Nogomet

Oslabljeni jedni i drugi

Mihaela Bradovski • nedjelja, 09.08.2009.
Oslabljeni jedni i drugi
Foto: Sandro Donda

Nogometaše Rijeke nakon ispadanje iz Europe očekuje domaća utakmica 3. kola protiv momčadi Zagreba. I dok Riječani na kontu imaju četiri boda pored Pjesnika i dalje stoji otužna nula. Prošle su sezone gosti, doduše, Kantridu napuštali vrlo zadovoljni, kako u prvenstvu, tako u Kupu, no današnja će utakmica po mnogočemu biti drugačija. Dok na jednoj strani neće biti braće Sharbini, sa vrata Zagreba izostat će Josip Škorić...

Trener domaćeg sastava Robert Rubčić, iako u problemima oko sastavljanja momčadi, od prve minute najavljuje borbu za sva tri boda, vjerujući kako je njegova momčad izrasla u sastav koji može pružiti dobre igre i kada u njezinim redovima pofali svježine. "Još uvijek ne znamo koliko je točno traga ostavila utakmica u Harkovu na našu svježinu, dolazi nam Zagreb i utakmica neće biti laka, no mi idemo na pobjedu. Izrasli smo u jednu respektabilnu i kvalitetnu momčad i sigurno je kako i u nedjelju očekujemo nastavak dobrih igara. Vidim prema najavama iz njihovog tabora da računaju na naš umor, a utakmica će biti komplicirana i samim time što će se Zagreb braniti, no mi ćemo dati sve od sebe za novu pobjedu."

Taktički Rijeka u velikoj mjeri neće mijenjati svoj pristup, sukladno s ciljevima, jasno je kako će, unatoč brojnim izostancima redom najboljih igrača, domaćini morati zaigrati ofenzivno i stvarati konstantan pritisak na obranu Zagrebaša. "U situaciji smo da nam nedostaju tri igrača koji su bili nosioci napada (Križman, Anas, Ahmad). Morali smo u kratkom roku napraviti novu taktiku više vezanu za pojačanu središnjicu malo defenzivniju. Ostali smo na jednom napadaču, Gercu, koji je igrao malo i ne možemo očekivati da odjednom postane nosioc prema naprijed, ali postavit ćemo linije visoko, od Turkalja i Tadejevića započet će naša napadačka igra koja će lakše omogućiti vezi i napadu da stignu pred vrata Zagreba."

Možda i najveće zanimanje ono je oko nastupa braće Sharbini. I dok Anas definitivno neće konkurirati za sastav, čini se kako je i Ahmad sve dalje nastupu. Za njega, ipak, postoji šansa da nađe svoje mjesto na klupi za pričuvne igrače. Od prve će minute zaigrati Fernandez i Pamić koji su propustili Harkov, no ne i Cerić koji je zaradio ozljedu pete. "Razgovarao sam s fizioterapeutima, Ahmad je blizu povratku, ali me oni uvjeravaju kako situacija još uvijek nije potpuno dobra. Ipak, on je željen igrati."

I koliko god momčad s Kantride imala problema s ozljedama, čini se kako će Zagreb u tom segmentu odnijeti pobjedu. U petak je na treningu stradao vratar "bijelih" Josip Škorić. Kako mu je kasnije ustanovljen lakši potres mozga u Rijeci će najboljeg igrača Zagreba između vratnica zamijeniti debitant, 20-godišnji Jakša Herceg. Kada se tome pridoda izostanak kažnjenog Ivankovića, te ozlijeđenog Mikulića, obranu Pjesnika ne očekuje lagan posao. A nju će na današnjem dvoboju, prema najavama, činiti donedavni juniori Vedran Celjak i Mateo Pavlović, te dvojac koji je ipak više orijentiran veznoj liniji - Oršulić i Pejić.

