Rukomet

Video: Minuta spektakularnog raspada

Ivor Krapac • petak, 22.01.2010.
Video: Minuta spektakularnog raspada
Foto: EPA

Trebalo je dočekati treći dan da se na Europskom prvenstvu u Austriji počnu događati bizarne stvari. Doduše, samo u jednoj utakmici. Hrvatska, Norveška i Danska napravili su sve po propisu ubilježivši pobjede koje nisu osobita senzacija, a za priču dana pobrinuli su se Islanđani - iako bi sigurno više voljeli da nisu...

U nekakvoj teoriji, dva pogotka prednosti na ulasku u posljednju minutu utakmice u rukometu moraju dovoljna barem za bod, a ni s jednim golom plusa nećete stajati loše. Tri? Osim ukoliko se u takvoj situaciji na terenu nađu amaterska i profesionalna momčad, ona profesionalna naravno s rezultatskim minusom, pobjeda je sasvim sigurna, zapakirana čak i ako u toj minuti napravite poneku glupost.

Naravno, ne više od dvije.

Kako slika govori više od tisuću riječi, a i puno mi je lakše da jednostavno stavim video umjesto da prepričavam kako je Islanđanima uspjelo propustiti 37:34 u nepunih 60 sekundi, nikakav dodatak nije potreban. Jedino, što su u posljednjim trenucima radili vratar Hreidar Gudmundsson i Robert Gunnarsson na rubu golmanskog prostora (dvije minute i 40 sekundi u videu) nije mi jasno ni nakon više gledanja.

Austrijanci su izveli čudo, ne ono malo o kojem je dan ranije govorio Heiner Brand, ili - ako tako hoćete - izveli su ga Islanđani, a domaći samo uzeli ponuđeno.

U drugom hrvatskom nastupu, na svu sreću, nije bilo nikakvog čuda. Na trenutke uopće nije izgledalo dobro protiv Ukrajinaca, ali čim sam na HTV-u čuo umirujuće riječi Velimira Kljaića da sigurno pobjeđujemo upravo nekako istovremeno kad je Ukrajina stigla do najvećeg vodstva, do kraja utakmice bilo je puno lakše gledati - kako ne vjerovati nekome tko je doslovno sto godina u rukometu?

Kljaić, pokazalo se, nije pogriješio u procjeni, u nastavku se sve okrenulo i rasplelo po očekivanjima, a uz novi dobar nastup Ivana Balića i Mirka Alilovića i bolje izdanje Igora Vorija, veseli što se u završnici utakmice raspucao Denis Buntić. Trebat će nam golovi s desnog vanjskog.

U drugoj utakmici dana u našoj skupini vidjeli smo da Norvežani nisu slučajno zabrinuli izabranike Lina Červara u prvom kolu. Rusi ih čak nisu ni previše namučili, bilo je četiri razlike, a dovoljno će reći da norveški izbornik Robert Hedin tvrdi da su mogli slaviti i uvjerljivije.

Hrvatska je sigurna, Norveškoj treba još bod protiv Ukrajinaca koji za prolaz nužno moraju pobijediti u posljednjem kolu, dok će se Rusi nadati barem bodu u subotu protiv Kauboja. Dosta toga je još otvoreno, uključujući i raspodjelu bodova za drugi krug.

Skupina u kojoj su Islanđani u drugom kolu propustili nemoguće je još kompliciranija. Danska je s pet pogodaka prednosti protiv Srba uhvatila svoju drugu pobjedu i osigurala drugi krug, dok se Islanđani s dva i Austrijanci i Srbi s po jednim bodom još moraju boriti. U subotu u posljednjem kolu parovi su Danska - Island i Austrija - Srbija.

Igrač dana

Viktor Szilágyi (Austrija) Austrijski lijevi vanjski, podrijetlom i rođenjem Mađar, bio je glavni junak domaćina EP-a u napadačkom spektaklu i neočekivanom dolasku do boda protiv Islanda. Zabio je 10 golova iz 14 udaraca, sve iz igre, a u odličan učinak dodao je i četiri asistencije.

Pogodak dana

Markus Wagesreiter (Austrija) Jedan jedini pogodak na utakmici bio je dovoljan Wagesreiteru da ponese časnu i uglednu titulu autora pogotka dana u Sportnetovom Dnevniku. Iskoristio je potpunu zbunjenost Islanđana i sa svoje polovice zabio za austrijskih 37:37 i slavlje kao da su upravo osvojili nešto veliko.

Izjava dana

Lino Červar (Hrvatska) Iako ulazak u verbalni rat sa sucima rijetko garantira pobjedu, hrvatski izbornik nije se ustručavao uputiti strijelu u smjeru Šveđana Rickarda Canbra i Mikaela Claessona: "Kao trener moram reći jednu stvar, po prvi puta u karijeri sam imao dojam da smo se sucima nešto zamjerili. Ako smo mi nešto pogriješili, mi smo to u stanju popraviti, nije nas sram, ali ovo što nam se događa nije normalno. Jedan Igor Vori, koji igra u HSV-u, ne zna igrati rukomet, on stalno radi probijanje. Neka nam kažu u čemu je problem, ja ću to popraviti sa svojim igračima."

Utakmica dana

Austrija - Island 37:37 Ljubitelji obrane i tvrde igre nisu uživali, no teško je tražiti više od izjednačene utakmice s ukupno gotovo 80 zabijenih golova, infarktnom završnicom i neočekivanim ishodom - bez obzira na pomoć s tribina, Austrijanci su bili veliki autsajderi, a radost na kraju susreta dovoljno je rekla koliko im je ovo značilo.

Euro 2010. - Skupina I

1Hrvatska (+4)3134:123+119
2Island (+3)3163:149+148
3Danska (+2)3136:134+26
4Norveška (+2)3138:135+34
5Austrija (+1)3147:156-93
6Rusija 3140:161-210

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • IanZG22.01.2010. u 12:57
    Drago mi je zbog Austrije, ali zasto igra nije prekinuta 6 sekundi prije kraja kad su oni zabili gol, 6 sekundi je dovoljno za napad...
    IanZG
  • Obrisan korisnik22.01.2010. u 08:51
    Možda je Kljaić nekad naporan ali to radi s dobrom namjerom. Sačuvaj nas Bože i djevice Marijo "komentatora" s Nove i RTL-a
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.01.2010. u 08:32
    Meni je Kljajić maksimalno išao na živce, toliko da sam jedno vrijeme prebacio na DSF. Iako se pokazalo da je bio u pravu, sportaš, pedagog, i čovjek koji je u rukometu svaša proživio, ne bi smio onako tretirati jednog protivnika na europskom prvenstvu. On se ponašao kao da igramo protiv juniora... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.01.2010. u 07:55
    Kao bivši članovi Habsburške monarhije (iliti austrijske krune) i Kraljevine SHS (iliti srpske krune), možemo birati za koga ćemo navijati... osobno mi je Beč najljepši grad na svijetu... pa može za Austrijance da prođu u drugi krug! Osterreich vor!
    Obrisan korisnik