Nogomet

Borussia Dortmund brani minimalnu prednost, PSG vjeruje u preokret i drugo finale

Mario Borko • utorak, 07.05.2024.
Borussia Dortmund brani minimalnu prednost, PSG vjeruje u preokret i drugo finale
Foto: EPA

U uzvratnoj utakmici polufinala Lige prvaka na Parku Prinčeva, PSG dočekuje Borussiju Dortmund. Nijemci brane minimalnu prednost iz prve utakmice, a Parižani su ih ove sezone već pobijedili i vjeruju da to mogu ponoviti u najvažnijem trenutku sezone...

Večeras ćemo napokon saznati prvog polufinalista Lige prvaka. PSG na svom Parku Prinčeva protiv Borussije Dortmund lovi zaostatak od 0:1 iz prve utakmice. Parižani su osvojili prvenstvo, u finalu su kupe i još uvijek su u lovu na trostruku krunu. Crno-žute se nadaju da mogu obraniti stečenu prednosti i izboriti svoje treće finale.

Igraj na utakmicu PSG – Borussia Dortmund na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Bit će ovo četvrti ovosezonski ogled ovih dvaju klubova. Bili su smješteni u istoj grupi, a PSG je na svom stadionu slavio s 2:0, dok je u Dortmundu završilo 1:1. Tim bodom Borussia je osigurala prvo mjesto u skupini. Prva utakmica polufinala bila je očekivano vrlo atraktivna i bogata prilikama. Nicklas Füllkrug uspio je u 36. minuti pobjeći obrani Parižana i postići gol vrijedan pobjede i prednosti za uzvrat. PSG je pokazao da je napadački vrlo opasan i da će Nijemcima u uzvratu biti jako teško obraniti prednost.

S obzirom na financijsku nadmoć jasno je da je PSG u Ligue 1 nedodirljiv i da se njegovi uspjesi mjere po rezultatima u Europi. Više se tako priča o odlasku Kyliana Mbappéa na kraju sezone nego o igri momčadi. Bez obzira na to Crveno-plavi su još jednom na putu prema dvostrukoj kruni u Francuskoj, a još uvijek mogu i do trostruke.

Ovo je četvrto polufinale Lige prvaka u klupskoj povijesti, finala su se dočepali samo u COVID sezoni, ali ih je tamo zaustavio Bayern München. Rezultati u polufinalnim susretima Parižanima baš ne idu u prilog, u šest utakmica poraženi su čak pet puta. Luis Enrique ima iskustvo osvajanja najelitnijeg klupskoj natjecanja i preokretom protiv Barcelone četvrtfinalu dokazao je da svoju momčad može izvući iz zaostatka, a istu će formulu pokušati primijeniti večeras.

Parižani su za vikend bili oslobođeni prvenstvenih obaveza i mogli su se maksimalno posvetiti pripremi za uzvrat. Oči su dakako uprte u Mbappéa koji je s osam golova prvi strijelac natjecanja i koji prije svog eventualnog odlaska želi donijeti drugi trofej prvaka Europe u svoju zemlju. Najskuplji igrač svijeta u 45 utakmica ove sezone postigao je 43 pogotka i tome pridodao deset asistencija. Dokazani igrač za velike utakmice sigurno će imati nešto za pokazati u uzvratu.

Rijetki su na početku sezone vidjeli Borussiju Dortmund u ovako kasnoj fazi Lige prvaka. Nijemci su sa PSG-om bili smješteni u “skupinu smrti“ gdje su mnogi prognozirali njihov kraj, ali oni su je osvojili i tako si olakšali put u nokaut fazi. PSV je preskočen bez prevelikih problema, a protiv Atletico Madrida su još jednom dokazali da vole biti autsajderi. U prvoj utakmici polufinala protiv Pariza, Crno-žuti su zasluženo slavili, a bez obzira na stečenu prednost i dalje nisu u ulozi favorita.

Najveći problem momčadi Edina Terzića ove sezone je konstanta. Amplitude u igri su prevelike, a početničke greške prečeste. Najbolje se to vidjelo protiv Atletica gdje su Crno-žuti tri od četiri pogotka praktički poklonili Španjolcima. Za razliku od PSG-a koji je bio slobodan, Borussija je za vikend odradila utakmicu protiv Augsburga. Terzić je dao priliku igračima iz drugog plana, a oni su mu uzvratili s pet golova u mreži protivnika i tako dodatno podigli samopouzdanje u ekipi.

Što su rekli

Luis Enrique, trener PSG-a: “Naš primarni cilj je zabiti prvi gol i to je jedino o čemu razmišljamo. Nije bitno kada ćemo postići taj pogodak, to može biti i u posljednjoj minuti, ali znamo da nas on drži u igri. Nogomet je takva igra gdje si bolji, a onda dobiješ dva gola u tren oka. Moramo biti čvrsti u obrani, ali ako dobijemo gol to nije tragedija i protiv Barcelone smo pokazali da se možemo vratiti iz zaostatka. Očekujem veliku borbu i odličan nogomet kakav smo gledali i u prvoj utakmici.“

Edin Terzić, trener Borussije Dortmund: “Prošli tjedan smo odigrali dobru utakmicu i stvorili malu prednost pred uzvrat. Ipak mislim da ta prednost samo po sebi neće biti dovoljna za finale. U drugoj utakmici svi moramo biti kao jedno, imati dobar plan i znati ga kako sprovesti. Pariz će sigurno biti bolji nego u Dortmundu, ali mi želimo u finale i potući ćemo se kako bismo došli do njega.“

Mjesto, vrijeme, sudac

Pariz, Park Prinčeva, 21:00

Sudac: Daniele Orsato (Italija)

Nedostaju

PSG: Lucas Hernandez, Sergio Rico, Layvin Kurzawa

Borussija Dortmund: Ramy Bensebaini, Sebastien Haller, Julien Duranville

Prošli dvoboj

U prvoj utakmici polufinala Borussija je slavila s 1:0. Bit će ovo osma međusobna utakmica ovih dviju momčadi. Trenutni omjer je potpuno izjednačen, Parižani imaju dvije pobjede, isto toliko imaju i Crno-žuti, a u dva navrata utakmice su završavale bez pobjednika. U osmini finala Lige prvaka 2020. godine, PSG je na Westfalenu izgubio s 2:1, ali je u uzvratu slavio s 2:0, prošao dalje i kasnije stigao do finala.

Prognoza

PSG je relativno veliki favorit u ovoj utakmici. Borussia je pokazala da može biti dostojan protivnik svima i da je ne treba otpisivati, ali njena sklonost greškama i faktor Mbappé trebali bi biti dovoljni za drugo finale Parižana u povijesti.

FOTO: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Liga prvaka, nokaut faza

polufinale - uzvrati

PSG0:1Borussia D.
Real Madrid2:1Bayern

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!