Košarka

Collet: "Španjolci su dominirali"

Matej Milanović • petak, 18.09.2009.
Collet: "Španjolci su dominirali"
Foto: EPA

Španjolski igrači i njihov izbornik pršte od zadovoljstva i oduševljenja nakon pobjede nad Francuskom koja im je omogućila ulazak u polufinale Europskog prvenstva u košarci. Francuzi s druge strane žale što su nakon neporažene faze po skupinama ispali u četvrtfinalu, iako priznaju premoć Španjolaca...

Pau Gasol s 28 je poena vodio Španjolsku u demoliranju Francuza, ali naglasio je da je jako zadovoljan nastupom i borbenošću suigrača te da su odigrali odličnu utakmicu: "Ponosan sam na cijelu momčad. Utakmica je bila skoro savršena. Ovo je pravi put jer napredujemo i još uvijek smo živi. Imamo dan odmora da se oporavimo nakon ovog teškog dvoboja s Francuskom. Oni su velika momčad, ali sadašnjost je jedina bitna stvar i važno je da smo mi uspjeli igrati u našem ritmu. Što se polufinala tiče, nemam nekih preferencija. Tko god nam dođe bit će jako težak protivnik na putu u finale."

Alex Mumbru smatra da su ključni faktori za pobjedu bili visok nivo koncentracije od prve minute i visoki tempo kojeg su nametnuli protivniku: "Bili smo veoma koncentrirani od samog početka. Igrali smo na visokom tempu i sada smo tamo gdje smo željeli biti, u polufinalu."

Vezane vijesti

Izbornik Španjolske Sergio Scariolo smatra da je njegova momčad dobila novu dimenziju poboljšanjem fizičke forme: "Naše fizičko stanje je sada toliko drukčije da možemo raditi što god i kako god želimo. Porazili smo sjajnu momčad. Oni su ostavili srce i ponos na terenu i nikad se nisu predali."

Florent Pietrus sa Španjolskom je odigrao loš susret kao i ostatak njegovih suigrača. Pietrus žali što su ispali nakon neporaženosti u skupini, no također podsjeća da još mogu i moraju ostvariti glavni cilj: "Nismo našli rješenja kojima zaustaviti španjolsku mašinu. Stvarno je šteta napustiti natjecanje u četvrtfinalu nakon što smo do njega došli neporaženi. Ali, mi sad ne smijemo promašiti glavni cilj. Moramo se kvalificirati na Svjetsko i napravit ćemo sve što možemo kako bi tamo i došli."

Ali Traore realizirao je osam poena uz 66% šuta iz igre, ali je zbog pet osobnih prekršaja igru nastupio početkom zadnje četvrtine. Francuz je priznao da su ih Španjolci nadigrali i smatra da za taj poraz on i suigrači mogu okriviti samo sebe: "Izgubili smo previše lopti i nismo mogli napraviti ništa. Oni su očigledno bili jači od nas večeras. Mi smo odigrali lošu utakmicu. Nažalost tako je. Ukoliko izgubiš u četvrtfinalu krivica je tvoja i ničija druga."

Boris Diaw postigao je Španjolcima tri trice iz četiri pokušaja. To so mu bili jedini poeni na utakmici. Diaw je rekao da nisu smjeli zaostati od samog početka za Španjolcima koji znaju kako zadržati prednost kad je jednom steknu: "Jednostavno smo zaostali na početku, a oni su predobra momčad da bi ti dopustili da se vratiš iz takvog minusa. Ne možemo više osvojiti medalju, ali još se možemo kvalificirati na Svjetsko prvenstvo."

Vincent Collet, francuski izbornik priznao je da je Španjolska dominirala i da oni nisu bili sposobni naći taktiku kojom bi zaustavili nadahnute protivnike: "Mislim da su dominirali susret od samog početka i nisu nam nikad dopustili da se vratimo u igru. Nakon što smo pokazali napredak u zadnje dvije, tri utakmice oni su nas nazadovali. Imali smo problema u kretanju i probijanju njihove obrane. Bilo nam je jako teško nalaziti nekakva rješenja. U drugom poluvremenu došli smo na 11 poena, ali bili su predobri."

Eurobasket, završnica

četvrtfinale

Rusija68:79Srbija
Francuska66:86Španjolska
Turska74:76 *Grčka
Hrvatska65:67Slovenija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!