Rukomet

Prvi dan daje sliku omjera snaga

Matej Milanović • utorak, 19.01.2010.
Prvi dan daje sliku omjera snaga
Foto: Bruno Karadža

Prvi dan nadmetanja u Innsbrucku u sklopu Europskog rukometnog prvenstva vidjet će na terenu Poljake protiv Njemačke i Švedsku protiv Slovenije i dat će napokon nešto bolji uvid u odnos snaga u toj, na papiru, veoma izjednačenoj skupini...

Skupina C: Njemačka - Poljska
utorak, 19. siječnja, 18:30

Grupu C Europskog rukometnog prvenstva u Austriji otvorit će dvije reprezentacije koje su na turnir došle s ciljem medalje. Okršaj Njemačke i Poljske je okršaj dviju momčadi koje se poznaju u dušu, budući da većina Poljaka igra u njemačkim klubovima.

Nijemci su slavili u zadnja dva okršaja i slavili su na svim susretima ovih dviju reprezentacija na Europskim prvenstvima što je Poljacima dodatan motiv, kao što je rekao i jedan od ključnih igrača poljskog sastava, Karol Bielecki: "Želimo se ovom utakmicom osvetiti za sve te poraze."

Uz njega dosta će u igri Poljske ovisiti o Marcinu Lijewskom i o golmanu Slawomiru Szmalu. Poljaci u susret ulaze kao lagani favoriti i pobjeda s Nijemcima bila bi dobar početak njihovog puta prema medalji.

S druge strance Njemačka ima dosta problema, posebno bi im problematičan mogao biti napad gdje izostaje jedna prava zvijezda koja može riješiti utakmice. Michael Kraus je dobar srednji vanjski, ali rijetko golovima odlučuje susrete, a Holger Glandorf, koji bi to mogao, se ozlijedio u jednoj od pripremnih utakmica s Islandom te je pitanje u kakvom je stanju došao u Austriju. Obrana Nijemaca će pak dosta ovisiti o golmanu Johannesu Bitteru i specijalistu za obranu Oliveru Roggischu.

U pripremnom periodu nijedna od dviju reprezentacija nije oduševila te će njihov međusobni okršaj biti dobar pokazatelj odnosa snaga i dat će prvu sliku o njihovim realnim mogućnostima za osvajanje medalje.


Skupina C, Slovenija - Švedska utorak, 19. siječnja, 20:30

Večernji ogled ponudit će pak okršaj Slovenije i Švedske. U veoma izjednačenoj skupini u kojoj bi mogli odlučivati detalji na papiru ipak malo slabije djeluje Slovenija. Dvoboj sa Švedskom na otvaranju vjerojatno im je najbolja prilika da dođu do pobjede koja bi im mogla otvoriti vrata drugog kruga.

U pripremnom periodu su Slovenci visoko dobili Češku, tijesno izgubili od Danske, ali su pokazali i puno loših stvari u visokim porazima od Srbije i Norveške. Posebno je loše djelovala obrana koja je primala u prosjeku primala čak 34 gola po utakmici.

U tom bi dijelu igre trebao pomoći povratak Aleša Pajoviča koji se, izgleda, oporavio od ozljede, no morat će i njegovi suigrači odigrati puno bolje kako bi olakšali posao vrataru Gorazdu Škofu i povećali slovenske šanse za pobjedu. Iako zna da će biti teško slovenski izbornik Zvonimir Serdarušić vjeruje u pobjedu, i to ne samo protiv Švedske: "Želimo pobjedu u svakom susretu. Ne namjeravamo nikome prepustiti ulogu favorita. Ne bih vodio ovu reprezentaciju kad bi se predavali unaprijed."

S druge strane Švedska je odigrala nekoliko solidnih utakmica. Ipak, izgubili su jedini susret s ozbiljnijim protivnikom, Norveškom. Imaju dobre pojedince među kojima Andersson, Doder, Källman i Carlen i uz malo sreće mogu jako daleko, no isto tako bi mogli potpuno podbaciti i ispasti već u prvom krugu.

Pobjedom protiv Slovenije omogućili bi si nešto mirniji nastavak turnira i mogli koliko toliko opušteno igrati s Njemačkom i Poljskom. Ola Lindgren, jedan od dva izbornika švedske reprezentacije potvrdio je važnost te prve utakmice: "Igramo u najtežoj grupi. Prvi susret bit će odlučujući za ostatak turnira."

Euro 2010. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Njemačka25:27Poljska
Švedska25:27Slovenija
1Poljska 384:79+55
2Slovenija 391:89+24
3Njemačka 389:90-13
4Švedska 378:84-60

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometEuro 2010
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH19.01.2010. u 13:02
    Danas se prekida niz Njemačkih pobjeda protiv Poljske, sada slijedi vraćanje dugova.
    ALGHAZANTH