reć... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2010. u 10:41
    o tom ti i govorim. vijernih navijaca nema vise u zadru nego u ciboni. pogledaj malo gledanost ove godine. nije velika razlika. razlika je jedino u ovakvim utakmicama jer je to u zadru dogadjaj godine,a u zagrebu ostali narod kosarka ni najmanje ne zanima
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2010. u 10:31
    @garibh je njih zaboli neka stvar kad Zadar gubi,ali ima nas koji idemo svaku utakmicu i protiv Cibone i protiv Svjetlosti.. mi bi dali život za Zadar..a ovi što dolaze na velike utakmice oni nam ne tribaju..oni su za nas derbi navijači..ali Cibona nema navijače ni protiv Partizana i Zadra i usput... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2010. u 10:22
    five-tipicni primjer tornadovog kompleksasa. nije bitan zadar, vec mrznja prema zagrebu i ciboni. nije mi jasno zasto taj tornado toliko mrzi zagreb jer ljude u zagrebu zaboli neka stvar za zadrom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik