Nogomet

Igra bolja od rezultata

Mihaela Bradovski • utorak, 11.08.2009.
Igra bolja od rezultata
Foto: Sandro Donda

I nakon trećega kola momčad Zagreba zauzima mjesto na dnu prvoligaške ljestvice, bez ijednog osvojenog boda. No unatoč novom porazu nogometaši Luke Pavlovića nakon Kantride ipak imaju razloga za koliko toliko zadovoljstvo. Igra koju su prezentirali u drugome dijelu prvoga poluvremena, te borbenost i hrabrost devetorice na terenu u nastavku, zalog su za optimizam pred novi dvoboj ovoga petka...

U Rijeci su "bijeli" okusili i prvo ovosezonsko slavlje postignutog pogotka, ali i drugu utakmicu za redom individualnim nepromišljenim potezima usmjerili susret u korist protivnika. Početne su minute Zagrebaši odigrali u grču dopustivši Rijeci da ih pritisne u vlastiti kazneni prostor, no tu je nesigurnost nakon 25 minuta igre zamijenila potpuna kontrola stanja na terenu.

I dok su riječki igrači nove prilike pokušali stvoriti preskakanjem lopte i čestim napucavanjem napamet, gostujuća je momčad širila svoju igru te kombinatornim akcijama, u kojima je nerijetko sudjelovao kompletan vezni red, stizala pred vrata domaćih. Prilike Zagreba doduše nisu bile opasne koliko one Rijekine, no jedan sjajan udarac Miroslava Pejića vratio je rezultat na početak.

Igra kojom su zaključili prvi dio susreta davala je Pjesnicima razloga vjerovati kako Kantridu mogu napustiti s povoljnim rezultatom. Nakon novog mini pritiska domaćina "bijeli" su i dalje dobro stajali na terenu. Na pozitivu je mirisalo sve do 58. minute i dvostrukog isključenja, od kojeg se posebno ono kapetana Parlova moglo i moralo izbjeći. I ovako oslabljena momčad Zagreba, bez Škorića, Vugrinca, Ivankovića i Mikulića, te s debitantom Hercegom na vratima, ostavljena je s teškom zadaćom očuvanja pozitivnih 1:1.

Iako je nadanje Pjesnika kratko trajalo, igra koju su nakon spomenute minute prikazali na trenutke je bila vrijedna velikog pljeska. "Bijeli" se niti tada, unatoč očekivanjima i logici nisu povukli, igrali su hrabro, dobro se postavljali, stajali blizu igrača i lopte, te si tako u par poteza stvorili prednost i slobodnog igrača. Pavlovićevi igrači za taj dio susreta svakako zaslužuju plus po pitanju taktike, trke, ali i psihološkog stanja. Gledajući zalaganje i želju da ne pokleknu do kraja, iako se poraz teško mogao izbjeći, treći pogodak u vlastitoj mreži Zagrebaši nisu zaslužili.

Gledajući individualne nastupe zadovoljstvo u odnosu na protekle susrete također postoji. Možda i najbolji igrač gostiju, Besart Abdurahimi, osvježio je Zagrebov napad, a trkom se izdvajao i u drugome dijelu, i to ne samo među svojim suigračima. Još se uvijek čeka ulazak u pravu formu drugog bijelog napadača Ivana Krstanovića, a loše reakcije poput one koju je upisao pred kraj susreta ne bi mu se smjele događati. Od krilnih se igrača, Špičića i Jurendića također očekuje više, što po pitanju proboja, što brzine.

Obrambena je linija Pjesnika silom prilika na Kantridi upisala premijerno izdanje u sastavu Celjak, Pavlović, Oršulić, Pejić. Početne minute nesigurnosti, prije svega trojice najmlađih, vratara Hercega, kod kojeg je bila prisutna velika doza treme, te desne strane po kojoj su ordinirali Celjak i Pavlović, do kraja je susreta zamijenilo čvrsto i sigurno izdanje. Posebno kada je riječ o 20-godišnjem Hercegu koji je kroz susret bivao sve bolji, a na kraju paradama nekoliko puta spašavao vlastiti gol.

Veznjak Oršulić svoje je "krštenje" kao stoper do isključenja odradio kvalitetno. Uz pravovremene reakcije u šesnaestercu, nekoliko je puta dugim upotrebljivim loptama pronalazio igrače središnjice, ali i isturenog Abdurahimija. Strijelac prvog i jedinog Zagrebovog pogotka, Miroslav Pejić, u dvoboj je krenuo povučeno, uz ponovno povremeno loše zatvaranje prostora. Nakon pogotka se oslobodio, lakše "čistio" u obrani, ali i kretao prema naprijed.

I kapetan Pjesnika Ivan Parlov do nepotrebnog je isključenja igrao vrlo dobro, mnogo bolje od prijašnjih susreta, a puno bliže izdanjima koja se od njega očekuju. Čvršći i agresivniji, te više orijentiran ka napadu prvu je grešku upisao u 58. minuti. Prvu, ali nažalost po njega i momčad i kobnu. Uz Parlova je u centru ponovno zaigrao Damir Šovšić te je još jednom upisao dosta pogrešaka, kako u primanju tako i u predaju lopte. Ipak, puno se bolje snašao u neredu koji je zavladao nakon isključenja, pokazao da može ono što se od njega traži.

U dosadašnjim je dvobojima Zagrebova boljka bila igra pričuvnih igrača. Sve do susreta na Kantridi nisu pokazali igru bolju razine upravo toga - pričuvnih igrača. Protiv Rijeke njihova je svježina, ali i odlično postavljanje te borbenost dala impuls preostalim suigračima na terenu da daju sve od sebe. Posebno je u tim trenucima Pjesnicima značila podrška iskusnog Kartela, koji se u posljednjih pola sata prometnuo u father figure momčadi. Taktički i psihički momčad je "iznad vode" stalnim hrabrenjem i savjetima držao i Pavlović s klupe.

Igor Jugović još je jednom potvrdio kako mu "leži" teren u Rijeci, odnosno općenito tereni neugodni za gostovanja, dok je još jedan debitant, također veznjak, Valentino Novosel, odigrao hrabro i pametno kao i ostali. Da su Pjesnici na ovaj susret došli opterećeni izostancima, sugerira i pogled na ostatak klupe, na kojoj se nalazio tek iskusni Piškor, a zatim sve redom mladi igrači - vratar juniorskog sastava Gašparović, napadač Medić koji tek očekuje debi, kao i Petković koji svoj jedini nastup u HNL-u pamti kao 16-godišnjak pod ravnanjem Miroslava Blaževića.

No koliko je god pomaka u igri i pristupu "bijelih" donijela utakmica u Rijeci, kao velika opomena svima u Kranjčevićevoj stoji statistika koja govori kako su u sva tri dosadašnja susreta Zagrebaši sakupili jednako toliko crvenih kartona, ali i kaznenih udaraca u korist protivnika, po jedan na svakom susretu. Od osam primljenih pogodaka polovicu njih primili su s igračem/igračima manje, a dva s bijele točke.

To je nešto na čemu će momčad iz Ulice pjesnika itekako morati poraditi. Gostovanja u Koprivnici i Rijeci niti prošle sezone nisu bili "lak zalogaj" za "bijele" i iako se o alarmantnoj krizi još uvijek ne može pričati, susret protiv Lokomotive Pjesnici moraju završiti u svoju korist pod svaku cijenu. Bez Oršulića i Parlova, ali sve izglednije s Vugrincem u sastavu.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3162:20+4271
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!