Zimski sportovi

Povratnici vs. Zvijezde

Borna Rupnik • subota, 13.02.2010.
Povratnici vs. Zvijezde
Foto: EPA

Vrlo uzbudljiva natjecanja na 21. ZOI očekuju nas i u umjetničkom klizanju. U Pacific Coliseum Areni u Vancouveru koplja će ukrstiti najbolji od najboljih, a konkurenciju će pojačati i nekoliko vrsnih klizača i klizačica koji su se samo za ovu smotru vratili iz mirovine...

Pacific Coliseum Arena u Vancouveru svjedočit će iznimno zanimljivom natjecanju u svim disciplinama umjetničkog klizanja. Zov Olimpijskih igara bio je jači od želje za mirovinom za čak četiri velika imena: Rusa Jevgenija Plušenka, Švicarca Stephana Lambiela i kineski par Shen Xue - Zhao Hongbo. Upravo bi muška konkurencija mogla izazvati najviše zanimanja jer će Plušenko i Lambiel imati vrlo motivirane protivnike.

To su prije svega Francuz Brian Joubert i Amerikanac Evan Lysacek, a domaća je uzdanica Patrick Chan, sin kineskih imigranata i vlasnik svjetskog srebra koji ima i plan kako do prvog mjesta: "Shvatio sam da nisu potrebni čudesni skokovi. Za zlato mi trebaju dva programa koja ću odraditi bez greške". Žensku konkurenciju predvodi aktualna svjetska prvakinja, Kim Yu-Na iz Južne Koreje, koja je sa samo 19 godina počela obarati razne rekorde.

Njoj će se suprotstaviti japanska trojka Mao Asada, Akiko Suzuki i Miki Ando, dok će čast Europe braniti Talijanka Carolina Kostner, Ruskinja Alena Leonova te dvije Finkinje koje su se proslavile na posljednjem Europskom prvenstvu, Laura Lepistö i Kiira Korpi. Kanadske će boje nositi Joanne Rochette, a Hrvatska nakon dva nastupa Idore Hegel ovoga puta nema svoju predstavnicu.

Shen Xue i Zhao Hongbo dva su puta osvajali brončane olimpijske medalje, a na putu prema prvom zlatu stajat će im sunarodnjaci Zhang Dan i Zhang Hao te Nijemci Aliona Savčenko i Robin Szolkowy, trenutačno najbolji sportski parovi na svijetu. Amerikanci bi najveći trag mogli ostaviti u konkurenciji plesnih parova, gdje se pored Oksane Domnine i Maksima Šabalina (Rusija) i Tesse Virtue i Scotta Moira (Kanada) natječu Meryl Davis i Charlie White, odnosno Tanith Belbin i Benjamin Agosto. No, srećom po zanimljivost, gotovo uvijek iskoči i neko manje očekivano ime.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!