Košarka

Zadar "ukrao" domaći teren

Ivor Krapac • subota, 29.05.2010.
Zadar "ukrao" domaći teren
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Zadra nadigrali su Cibonu i zasluženo proslavili gostujuću pobjedu u prvoj utakmici finala hrvatskog prvenstva. Predvođeni Markom Carom u prvom i Rokom Stipčevićem u drugom poluvremenu, Zadrani su stekli važnu prednost u seriji u kojoj se sada vraćaju kući, uz drugi susret u utorak u Dvorani Krešimira Ćosića...

Slika slavlja Zadrovih navijača, pred koje su se gostujući igrači vratili proslaviti još jednom nekoliko minuta nakon utakmice, rekla je dovoljno - Zadar je u Draženovom domu pokazao više od Cibone i s 80:76 uzeo pobjedu koja im znači jako puno. Velimiru Perasoviću i njegovoj momčadi preostaje, pak, razmišljati što su sve napravili loše ove večeri i što trebaju popraviti do utorka, imat će puno posla, a zabrinut će ih što je prednost domaćeg parketa sada na strani Zadrana, koji u utorak mogu dodatno zakoraknuti prema naslovu prvaka.

Raspjevani Tornado

Nakon što ih je Cibona pritisnula vraćajući se u egal u posljednjoj četvrtini, u pobjedi Zadra važnu su ulogu imali gostujući navijači koji su (očekivano i predvidljivo) naglasali sve koji su potrošili glas podržavajući Cibose u toj fazi utakmice. Još da nije bilo baklje kod proslave pobjede - bilo bi i bolje, a igrači nisu zaboravili zahvaliti im nakon susreta.

Prvih 20 minuta prve utakmice donijelo je dosta nervoze i napadačkih pogrešaka obje momčadi, a nešto mirniji i koncentriraniji bili su Zadrani, koji su na 15-minutni predah mogli otići s više od 34:32, koliko je stajalo na semaforu nakon druge četvrtine. Cibosi su se mučili s postotkom šuta, sa slabih 4/15 za tricu i još lošijih 6/14 s crte slobodnih, kočilo ih je i 12 izgubljenih lopti, no velika prednost u skoku (26-14) i dobra obrana donekle su anulirali te minuse u igri domaćih i pripomogle Perasovićevoj momčadi da Zadar ne stekne veću razliku.

Početnu četvrtinu je u zadarskim redovima obilježio Marko Car. Gostujući branič je u tom razdoblju silno mučio svog izravnog čuvara Roberta Trohu, a nakon Perasovićeve izmjene u nekoliko minuta potkraj prve dionice i Bojana Bogdanovića, koji je bio pod upitnikom za nastup zbog bolnog lista noge. Cibose je svojim poenima u igri držao Marko Tomas, pomogao je i Leon Radošević pod obručem, a na prvi dvominutni predah otišlo se s 21:20 za goste.

Bagarićeve minute

Nakon što se izgubi, jasno je da nijedna momčad neće pronaći puno pozitivnog, no Cibosi su imali i jednu svjetlu točku koja je mogla biti i bolje iskorištena. Dalibor Bagarić je u trećoj četvrtini i početkom četvrte djelovao jako raspoloženo, doduše, bez previše lopti pod košem da pokaže više u napadu, no u obrani se istaknuo s tri lijepe blokade, dvije na Caru i jednom na Periću.

Cibonine napadačke muke bile su najizraženije u drugih deset minuta, kada u jednom razdoblju čak šest minuta nisu zabili iz igre, no taj dio se može pripisati i solidnoj obrani Zadra. Serija promašenih slobodnih bacanja, pak, može se pripisati jedino nervozi i slaboj koncentraciji domaćih igrača, pa je samo dva poena minusa na kraju četvrtine čak i ispalo dobro za Perasovićevu momčad. U tom periodu gosti su se dosta mučili napadajući zonu Cibosa, ponajprije to zadržalo je domaćine u igri.

No, u trećoj četvrtini Ciboni više nije išlo ni s "čovjekom" ni sa zonom. Razigrao se Rok Stipčević, danas defanzivno slabi Jamont Gordon nije ga uspio zaustaviti, a uz vodeću ulogu svog organizatora igre Zadrani su u 23. minuti otišli na 13 razlike, a potom, nakon domaćeg približavanja na 52:46, do kraja trećeg perioda ponovno odmaknuli na dvoznamekastu prednost. Uoči posljednjih deset minuta bilo je nešto manje, 58:51 za goste.

