Nogomet

Dinamo šampion!

Zoran Zdelar • subota, 19.05.2007.

U prekrasnoj atmosferi prepunog Maksimira, Dinamo je predvođen briljantnim Eduardom na najbolji mogući način proslavio novi naslov prvaka...


Veličanstven uvod u utakmicu, veličanstven dekor i veličanstvena pobjeda Dinama. Tako bi glasio najkraći opis večerašnje utakmice igrane u Maksimiru. Rijetko kada je jedna momčad u takvoj mjeri dominirala u najvećem hrvatskom derbiju. Hajduk je tek pukom srećom i zahvaljujući odličnim reakcijama vratara Runje ostao u pristojnom minusu.

Modre tribine pozdravile su desetak minuta prije početka susreta igrače i trenera iz 1982. godine koji su osvojili naslov prvaka, a tada to nije bio samo sportski uspjeh Dinama, već se tom podvigu pridodavao i nacionalni značaj.

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Dinamovci su krenuli furiozno na krilima fantastične domaće publike. Luka Modrić uspio se na vrijeme oporaviti kako bi nastupio u posljednjem kolu ove sezone i upravo je on prvi natjerao Hajdukova vratara da provjeri svoje rukavice. Potegao je Modrić snažno s nekih 20 metara, a Runje vrlo dobrom reakcijom spašava svoju mrežu. Probali su nakon toga malo i gostujući igrači pritisnuti posljednju Dinamovu liniju, no nisu uspjeli zapucati prema vratima Filipa Lončarića.

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

U devetoj minuti Ognjen Vukojević snažno je zapucao prema Runji, a vratar splitskog kluba ponovno vrlo dobrom reakcijom spašava svoju mrežu. No, to nije uspio i četiri minute kasnije. Ante Tomić gotovo s centra igrališta dugom prizemnom loptom sjajno je uposlio Eduarda, koji uspijeva pobjeći obrani Hajduka, a zatim neometan s 10-11 metara puca i mreža se trese, a tresu se i tribine od silnog oduševljenja zbog ranog vodstva. Pogledavalo se nakon pogotka prema sucu Bebeku je li Eduardo bio u zaleđu, no riječki sudac potvrđuje regularnost postignutog gola.

Dalo je modrima rano vodstvo samo dodatan poticaj da još snažnije pritisnu Hajdukovu obranu i to i čine. U 24. minuti imao je Eduardo odličnu priliku za povećanje vodstva, ali nakon što je uspješno prošao Gala nije uspio svladati ponovno Runju. Minutu kasnije mreža Hajduka ponovno se trese, no pogodak Vukojevića je poništen zbog očiglednog zaleđa.

Slika 4 od 5.
Foto: Davor Sajko

Nakon točno pola sata igre, najbolji strijelac Prve HNL još jednom propušta odličnu priliku. Stizala je prema Eduardu visoka duga lopta, no Runje je na vrijeme istrčao sa svojeg gola i izbio ju ispred njega. Bacio je nakon toga u delirij navijače i Ante Tomić, koji je sjajnom solo-akcijom prošao nekoliko Hajdukovih igrača, no nakon što je zapucao, netko mu je loptu malo skrenuo i ona više nije išla u okvir gola.

Slika 6 od 7.
Foto: Davor Sajko

Minutu kasnije mreža se ponovno trese, ovog puta pogodak je regularan, a strijelac je bio tko drugo doli Eduardo da Silva. Vedran Ćorluka povukao je kontru po desnom boku, odigrao dupli pas s Modrićem, a zatim je odlično zamijetio Eduarda pred vratima Hajduka. Prizemnom loptom ga sjajno upošljava, a naturalizirani Hrvat gura mrežu u loptu. Igrala se tad 39. minuta i do kraja poluvremena više nije bilo previše volje ni na jednoj strani za pogodak.

U otvaranju drugog poluvremena Bad Blue Boysi su napravili oveću bakljadu, a pokoja baklja završila je i na terenu, pa je utakmica na minutu bila prekinuta kako bi se dim razišao i iznijela baklja iz Lončarićeva kaznenog prostora. U četvrtoj minuti nastavka utakmice Eduardo je izveo slobodan udarac s nešto više od 20 metara. Odlučio se na izravan udarac prema vratima Hajduka, ali nije bio dovoljno precizan i lopta je fijuknula pored vratnice.

Slika 5 od 6.
Foto: Davor Sajko

U 51. minuti ponovno je iznimno prodoran bio Tomić koji je stigao do ruba kaznenog prostora Hajduka i onda šalje prizemnu loptu u smjeru Pokrivača, koji snažno puca, ali i iznimno neprecizno. Dvije minute kasnije Dinamovci su bili iznimno blizu novog povećanja vodstva. Ispriječila im se tad lijeva Hajdukova vratnica. Tomić je ponovno pokrenuo akciju, uletio je u kazneni prostor bijelih, a onda povratnom loptom uposlio Modrića, koji s 11-12 metara silovito puca, no pogađa vratnicu.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Nakon te akcije počeo je polako padati ritam utakmice. Iako je susret ostao i dalje prilično sadržajan, izglednih prilika poput onih u prvih 50-ak minuta nije bilo. Dinamovi igrači stigli su do željenog vodstva, a gosti ipak nisu mogli opasnije ugroziti vrata Filipa Lončarića, izuzev udarca Gabrića kojeg je Dinamov vratar uspješno zaustavio. Živost u Hajdukov kazneni prostor nešto kasnije unio je Josip Tadić, koji je ušao u 62. minuti umjesto vrlo dobrog Sammira.

Slika 7 od 8.
Foto: Davor Sajko

Ritam utakmice možda jest pao, ali Eduardo je imao još pokoji rekord za srušiti! I hrvatski kralj strijelaca postigao je svoj treći pogodak i tako postao ne samo rekorder hrvatskog nogometa, nego i cijele jugo-istočne Europe! Luka Modrić je u 79. minuti izveo korner i pronašao Eduarda, koji u padu s nekoliko metara trese mrežu za prvi hat-trick u povijesti najvećeg hrvatskog derbija! Fantastičan učinak napadača pred kojim je još mnogo sjajnih sezona!

Četiri minute prije isteka regularnog dijela utakmice, trener-pobjednik, Branko Ivanković, odlučio je Eduarda počastiti pljeskom s tribina i izveo ga je iz igre. Nakon posljednjeg sučevog zvižduka počelo je veliko slavlje, a čak i posljednje dvije minute igrale su se pod vatrometom!

Slika 8 od 9.
Foto: Davor Sajko

Igrači, treneri, čelnici, navijači, oduševljeni su bili svi. Podjelom zlatnih medalja i trofeja zaključena je jedna briljantna sezona. Sezona 2006./2007. ostat će zauvijek zapisana zlatnim slovima u povijesti Dinama, ali i hrvatskog nogometa. 'Oh, what a night!', rekli bi engleski novinari. Nezaboravna sezona za momčad kojoj se smiješi lijepa budućnost. Ne morate se bojati, Dinamo neće sigurno prodati svoje glavne vedete ovog ljeta!

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!