Zimski sportovi

Vežite se, polijećemo!

Antonija Pavlić • subota, 13.02.2010.
Vežite se, polijećemo!
Foto: EPA

Ceremonija svečanog otvaranja XXI. Zimskih olimpijskih igara uspješno je prebrođena i u sljedećih će 17 dana na sportska borilišta diljem Vancouvera izaći najbolji svjetski sportaši i sportašice na snijegu i ledu. Na programu je sedam sportova i mnoštvo disciplina: alpsko skijanje, hokej na ledu, skijaški skokovi, nordijska kombinacija, umjetničko klizanje, brzo klizanje, short track, skijaško trčanje, biatlon, bob, skeleton, sanjkanje, freestyle, snowboard, curling. Za svakoga ponešto. I zato - vežite se, polijećemo!

XXI. Zimske olimpijske igre u kanadskom Vancouveru zaljubljenicima u borbe na snijegu i ledu donijet će sedam sportova i čak 86 disciplina u kojima će biti podijeljeni kompleti medalja.

U 17 će dana olimpijskih natjecanja sportskim borilištima u Vancouveru, Whistleru, Richmondu i Zapadnom Vancouveru prodefilirati više od 5500 sportaša, gotovo dvostruko više novinara i 25.000 volontera. Predviđa se da će samo preko televizijskih ekrana olimpijsku smotru pratiti 3 milijarde gledatelja.

Atrakcija čitavog turnira ponovno će biti hokej na ledu. Mnoštvo će NHL zvijezda međusobno ukrstiti koplja i krenuti po najprestižnije sportsko odličje na svijetu. Dvoboji Alekseja Ovečkina, Sidneya Crosbyja, Nicklasa Backstroma, Jaromira Jagra i ostalih garantira pravu hokejsku poslasticu. Svjetski prvaci, Rusi, i domaćini, Kanađani prvi su favoriti, no ne treba zaboraviti niti na branitelje naslova, Šveđane, pa ni Čehe, Slovake i Amerikance.

Hrvatskim će gledateljima najzanimljivija biti alpska skijaška natjecanja. Čak deset predstavnika u hrvatskim kombinezonima spuštat će se padinama Whistler Creeksidea, a najveće izglede za odličje u kombinaciji i slalomu ima Ivica Kostelić. Profesorovu konkurenciju predvode kombinacijski olimpijski pobjednik iz Torina Ted Ligety, pa Benjamin Raich i Silvan Zurbriggen, ali i Natko Zrnčić Dim, brončani superkombinatorac sa Svjetskog prvenstva u Val d'Isereu. U ostalim disciplinama najopasniji će biti Švicarci Didier Cuche i Carlo Janka, te Norvežanin Aksel Lund Svindal, a valja vidjeti što na svojim posljednjim igrama može Bode Miller.

MASKOTE

Maskote ZOI u Vancouveru inspirirane su aboridžinskom mitologijom Zapadne Kanade, no na njihov je konačan ozgled ponajprije utjecao olimpijski pokret, a potom i kultura i život stanovnika British Columbije. Osebujnom izgledu doprinijeli su i sami autori, dodavši im i dio svoje osobnosti. Imena maskota su: Miga, Quatchi i Sumi.

Skijašice predvodi fantastična Amerikanka Lindsey Vonn, koja je prije ozljede potkoljenice bila legitimni kandidat za medalju u praktički svim disciplinama. 25-godišnjakinja ove sezone dominira u brzim disciplinama Svjetskoga kupa i napravit će sve da u riznicu pospremi jedino odličje koje joj nedostaje. Najveće će joj konkurentice biti njena najbolja prijateljica Maria Riesch, te uvijek opasna Šveđanka i peterostruka olimpijska odličnica Anja Parson.

Legendarni peterostruki olimpijski pobjednik Ole Einar Björndalen u Vancouveru će trčati na svojim vjerojatno posljednjim igrama, no neće mu biti lako veliku karijeru završiti na dostojan način. Ozbiljni kandidat za najviša mjesta na postolju bit će i Amerikanac Tim Burke, koji je ove sezone već dva puta nosio žutu majicu najboljega u Svjetskome kupu i bit će željan postati prvim Amerikancem osvajačem biatlonske olimpijske medalje.

Odmah do njih je i trostruki slavljenik iz Torina Michael Greis, a valjat će obratiti pozornost i na Jevgenija Usjugova i Jaya Hakkinena, te štafete Norveške, Rusije i Njemačke. Moramo li spomenuti da će uz bok Björndalenu, Greisu i Burkeu trčati i Hrvat Jakov Fak, iznenađujući brončani biatlonac sa Svjetskog prvenstva u korejskom Pyeongchangu?

Skijaško trčanje također će ponuditi veliko rivalstvo između jedne od najvećih zvijezda igara Petera Northuga, te Čeha Lukaša Bauera. Potonji je Northuga pobijedio u borbi za titulu najboljeg skijaša trkača ovoga mjeseca i bit će zanimljivo vidjeti kako će mu se Norvežanin revanširati. Justyna Kowalczyk pokušat će pak postati prva Poljakinja sa zlatom u skijaškom trčanju na olimpijskim igrama, nakon što je prošle godine suvereno odnijela dvije svjetske titule. Za vratom će joj najviše puhati norveška veteranka Marit Bjorgen, koja je snažno započela sezonu i najavila borbu za odličja u gotovo svim disciplinama.

KAKO I GDJE?

Prvi zapisi o Vancouveru datiraju još iz 1886. godine, a grad s aglomeracijom danas broji više od 560.000 stanovnika. Olimpijsko središte u British Columbiji poznato je po rastućoj industriji, a i veoma je popularno za život - puno je trgovačkih centara, spomenika, muzeja, zabavnih parkova (najpoznatiji je Stanley Park u blizini središta), zelenih površina i vrtova. Za potrebe Olimpijskih igara dodatno je unaprijeđena mreža prometnih kanala, pa se tako danas može nesmetano prometovati cestama, zračnim putem i željeznicama u gotovo svim pravcima.

