Automoto

Španjolsko smirivanje strasti

Borna Rupnik • ponedjeljak, 10.05.2010.
Španjolsko smirivanje strasti
Foto: EPA

Formula 1 vratila se u Europu. Barcelona je ponudila smirivanje strasti nakon tri iznimno sadržajne utrke, no i narednih tjedan dana, uoči selidbe u Monte Carlo, bit će nekoliko tema za razmatranje...

Velika nagrada Španjolske potvrdila je da Red Bull, kada ne upadne u tehničke probleme, u ovom trenutku zapravo i nema pravu konkurenciju. Sreća za ostale momčadi, a nesreća za Red Bull, leži u tome što Marku Webberu i Sebastianu Vettelu tehnički problemi iskrsnu gotovo redovito. Australac je tako savršenom utrkom stigao do pobjede, a Nijemac uz dosta problema do trećeg mjesta.

Sretnik vikenda

Fernando Alonso: Izgledalo je da Španjolac pred svojim navijačima u Barceloni neće moći bolje od četvrtog mjesta, odnosno da ga neće biti na pobjedničkom postolju. No, pri kraju utrke Vettel je upao u probleme s gumama i kočnicama i prepustio mu svoje treće mjesto, a dva kruga prije kraja izletio je i Hamilton pa se Ferrarijev vozač ni kriv ni dužan probio čak na drugu poziciju. Sasvim dovoljan razlog za veliko slavlje. "I to je Formula 1", zaključio je Fernando Alonso poslije sretnog raspleta.

S druge strane, Lewis Hamilton pronašao je još jedan način kako usmjeriti svjetla pozornice na sebe. Na stazi nije imao posla kao u azijsko-australskom dijelu sezone te je kroz bokseve pronašao mjesto između dva Red Bulla samo da bi ostao bez ičega dva kruga prije ciljne zastave. Branitelj naslova Jenson Button, s druge strane, krenuo je peti, završio peti i ostao prvi u ukupnom poretku.

Dio uzroka za takav rasplet zove se i Michael Schumacher, koji je protiv Buttona demonstrirao nekoliko dobrih obrambenih poteza, a iskusnog će Nijemca posebno obradovati podatak da je konačno nadjačao svog mlađeg kolegu Nicu Rosberga. Bio je brži i u kvalifikacijama i u utrci, a je li to početak kraja Rosbergove vladavine u Mercedesu pokazat će već gradska jurnjava Azurnom obalom.

Španjolsku je publiku pomazila sreća pa je njihov ljubimac Fernando Alonso dobio priliku počastiti se šampanjcem s druge stepenice pobjedničkog postolja, a barem jednako zadovoljni bit će i ostali osvajači bodova: Adrian Sutil u Force Indiji, Robert Kubica u Renaultu, Rubens Barrichello u Williamsu te Jaime Alguersuari u Toro Rossu.

"Sa slomljenim si prednjim krilom pola sekunde brži. Mislim da smo pronašli rješenje" - Massin trkaći inženjer Rob Smedley.

Iznad njih plasirao se Felipe Massa, no njegovi se komentari poslije utrke uglavnom svode na izostanak prave mogućnosti za pretjecanje. Šestim je mjestom pao u još dublju sjenu kolege Alonsa, no zasad nema potrebe očekivati ikakve znakove predaje žilavog brazilskog vozača.

Usprkos dobroj, ali kratkoj vožnji Pedra de la Rose i velikom trudu Kamuija Kobayashija BMW Sauber opet je ostao bez bodova, a od društva s dna poretka najsretniji je Virgin. I Timo Glock i Lucas di Grassi smogli su snage doći do cilja, čime se može među debitantskim momčadima može pohvaliti još samo Jarno Trulli u Lotusu. Ipak, nitko nema mnogo vremena za dublje analize španjolskog vikenda, za manje od tjedan dana slijedi jedan od vrhunaca sezone u Monte Carlu.

VOZAČ VIKENDA

Mark Webber: Najbrži u kvalifikacijama i besprijekoran na stazi, iskusni je Australac gotovo rutinski stigao do pobjede na Velikoj nagradi Španjolske. Držao je potreban ritam od početka do kraja, kontrolirao zbivanja na stazi i potpuno zasluženo upisao svoju treću pobjedu u karijeri. Osim nemalih 25 bodova, pritom je dobio i dodatnu dozu samopouzdanja uoči nastavka sezone.

MOMČAD VIKENDA

Red Bull: Kao što se i najavljivalo, u idealnim je uvjetima Red Bull bio neuhvatljiv. Mark Webber i Sebastian Vettel krenuli su iz prvog startnog reda i zajedničkim snagama poveli utrku. Nažalost po Crvene bikove, predugo Vettelovo zaustavljanje u boksu te problemi s kočnicama ne pripadaju kategoriji idealnih uvjeta te im je propala dvostruka pobjeda na stazi u Barceloni.

GUBITNIK VIKENDA

Lewis Hamilton: Uspješno se ugurao između dva Red Bulla, makar i kroz bokseve, te se činilo da ga ništa ne može spriječiti u osvajanju drugog mjesta s kojim bi se sasvim približio svom momčadskom kolegi i svjetskom prvaku, Jensonu Buttonu, u ukupnom vozačkom poretku. No, činilo se pogrešno. Dva kruga prije kraja izdao ga je lijevi prednji kotač i smjestio u zaštitnu ogradu, a britanski je vozač u sekundi ostao praznih ruku.

POTEZ VIKENDA

Jaime Alguersuari: Mladi Španjolac sve se bolje aklimatizira na svijet Formule 1. Svoje je debitantske utrke u drugom dijelu prošle sezone vozio sasvim solidno, a početkom ove počinje se isticati i nekih hrabrim potezima, među kojima je start u Barceloni jedan od najboljih. Već je u prvim metrima počeo ostavljati konkurenciju iza sebe, a na kočenju prije prvog zavoja još se stigao beskrupulozno ugurati po sredini staze između dva bolida i probiti se u gornji dio poretka.

POGREŠKA VIKENDA

Virgin Racing: Nova je momčad nakon slobodnih treninga u petak morala u za to predviđenom roku javiti FIA-i promjene u radu njihovog mjenjača, no nadležni su u Virginu to jednostavno - zaboravili. Dočekala ih je, naravno, kazna. Spušteni su pet mjesta u subotnjem kvalifikacijskom poretku, zbog čega su Timo Glock i Lucas di Grassi morali startati iza svojih konkurenata sa začelja, ekipe HRT-a.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!