Završnica je donijela puno Ciboninog truda da dostignu prednost Zadrana, a u tom trudu su očito potrošili i puno energije - previše da bi za njih ova utakmica završila sretnije. Uglavnom se oslanjajući na vanjski šut, što se provlačilo kroz cijelu utakmicu, Cibosi su zabili tri trice u kratkom razdoblju (Vukušić, Tomas, Andrić) i čak šest puta poravnavali rezultat, ali do vodstva nisu mogli. Posljednji plus u njihovu korist i dalje je ostalo 25:23 s otvaranja druge četvrtine.

Nervoza jednih i drugih

Osim u greškama u napadu kojih u prvom poluvremenu nije nedostajalo, puno nervoze u obje momčadi osjetilo se i u prigovaranju sucima, zbog čega su Danijel Jusup i Marko Car zaslužili tehničke u prvih 20 minuta, a kod Cibone, Lukša Andrić u trećoj četvrtini. Nakon poraza, Cibonini igrači požalili su se i na nekoliko sudačkih odluka u završnici, ali objektivno, više od sudaca, razlog za poraz mogu pronaći u tome što nisu bili na uobičajenoj razini.

Nakon 72:72 minutu i pol do kraja, goste je s četiri uzastopna poena pobjedi približio Vedran Morović, igrač iznenađenja Danijela Jusupa u posljednjoj četvrtini, a zadnja realna nada Cibosa propala je Gordonovom osobnom u napadu upravo na Moroviću kod minusa od 76:73 pola minute do kraja.

Brzi Cibonin prekršaj poslao je Hrvoja Perića na crtu slobodnih, njegovih jedan od dva povisilo je na 77:73 za Zadar, a skok u napadu nakon promašenog Perićevog drugog slobodnog dao je priliku Moroviću da iz novih slobodnih bacanja postavi 79:73 20-ak sekundi prije zadnje sirene.

Mala šansa u povratak Cibosa nastala je nakon Andrićeve trice za smanjenje na 79:76, no ta tanka nada brzo je nestala, a završilo je s četiri razlike za Zadar nakon Carovih jedan od dva s crte slobodnih.

Gosti su bili bolji kroz veći dio utakmice i stigli do pobjede predvođeni Carom (19 poena, po četiri skoka i asistencije), Stipčevićem (19 poena, četiri asistencije) i Trentom Plaistedom (12 poena), dok je najbolji igrač Cibosa bio Marko Tomas (25 poena, pet skokova). Lukša Andrić dodao je 11 poena i 13 skokova, a Jamont Gordon bolje brojke nego mu je bio dojam, 16 poena uz 5/12 iz igre, uz to i šest skokova, no previše je "curio" u obrani da bi zaslužio pozitivnu ocjenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.05.2010. u 08:38
    bravo za Zadar ali i za Tornado koji je podigao cjelokupnu atmosferu u dvorani iako im nije trebala ona baklja na kraju... možda je Peras pogriješio sa Bagijem, sigurno da je trebao iznuditi osobne i Ružića i Pleisteda ali i Stipčevića. a kakve je Stipčević 3 trice pogodio, dobtro je napisao Dean... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.05.2010. u 02:47
    grad košarke večeras slavi!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.05.2010. u 00:57
    @Peter Schmeichel razlika je u tome što je Car bio ljut zbog toga što je dosuđeno, a Tomas je bio ljut sam na sebe jer se u čistoj situaciji spetljao i napravio korake. Car je baš generalno popizdio (dečko stvarno ima prekratak fitilj), dok je Tomas bacio loptu u tablu, okrenuo se i vratio u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.05.2010. u 00:46
    isto je rekao i za papaloukasa u euroligi, da si i šal olympiacosa stavi? cvitković priča gluposti, vidi se da navija za cibonu, al je i sam rekao da je pobjeda zadra zaslužena. nije ni prvi ni zadnji komentator koji ne može sakrit za kog navija, s ovakvim hrt-om si se već trebao naviknut. umjesto... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Peter Schmeichel30.05.2010. u 00:32
    Car divla po terenu (bez obzira na krivu odluku sudaca) i dobija zasluženu tekničku. Koji napad poslije toga Tomas nervozno baca loptu i prigovara. Ništa ne dobija- a Cvitković to pravda njegovim autoritrtom. Cvitkoviću, stavi šal Cibone dok prenosiš, ako ga već ne nosiš...
    Peter Schmeichel