Rukomet

Napad mladosti na velikog brata

Borna Rupnik • utorak, 19.01.2010.
Napad mladosti na velikog brata
Foto: Kristijan Komarica

Skupinu A Europskog rukometnog prvenstva u Grazu će otvoriti Rusija i Ukrajina. Istočnoeuropski obračun po svim bi kriterijima trebao pripasti "velikom bratu", no Ukrajinci će učiniti sve da na početku natjecanja iskoriste faktor iznenađenja i prirede senzaciju...

Skupina A, Rusija - Ukrajina
utorak, 19. siječnja, 18:10

Susjedski dvoboji Rusije i Ukrajine poseban su doživljaj u svim sportovima pa tako ništa drugačije neće biti ni na rukometnoj smotri najboljih europskih reprezentacija u Austriji. Ove se dvije nacije vole dokazivati upravo jedna protiv druge, ali će - nažalost po Ukrajince - želja vjerojatno biti jedini čimbenik u kojem se mogu nositi s objektivno jačim suparnikom.

Rusi će u utakmicu ući na krilima dvojca iz španjolske lige, Konstantina Igropula (Barcelona) i Egora Evdokimova (Ciudad Real) te većine igrača Čehovskih Medveda, koji se međusobno već jako dobro poznaju iz klupskih redova. Uljez s druge strane terena bit će najbolji ukrajinski igrač, Sergej Šelmenko, koji s njima dijeli svlačionicu u Čehovu.

Pojedinačna je kvaliteta svakako na ruskoj strani. Izbornik Nikolaj Čigarev raspolaže još s imenima poput Aleksandra Černoivanova, Dmitrija Kovaljeva, imenjaka Alekseja Rastvorceva i Kostigova, Mihaila Čipurina te Eduarda Kokšarova iz celjske Pivovarne Laško, koji usprkos godinama još uvijek ima što za ponuditi izabranoj vrsti svoje zemlje.

Ukrajinci su u Graz došli s namjerom pokazati da nisu slučajno upali u društvo najboljih, a Ruse će pokušati zaustaviti energičnošću mladih igrača, brzinom i ponekom taktičkom varijantom. "Nastupit ćemo s mnogo neiskusnih rukometaša. Nitko od nas ne traži vrhunski rezultat, ali ako izbornik Zaharov pronađe pravi recept, imat ćemo neke šanse", kaže vratar Sergej Bilik, ne skrivajući da Ukrajina svoju najveću priliku vidi upravo u dvoboju protiv Rusije.

S druge strane, Rusi ne bježe od pritiska. "Kod kuće svi očekuju da odigramo dobar turnir. Svakako moramo ostaviti bolji dojam nego 2008. godine u Norveškoj", rekao je Timur Dibirov. Nakon tri razočaravajuća velika natjecanja Rusija silno želi ponovno u borbu za medalje, a kiks protiv istočnoeuropskih rivala nikako se ne uklapa u tu računicu.

U svakom slučaju, i jedni i drugi morat će ostaviti srce na parketu žele li do uvodnih bodova jer je sigurno tek da im suparnik u ovakvom ogledu neće darovati baš ništa, tim više što i jedne i druge poslije direktnog okršaja čekaju još utakmice s Norvežanima i Hrvatima, u kojima ih čeka iznimno težak posao.

Euro 2010. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Rusija37:33Ukrajina
Hrvatska25:23Norveška
1Hrvatska 383:76+76
2Norveška 382:78+44
3Rusija 389:91-22
4Ukrajina 387:96-90

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometEuro 2010
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH19.01.2010. u 01:14
    Tko ovdje izgubi [vjerojatnije Ukrajina] odmah se može oprostiti s prolaskom skupine.
    ALGHAZANTH