Kroz posljednjih se nekoliko godina Kina prometnula kao vodeća svjetska sila u akrobatskom skijanju, a ponajprije se to odnosi na disciplinu skokova. Braniteljica olimpijskog naslova i prva osvajačica prestižnog akrobatskog naslova među Kinezima Han Xiaopeng predvodi kolonu zvijezda, a slijede ju Jia Zongyang i Liu Zhongging. Nešto izjednačenija konkurencija vlada u mogulima, premda je glavna favoritkinja i dalje pobjednica iz Torina, domaća uzdanica Jennifer Heil. Isti pothvat namjerava ponoviti i Australac Dale Begg-Smith, nakon što se u potpunosti oporavio od ozljede koljena. Olimpijski će debi u ovome sportu imati ski cross, u kojemu će glavna zvijezda biti alpski skijaš, 36-godišnji Daron Rahvles.

Ogledima sanjkaša dominirat će jedno ime - Njemačka. S legendarnim Georgom Hacklom na trenerskoj klupi Nijemci očekuju žetvu medalja u Whistler Sliding centru, no daleko od toga da neće imati opasnu konkurenciju. "Ostatak svijeta" predvodi dvostruki uzastopni olimpijski odličnik Armin Zöggeler, a tu je i Amerikanac Tony Benshoof. U dvosjedu će favoriti biti Amerikanci Mark Grimmette i Brian Martin.

Zov umjetničkog klizanja iz Vancouvera bio je prejak za nekoliko umirovljenih zvijezda ovoga sporta, pa ćemo tako u Pacific Coliseumu ponovno vidjeti nastupe Jevgenija Plušenka i Stephanea Lambiela, te dvostruke brončane olimpijce Shen Xue i Zhao Hongbo.

U muškoj će im konkurenciji planove savršenog povratka pokušati pomrsiti Amerikanac Evan Lysacek, te domaći adut Patrick Chan. Zhao i Shen borit će se s Nijemcima Alionom Savčenok i Robinom Szolkowyjevem, dok bi u konkurenciji plesnih parova mogli dominirati Amerikanci Tabith Belbin i Ben Agosto, te Merly Davis i Charlie White.

Curling će uz hokej biti jedini momčadski sport na ZOI, a najviše nade u zlata u obje konkurencije imat će - Kanađani. Dominatori ovoga sporta "odvajkada" su znali svojim prezentacijama privući publiku, a samo se u Kanadi ovim sportom bavi milijun sportaša i sportašica. Hoće li taj broj i narasti u slučaju dobrih domaćih prezentacija?

U brzom je klizanju na kratim stazama apsolutna zvijezda Apolo Anton Ohno, koji se vraća na svoje treće olimpijske igre. Do sada je osvojio pet medalja (dva zlata, srebro i dvije bronce), a u Vancouveru se nada popraviti taj uspjeh i postati jednim od najuspješnijih u olimpijskoj povijesti (trenutačno je izjednačen s Ericom Heidenom). Najveća će mu konkurencija biti Korejci Lee Jung-Su i Sung Si-Bak, te Kanađani Charles Hemlin, njegov mlađi brat Francois i Francois-Louis Tremblay. Kineskinje će najvjerojatnije predvoditi žensko natjecanje, a u sendviču s azijskim favoritkinjama smjestit će se Amerikanka Katherine Reutter.

Ogledavanje snaga u skeletonu također bi moglo biti veoma zanimljivo, budući da će na najbržoj stazi na svijetu zasigurno pasti nekoliko rekorda. Kanađanka Melissa Hollingsworth nosit će nade domaćina kao najkonzistetnija natjecateljica ovogodišnjeg Svjetskoga kupa, dok će opasni u svojim konkurencijama biti i Noelle Pikus-Pace i Kathie Uhlander, te Martins Dukurs i Frank Rommel.

Kolijevka skijanja, Austrija, pored alpinaca najviše vjeruje skakačima na skijama. 19-godišnji svjetski prvak Gregor Schlierenzauer bit će najveći favorit za zlato, a iz redova vlastite reprezentacije morat će pripaziti na Wolfganga Loitzla i Thomasa Morgersterna. Valja biti oprezan i s iznenađujućim dvostrukim pobjednikom iz Salt Lake Cityja 2002. Simmonom Ammanom, a tu je i 32-godišnji Finac Janne Ahonen, koji se vratio iz mirove kako bi pokušao pomrsiti austrijske zlatne planove.

U konkurenciji bi snowboardera najveću dominaciju trebao prezentirati SAD. Najbogatiji je čovjek olimpijskih igara Shaun White definitivno najbolji halfpiper na svijetu i na njemu leže najveća očekivanja američkog naroda gladnoga olimpijskih odličja. U ženskoj će konkurenciji vladati Kelly Clark, a mnogo se očekuje i od Louieja Vita.

Područje koje bi trebalo biti pod američkom ingerencijom je i brzo klizanje. Shani Davis se već upisao u olimpijsku povijest kao prvi crnac osvajač zlatne kolajne, a u Vancouveru će željeti tome uspjehu dodati još dva odličja - na 1000 i 1500 metara. Favorit na dužim stazama bit će Sven Kramer, a u ženskoj će se konkurenciji boriti Christine Nesbitt, Kristina Groves i Martina Sablikova. Očekivanja peterostruke olimpijske pobjednice Claudije Pexhstein pala su u vodu poslije dopinškog skandala, nakon čega joj je zabranjen nastup na igrama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!