Vodeni sportovi

Pada zastor na 19. prvenstvo

Maja Giljanović • subota, 05.06.2010.
Pada zastor na 19. prvenstvo
Foto: Kristijan Komarica

Utakmicom u Dubrovniku večeras u 20 sati počinje 19. finale vaterpolskog prvenstva Hrvatske. Tucet puta u finalima su igrala dva najveća hrvatska kluba, Mladost je u međusobnim utakmicama slavila šest, a Jug pet puta od čega svih pet u posljednjih šest godina.

Otkad se rasplet vaterpolskog prvenstva Hrvatske igra na tri dobivene utakmice Jug je osvojio pet finala u zadnjih sedam godina, a i u finale play-offa 2010. Dubrovčani ulaze kao favoriti.

Prošle sezone Jug je najtrofejniji hrvatski klub (Mladost je osvojila ukupno 10 naslova prvaka, Jug sedam) dobio 3:0, prvi put glatko bez izgubljene utakmice (11:9, 10:8, 10:7). Finala 2005., 2006. i 2007. odlazila su do kraja, Zagrepčani su prije pet i tri godine vodili 2:1 samo da bi jugaši preokrenuli na 3:2, a prije četiri godine je bilo najdramatičnije.

Jug je vodio 2:0 nakon što je prvu dobio u Zagrebu 9:7, u drugoj su iz bazena izašli uzdignutog čela tek nakon produžetaka (13:11), Mladost nije odustala i vratila se u egal (13:8, 9:8), ali Jug je je obranio titulu u petoj utakmici gustom pobjedom za vaterpolske sladokusce (10:9).

Za finale ovogodišnjeg play-offa Mladost se priprema od završetka Jadranske lige odlučna da sezonu ne okonča bez trofeja - u prosincu u Zadru Kup im je iscurio kroz prste (11:12) - ali odlučan je i Jug da nakon Kupa osvoji i naslov prvaka Hrvatske tim više jer su jugaši "kihnuli" i u finalu Jadranske lige u Gružu (Jadran) i na Final Fouru Eurolige u Napulju (četvrti iza Pro Recca, Partizana i Primorca, a direktor Goran Sukno je bijesan izjavio: "Da je bilo 10 ekipa, osvojili bismo 10. mjesto").

Mladost je u Dubrovnik otputovala u petak, trener Emil Nikolić je izjavio: "Imamo pravo nadati se dobrom rezultatu, digli smo formu, a i na zadnjoj utakmici u Gružu pokazali smo da smo sve bliže", a sekundira mu i Igor Hinić: "Poimenično Jug je kvalitetnija ekipa, ali odlično smo pripremljeni i vrijeme je da naplatimo sav trud, momčadskom igrom i optimalnim pristupom vjerujem da možemo do slavlja".

Prošle godine Mladost je od Juga izgubila svih sedam utakmica, dva u Jadranskoj ligi, jedan u Euroligi, jedan u Kupu i tri u finalu doigravanja. 365 dana poslije ponovno Jug Žapcima nabija komplekse. 10:9 u polufinalu JVL-a krajem ožujka u trenucima kad se odlučivalo o startnoj jedinici za play-off bila je jubilarna 10. pobjeda jugaša uzastopce protiv Mladosti i Elvis Fatović ne krije ambicije: "Drugačija je atmosfera u odnosu na završnice Jadranske i Eurolige, u JVL-u i u Euroligi nije nas pritiskao imperativ, ovog puta smo favoriti, kvalitetniji smo sastav, navijači i mi sami očekujemo odlazak do kraja".

Obje su momčadi finale izborile u dvokoraku uz minimalnu potrošnju energije, Jug protiv Mornara (13:5 i 16:4), Mladost protiv Primorja (11:5 i 14:9).

Utakmica se igra večeras u 20 sati uz izravan prijenos na HRT2, a za suce su delegirani Talijani Riccitelli i Pinato. Nikolić upozorava: "Očekujem utakmice s puno isključenja, Talijani neće dozvoliti previše kontakta. Tko se bolje aklimatizira na sporiji ritam, približit će se na korak pobjedi".

Večeras u 20 sati igra se i prva utakmica za treće mjesto između Primorja i Mornara. Serija se igra na dvije dobivene utakmice, prva je utakmica na Kantridi, druga na Poljudu 12., a eventualna majstorica ponovno u Rijeci 16. lipnja. Papirnati favoriti su Riječani, igrači Zorana Roje igrače Joška Krekovića u Jadranskoj su ligi ove sezone pobijedili i u Splitu sredinom listopada (12:11) i u Rijeci sredinom veljače (11:10).

1. HVL - doigravanje

finale

Jug AO9:8Mladost
Mladost7:6Jug AO
Mladost14:12Jug AO

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.06.2010. u 12:08
    Ma daj se ne sekiraj, bit će dobre utakmice! A za Jadransku ligu vidiš i sam. Jadran HN sada razbija Primorac iako je Primorac vodio 6:1 u drugoj utakmici, dakle nije Jug jedini. Jadran jednostavno tako igra a Tucak je specijalist za velike povratke.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.06.2010. u 11:04
    ovo ne ć u ni gledat. potpuno sam izgubio interes nakon onakvog poraza u jadranskoj ligi
    Obrisan korisnik