Rukomet

Danska potvrda ili senzacija domaćina

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 18.01.2010.
Danska potvrda ili senzacija domaćina
Foto: Bruno Karadža

Linz će prvoga dana natjecanja kao domaćin skupine B ugostiti reprezentacije Danske i Austrije, te Islanda i Srbije. Dok je pobjeda Danske vrlo izgledna, drugi susret dana potpuno je otvoren…

Skupina B: Danska - Austrija
utorak, 19. siječnja, 18.00

Danska će u obranu zlata krenuti susretom protiv Austrije. Izbornik Ulrik Wilbek u najavi tog dvoboja nije krio svoja očekivanja. "Poraz protiv Austrije bio bi za nas veliki šok." Tim više što je njegova momčad među većim favoritima za mjesto u polufinalu, odnosno osvajanje nove medalje.

U pripremnom razdoblju mnogo se pažnje posvetilo danskoj obrani. Momčad na vratima ima veterana Kaspera Hvidta, a kao njegovu zamjenu sjajnog 21-godišnjeg Jacobsena čijom su izvedbom na pripremama svi bili i više nego zadovoljni. Pravo stanje spomenute linije znat će se nakon prve tri utakmice, mišljenje je samih aktera.

Wilbeka i navijače ozbiljnije brine tek nedavna ozljeda koljena pivota Michaela Knudsena, od koga suigrači veliki značaj imaju kako u napadačkom tako i u obrambenom segmentu. Upravo zbog te važnosti moguće je da propusti uvodni dvoboj, kako bi se izbornik uvjerio u stanje i spremnost njegova koljena.

Rukometašima Austrije domaćinstvo je donijelo prvi plasman na veliko natjecanje u povijesti. Šanse za prolaz skupine nisu im velike kao ostalim reprezentacijama, a pobjeda protiv Danske bila bi prvorazredno iznenađenje.

Pod vodstvom bivšeg islandskog kapetana Dagura Sigurdssona Austrija je napravila vidljive pomake, ali za ulazak u top društvo trebat će još mnogo rada. Bez zvijezda u sastavu morat će se osloniti na momčadski duh, ali i potporu brojčano nadmoćnih navijača.

Skupina B: Island - Srbija
utorak, 19. siječnja, 20.15

Drugi susret skupine, onaj između Islanda i Srbije bit će mnogo izjednačeniji pa samim time i uzbudljiviji. Srebrni Island s posljednjih Olimpijskih igara upravo iz tog uspjeha crpi velike nade, no i pripremni rezultati govore u njihovu koristi.

Momčad Gudmundura Gudmundssona pobjede je upisala protiv Portugala i Španjolske, te čak dva puta protiv Njemačke, a porazili su ih tek bolji iz pekinškog finala - Francuzi. Olafur Stefansson i Gudjon Valur Sigurdsson kao ključni igrači reprezentacije povest će svoj sastav prema izuzetno važnoj pobjedi, a momčad pozitivne stvari očekuje i od nekoliko mlađih igrača.

S druge strane, kvalitetno je pripreme odradila i Srbija, a mnogi je i prije početka prvenstva vide dark horseom, potencijalnom minom favoritima na putu prema ozbiljnijoj fazi natjecanja. Iako na vratima neće biti "Španjolca" Šterbika, Hasanefendić vjeruje kako će momčad povući Momir Ilić.

U dvoboju protiv Islanda veliki će posao napraviti zaustavljanjem brzih protivničkih kontri te posebno Stefanssona, pred čvrstom i agresivnom 5-1, odnosno 3-2-1 obranom karakterističnom za ovu reprezentaciju stoji veliki test.

"Očekuje nas teška utakmica, Island je dobra reprezentacija i dat će sve od sebe da pobijedi. Ishod ove utakmice važan je za daljnje natjecanje, a ključnim vidimo zaustavljanje njihovih konti i polukontri. Vratari su im slabija točka, ali i oni mogu imati svoj dan", najavio je planove i nadanja Ilić.

Euro 2010. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Danska33:29Austrija
Island29:29Srbija
1Island 393:88+54
2Danska 383:79+44
3Austrija 3103:101+23
4Srbija 383:94-111

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometEuro 2010
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • fedorad19.01.2010. u 13:27
    Molimo da ispravite pogrešku,mislim ono,odkad je Momir Ilić pivot?????Valjda lijevi vanjski ccc....
    fedorad
  • ALGHAZANTH18.01.2010. u 23:19
    Danska je ipak pretvrd orah za 'zelene' Austrijance, na ovom prvenstvu domaćini će moći samo nešto naučiti od boljih protivnika.
    ALGHAZANTH