Vezni se red neće mijenjati u odnosu na prva dva susreta, a i napadači Piškor i Krstanović mogli bi još jednom činiti udarni tandem. Sve, naime, ovisi o zajedničkoj odluci Pavlovića i Vugrinca. "Vugrinec trenira s nama, no fali mu malo slobode u pokretu ramena. A i mi smo ga malo na treninzima štedjeli, a jasno je kako to Rijekini igrači neće činiti. Sve ovisi o njegovoj vlastitoj procjeni. Što se Škorića tiče, on neće biti u mogućnosti braniti, ali nadam se kako će moći s nama otputovati na ovo gostovanje. Moram reći kako sam najavio ovaj sastav, ali postoji mogućnost rotacija, odnosno da istrčimo u jednom drugačijem sastavu. Odluka će pasti nakon posljednjeg treninga. Škorić će nam sigurno nedostajati, no ako ćemo sada plakati za njim neće biti dobro. Usto, promjene koje smo napravili u obrani morale bi nam donijeti brzinu i dimenziju više u igri prema naprijed."

Suprotno informacijama koje su stigle do trenera Riječana, u Veslačkoj se tokom tjedna treniralo kao da će ih na Kantridi čekati domaćin u svom najjačem izdanju, a na umoru protivnika Pjesnici nikada nisu gradili svoje ambicije. Tako neće biti niti sada. "Zaista ne znam tko će, a tko neće igrati za Rijeku, ali vjerujte mi da me to niti ne zanima. Međutim, ako će igrati Sharbiniji, to će biti jedna sasvim drugačija Rijeka, a mi smo se pripremali kao da će istrčati kompletni. Četvorka koju čine njih dvojica te Fernandez i Štrok možda je i najjača takva u ligi. Bit će to jedna zanimljiva utakmica, nadam se do kraja neizvjesna, ali i da ćemo moći iznenaditi i izvući povoljan rezultat."

Zagreb je u sezonu startao daleko od svih očekivanja. Dva poraza i dalje su neugodna činjenica s kojom Pjesnici moraju živjeti, a pred njima je novi težak izazov. Ipak, niti na Kantridi "bijeli" ne misle sve svoje napore uložiti u obranu. "Siguran sam da to neće biti igra samo na naš gol, imat ćemo i mi svoje adute, možda na kraju čak i prevagu koja bi nam donijela željeno. Mi izgledamo jako dobro na treninzima i to me najviše brine - zbog čega ne možemo tako funkcionirati i na utakmici. Vidim da su se igrači oporavili, da nisu u grču. Više me strah samih raspleta u susretu jer tokom tjedna nisam vidio nikakve deformacije. Ne mogu im kroz tjedan prigovoriti apsolutno ništa, niti rad, niti ponašanje, niti želju."

1. HNL, treće kolo: Rijeka - Zagreb 20.00

Rijeka: Mance - Čagalj, Čejvanović, Budicin, Turkalj - Pamić, Landeka, Tadejević, Štrok, Fernandez - Gerc

Zagreb: Herceg - Celjak, Pavlović, Oršulić, Pejić - Jurendić, Šovšić, Parlov, Špičić - Piškor, Krstanović

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Inter-Zaprešić1:0Cibalia
Varaždin2:1Lokomotiva
Međimurje4:2Istra 1961
Sesvete2:5Dinamo
Osijek0:1Karlovac 1919
Zadar2:1Šibenik
Rijeka3:1Zagreb
Slaven Belupo2:1Hajduk
1Dinamo 3070:20+5062
2Hajduk 3050:21+2958
3Cibalia 3046:20+2657
4Šibenik 3034:37-350
5Osijek 3049:36+1347
6Karlovac 1919 3032:23+947
7Slaven Belupo 3044:45-143
8Lokomotiva 3035:38-342
9Rijeka 3049:44+540
10Varaždin 3036:43-736
11Istra 1961 3031:40-935
12Zadar 3027:41-1434
13Inter-Zaprešić 3036:50-1433
14Zagreb 3043:49-633
15Međimurje 3037:61-2429
16Sesvete 3030:81-5114

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!