Košarka

Povratak u budućnost

Borna Rupnik • petak, 18.09.2009.
Povratak u budućnost
Foto: EPA

S obzirom da je u borbi za medalje i mjesta na Svjetskom prvenstvu preostalo još samo osam reprezentacija, popis najboljih momčadi u Poljskoj je sveden na njih pet, a na čelu je tijesno. Prevagnulo je impresivno izboreno polufinale...

Ispadanjem u četvrtfinalu sa skraćenog su popisa najboljih ispali i do četvrtka neporažena Francuska, a u međuvremenu smo se oprostili i od sada već bivšeg europskog prvaka, Rusije. Te dvije momčadi nisu posebno oduševile, neovisno o zadovoljavajućim rezultatima. Zaigrani Španjolci ponovno su preuzeli vrh, gdje se vjerojatno planiraju zadržati do kraja turnira.

1. Španjolska (3.)

Uz dužno poštovanje svim ostalim nacionalnim selekcijama, Španjolci su četvrtfinalnom prezentacijom protiv neporažene Francuske vratili status prvog kandidata za zlato. Već je i samo nezaustavljivi Pau Gasol (Francuzima je ubacivao koš po minuti) bio dovoljan za suparničku glavobolju. Protiv Colletovih izabranika pratili su ga i raspoloženi suigrači, što znači da je jedino upitno bilo konačna razlika. Završilo je +20.

2. Slovenija (1.)

Hrabro su Slovenci najavili ogled s košarkašima Jasmina Repeše. Drage su volje prihvatili ulogu favorita i izrazili zadovoljstvo što neće na ruke i noge Grcima. Eventualno probuđena Hrvatska tako bi im mogla zagorčati život, no činjenica je da je Slovenija zasad pokazali puno, jako puno.

3. Turska (2.)

Turci i Francuzi na Europskom prvenstvu dijele jedno zajedničko obilježje - prvi poraz donio im je izrazito neugodne posljedice. Francuzi neće vidjeti polufinale, a Turci će vidjeti Grke. Bit će to pravi test za Turkogluove sunarodnjake jer će im u slučaju pobjede sve ostalo biti nagrada, bez imperativa rezultata. Ukoliko izgube, odmah se mogu okrenuti Svjetskom prvenstvu u svojoj zemlji.

4. Grčka (4.)

Teško je ne dotaknuti se priča o izjavama koje su počele kružiti košarkaškim krugovima o tome da su Grci namjerno izgubili okršaj za prvo mjesto. Naime, sada se stvara atmosfera da će biti pošteno vrate li im se kalkulacije porazom od Turske, ali ne treba zaboraviti da su Grci prikazali neke sjajne partije, koje nipošto nisu bile slučajnost. Imaju oni svojih aduta protiv vječnih rivala.

5. Srbija (6.)

Zločesti je smijeh pratio Francuze kada su jednoj Latviji postigli samo tri koša u četvrtini, ali Rusi su zamalo nadmašili taj podvig postigavši protiv Srbije četiri. Međutim, zasluge za tu neobičnost idu prije svega na račun srpske obrane, koja je svijetu održala desetminutno predavanje o tom dijelu igre i detronizirala branitelje naslova. Reprezentativci Srbije sve su alibi-pojmove poput pritiska, mladosti i sličnih ostavili u svlačionici i izašli na parket da pokažu što znaju. A to nije malo te za ulazak u polufinale zaslužuju - pljesak.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!