Rukomet

Bitka za jedinicu

Martina Oštrić • petak, 22.01.2010.
Bitka za jedinicu
Foto: Kristijan Komarica

Četiri reprezentacije iz skupine C u petak će odigrati svoje posljednje grupne susrete. Dvije reprezentacije svoje su mjesto u drugom krugu već osigurale, dok će se posljednja momčad saznati sutra, u izravnom dvoboju Švedske i Njemačke...

Skupina C: Njemačka - Švedska
Petak, 22. siječnja 18:15

Reprezentacije Njemačke i Švedske prve su dvije reprezentacije skupine C koje će u petak izaći na teren. Susret dvije nekadašnje rukometne velesile danas se sveo na šturu borbu za drugi krug. Šveđani, pod trenerskom palicom legendama švedskog rukometa Staffanom Olssonom i Olom Lindgrenom u dvjema utakmicama s Poljskom i Slovenijom nisu osvojili niti boda, i protiv Njemačke im treba pobjeda, ne samo kako bi nastavili natjecanje u drugom krugu, već i da podignu poljuljano samopouzdanje.

Vezane vijesti

S druge strane, reprezentacija Njemačke u malo je boljoj situaciji. Remi sa Slovenijom donio im je bod, a u posljednjoj utakmici u grupi dovoljan im je još jedan remi. Nema sumnje da nas sutra očekuje oprezna, ali vrlo zanimljiva borba u kojoj jedan napad može odlučiti cijelu utakmicu. "Za obje momčadi je sve ili ništa", smatra Michael Haass dodajući kako nitko ne želi biti u momčadi koja ispada nakon prvog kruga.

Trener europskih prvaka iz Slovenije 2004. godine ne osjeća pritisak zbog imperativa pobjede nad Švedskom. "Igraju čvrstu obranu s jakim golmanima, a igrači su im vrlo inteligentni. Brzi su u napadu ali im uz Kima Anderssona nedostaje još jedan šuter", u kratkim je crtama Brand opisao posljednje protivnike u grupi. Ipak, optimizma ne nedostaje, jer smatra kako su "napredovali u napadu, obrana će nam biti jača, i imamo puno bolju atmosferu u momčadi", završio je inače nepričljivi Brand.

Pobjedu i prolazak u drugi krug ipak treba zaslužiti. Kako god da utakmica završi, mi se ipak nadamo da to neće završiti pogubno za simpatičnog Brku, koji s klupe emotivno proživljava svaki trenutak sa svojom reprezentacijom. Ipak, jedan detalj s prošlogodišnje utakmice s Norveškom u Zadru nasmijao je cijeli svijet, a još malo smijeha od strane njemačkog stratega ne bi nikom škodilo.

Slovenija - Poljska
Petak, 22. siječnja 20:15

Utakmica Slovenije i poljske nikom ne nosi ništa, a svima nosi sve. Naime, obje su momčadi već u drugom krugu, pitanje je samo koja će od njih biti prvoplasirana, i koliko će bodova sobom ponijeti. Poljska, iz utakmice s Njemačkom i Švedskom ima četiri boda, dok je Slovenija uz pobjedu nad Šveđanima podijelila bodove s Nijemcima.

"U posljednju utakmicu ući ćemo rasterećeno, no jasno nam je što trebamo napraviti", kazao je Uroš Zorman otkrivši kako je slovenska skrivena želja polufinale, te im za to trebaju bodovi protiv Poljske. "Poljske o kojoj svi pričaju u superlativima, dodao je.

Prvi čovjek slovenske reprezentacije Zvonimir Serdarušić zadovoljan je dosadašnjim učinkom svoje reprezentacije. "Da nam je neko ponudio bod pred utakmicu s Njemačkom, objeručke bi ga prihvatili", kazao je dodavši kako je prvo poluvrijeme protiv njemačke reprezentacije najboljih 30 minuta koje je Slovenija odigrala posljednjih pet godina. Za Poljake kaže da su moćni, no najavljuje im suprotstavljanje sa tri obrane, čime će, vjeruje, uspjeti do prvog mjesta u skupini.

Trener trećeplasirane reprezentacije sa posljednjeg Svjetskog prvenstva Bogdan Wenta smatra kako njegova momčad treba odigrati čvrstu obranu, a kao najvažnijeg igrača istaknuo je upravo Zormana. "Opasan je za svakog protivnika, i ima izuzetan pregled igre". Uz ogroman respekt koji osjeća prema slovenskoj reprezentaciji, Wenta je s novinarima podijelio i mišljenje kako je sljedeći protivnik njegove reprezentacije sa trenerom Serdarušićem dobila jaču dimenziju, a na terenu izgledaju moćnije. "Igraju brz rukomet koji na trenutke djeluje kaotično".

Bartosza Jureckog nije strah Slovenije, ali smatra kako im ne smiju dozvoliti da im nametnu svoj ritam. I poljski je reprezentativac uputio salvu hvalospjeva na račun hrvatskog stručnjaka za kormilom slovenske reprezentacije kazavši kako je Slovenija odlična momčad koja još prije godinu ili dvije nije izgledala tako skladno. "No, danas djeluju potpuno drugačije".

Euro 2010. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Njemačka30:29Švedska
Poljska30:30Slovenija
1Poljska 384:79+55
2Slovenija 391:89+24
3Njemačka 389:90-13
4Švedska 378:84-60

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometEuro 2010
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!