Zimski sportovi

Hrvati vjeruju u Ivicu, Amerikanci u Vonn

Antonija Pavlić • subota, 13.02.2010.
Hrvati vjeruju u Ivicu, Amerikanci u Vonn
Foto: Kristijan Komarica

Alpsko skijanje jedan je od najpraćenijih sportova na zimskim olimpijskim igrama, uz vodeći hokej, te skijaške skokove. Skijaši i skijašice snage će odmjeriti na Whistler Creekside, premda organizatorima mnogo problema zadaje loše i maglovito vrijeme. Poradi toga valja očekivati da će nešto disciplina biti i odgođeno...

Olimpijski je turnir u alpskome skijanju već tradicionalno jedan od najiščekivanijih i najuzbudljivijih. Posebice se to odnosi na najbolje svjetske skijaše, koji privlače ogromnu pozornost medija, navijača i sponzora i gotovo nikad ne razočaraju. Tako bi trebalo biti i u Vancouveru.

Konkurencija je disperzirana na mnoštvo skijaša. S vodeće će pozicije u Svjetskome kupu u Whistleru nastupiti predvodnik Austrijanaca Benjamin Raich, dvostruki zlatni iz Torina (veleslalom i slalom), te dvostruki brončani iz Salt Lake Citya (slalom i kombinacija). Upravo će u spomenute tri discipline biti i veliki favorit na ZOI, premda ove sezone nije pokazao posebnu dominaciju i brzo skijanje, već je jednostavno bio - konstantan.

Uz bok će mu na startu biti Ted Ligety, svjetski veleslalomski prvak i olimpijski kombinacijski pobjednik, Ivica Kostelić, srebrni kombinatorac s prošlih igara u Torinu, opasni Švicarac Silvan Zurbriggen, osvajač kombinacijskog Malog kristalnog globusa Carlo Janka, slalomaši Reinfried Herbst i Manfred Pranger, mladi Marcel Hirscher, Francuz Julien Lizeroux...

Najveća će zgusnutost vladati slalomskim ogledavanjem snaga. Gotovo svih petnaest skijaša iz prve i druge jakosne skupine imaju itekako legitimne šanse za naslov olimpijskog pobjednika, a nije isključeno niti da iznenadti i u vrh se probije netko iz druge skupine trideset najboljih. iznenadi.

Švicarski veteran Didier Cuche i njegov mladi sunarodnjak Carlo Janka bit će prvi favoriti brzinskih ispita, a ponajprije spusta. Cucheu će posao biti otežan, budući da će nastupiti s bandažom na slomljenom palcu, dok tek valjda vidjeti kako će se Janka nositi s pritiskom na svojoj prvoj olimpijskoj smotri.

Očekivanja kanadske nacije ponajprije leže na Manuelu Osborneu Paradisu, pa i Eriku Guayu, a u tehničkim disciplinama na slalomašu Michaelu Janyku.

U gotovo svim disciplinama (osim slaloma) valja pripaziti i na Norvežanina Aksela Lunda Svindala, koji je loše ušao u sezonu oporavljajući se od ozljede, no sve je više dizao formu kako su se bližile olimpijske igre. Svakako će opasan biti i Amerikanac Bode Miller, koji je voljan pokazati kako je i u 31. godini itekako opasan. Dodatan poticaj imat će i u činjenici da vozi svoje posljednje veliko natjecanje karijeri.

Hrvatska reprezentacija nastupit će u peteročlanom sastavu. Kolonu će predvoditi Ivica Kostelić, koji se oporavio od operacije meniska koljena i na posljednjim utrkama Svjetskoga kupa pokazao da se potpuno vratio u formu; slijedit će ga Natko Zrnčić Dim, jedan od favorita kombinacijskog natjecanja, a tko zna - možda može i iznenaditi u spustu. Dalibor Šamšal i Danko Marinelli okušat će se u tehničkim disciplinama, dok će Ivan Ratkić pokušati opravdati 15. kombinacijsko mjesto s prošlog SP-a u Val d'Isereu.

Ženski dio natjecanja mnogo je izvjesniji. Na igre je kao glavna zvijezda i kandidatkinja za medalju u praktički svih pet disciplina otišla Amerikanka Lindsey Vonn, no planove joj je umnogome poremetila neugodna ozljeda potkoljenice, zbog koje nije sigurno što 25-godišnja Amerikanka uistinu može. U svim će joj disciplinama najveća konkurentica biti Maria Riesch, a nikako ne treba otpisati niti Šveđanku Anju Paerson, peterostruku olimpijsku odličnicu.

U tehničkim disciplinama najbolje bi uz ipak nešto slabiju Vonn, te Riesch, trebale biti Austrijanke. Marlies Schild pokušat će konačno zamijeniti slalomsku broncu iz Torina zlatnim odličjem, a u slalomu i veleslalomu u borbi za najviša mjesta pridružit će joj se Kathrin Zettel. Pri vrhu je i Finkinja Tanja Poutiainen, a u bitku za najviša mjesta zasigurno će ući i svestrana Slovenka Tina Maze. Lokomotiva kanadskih nada bit će specijalistica za brze discipline Emily Brydon.

Hrvatsku žensku selekciju predvodit će A reprezentativke Ana Jelušić i Nika Fleiss. Najviše očekivanja, naravno, polažu u slalom, gdje se prvenstveno Ana nada ulasku u najboljih 10. Olimpijske su igre uvijek posebno natjecanje i nitko se unaprijed ne može nazvati stopostotnim favoritom. Može se dogoditi da obje naše skijašice naprave vrhunski rezultat, ali isto tako mogu i - podbaciti. Uz njih će iskustvo skupljati Tea Palić, a nastupit će i Matea Ferk i Sofija Novoselić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!