Automoto

Sjajni Webber i sretni Alonso

Goran Markuš • nedjelja, 09.05.2010.
Sjajni Webber i sretni Alonso
Foto: EPA

Dok je samouvjerenom i preciznom vožnjom iskusni Mark Webber potpuno zasluženo stigao do nove, velike pobjede ni kriv ni dužan na domaćem terenu Fernando Alonso profitirao je tehničkim problemima Lewisa Hamiltona i Sebastiana Vettela stigavši do fantastičnog drugog mjesta...

Sjajnim nastupom Mark Webber bez ikakvih je uzbuđenja obranio prvo mjesto i potpuno zasluženo stigao do nove, vrlo važne pobjede, no najsretniji čovjek bez pogovora je domaći heroj, Fernando Alonso koji je strpljivom vožnjom na najbolji mogući način iskoristio tehničke probleme Lewisa Hamiltona i Sebastiana Vettela izborivši odlično drugo mjesto na domaćem terenu.

Očekivano, svi su krenuli na "nož", no sjajnom putanjom Mark Webber zatvorio je sve prilaze i kao vodeći prolazi prvim zavojem odmah ispred svog momačadskog kolege koji se usprkos pritisku McLarenovog Lewisa Hamiltona uspio zadržati na drugoj poziciji.

Iako je odlično krenuo Ferrari Fernanda Alonsa kao niti većina vodećih nije mogao ništa više od čvrstog čuvanja svoje pozicije. Međutim, s druge strane sjajan posao odradio je mladi Jaime Alguersuari koji se hrabrim ulaskom u prvi zavoj i odličnim manevrom u drugom zavoju probio do fantastičnog devetog mjesta.

Dok je Alguersuari najviše profitirao veliki gubitnici starta bez pogovora su Robert Kubica i Nico Rosberg koji su sa sedme odnosno osme pozicije pali na tek deseto odnosno 11. mjesto. Start nije najbolje prošao niti za Toro Rosso Sebastiena Buemija koji pada na tek 22. poziciju.

Iako su najavili kako se nadaju boljem stanju bolida u Španjolskoj već nakon nekoliko uvodnih krugova bilo je vidljivo da Ferrari jednostavno ne može ozbiljnije priprijetiti ne samo vodećem Red Bullovom dvojcu već niti srebrnom bolidu trećeplasiranog Lewisa Hamiltona.

Izuzev povremenog Buemijevog probijanja pokraj očito mnogo sporijih bolida mladih momčadi do prvog ulaska u bokseve ne možemo reći da smo uživali u previše događanja, no sve mijenja Rosbergova zamjena guma koja ne završava kao što su to u Mercedesu planirali. Naime, mladi Nico nije dovoljno pričekao i krenuo je prije nego što je prednji desni kotač bio pričvršćen što rezultira gubitkom gotovo desetak dragocjenih sekundi.

Sjajan posao s druge je strane odradio iskusni Michael Schumacher koji je u jednom krugu uspio nadoknaditi zaostatak za Jensonom Buttonom kojeg potpuno neočekivano uspijeva i zaobići. Međutim, još bolji posao za Hamiltona su napravili u McLarenu potpuno neočekivano vrativši svojeg vozača točno pokraj mladog Sebastiana Vettela koji široko ulazi u prvi zavoj i tako gubi drugu poziciju.

U vidljivo bržem bolidu Button se nekoliko puta uzastopce beskompromisno otvorio i pokušao proći pokraj Mercedes GP-a, no iskusni Schumacher svaki se puta našao na pravom mjestu u pravo vrijeme i usprkos očito sporijem bolidu uporno zadržava petu poziciju.

Sljedeću grešku radi Felipe Massa koji kasno koči i dodiruje bolid ispred sebe, no pomalo iznenađujuće manji lom prednjeg krila rezultira čak pola sekunde bržim krugovima za iskusnog Massu koji se ozbiljno počeo približavati dvojcu ispred sebe.

Točno na polovici utrke zvijezda prošlosezonske završnice, Kamui Kobayashi uspio se približiti vrlo perspektivnom Vitaliju Petrovu stvorivši još jednu vrlo zanimljivu situaciju. Međutim, dok Petrov uspješno zadržava BMW živahnog Japanca iza sebe zbog dodira s Karunom Chandhokom mladi Jaime Alguersuari kažnjen je prolaskom kroz bokseve.

Iako je bilo mnogo mogućih borbi u narednih 15-ak krugova ništa se značajno nije dogodilo sve dok se mladi Rosberg nije približio neiskusnom Hülkenbergu koji je četiri do pet krugova držao svoju poziciju sve dok Nico ne koristi malo širi ulazak svog imenjaka u polubrzi lijevi zavoj konačno se probivši na još uvijek za Mercedes GP prilično loše 15. mjesto.

Iz vedra neba desetak krugova prije kraja Sebastian Vettel šokantno je izgubio kontrolu nad svojim bolidom i nakratko je posjetio travu pokraj staze. Na prvi pogled činilo se da većih posljedica neće biti, no prvom prilikom mladi Nijemac ulazi u boks na zamjenu guma i tako potpuno neočekivano bez borbe propušta Ferrari domaće zvijezde, Fernanda Alonsa, na sjajno treće mjesto.

Radio komunikacija između Red Bulla i Vettela otkrila je uzrok Sebastianovih problema: "Moraš posebno paziti na kočnice koje bi svakog trenutka mogle popustiti. Morat ćeš usporiti". Sreća u nesreći bila je tek razlika iskusnog Schumachera koji je četiri kruga prije kraja za svojim sunarodnjakom zaostajao ipak prevelikih 20 sekundi.

Novi šok dogodio se tek dva kruga prije kraja kada u praktički završnim trenucima utrke popušta prednji lijevi dio Hamiltonovog bolida, guma puca i Lewis je prisiljen odustati. Niti kriv niti dužan domaći heroj, Fernando Alonso ciljem prolazi odmah iza ovog vikenda zaista dominantnog Webbera te ispred na kraju sretnog, trećeplasiranog mladog Vettela.

Nezadovoljni sigurno neće biti niti u Mercedesu za koji je ovog puta Schumacher osigurao pregršt vrlo vrijednih bodova, a pomalo neočekivano u bodove su se ugurali i Rubens Barrichello kao devetoplasirani odnosno mladi Alguersuari kao desetoplasirani vozač.

Već sljedećeg vikenda na rasporedu je VN Monaka.

VN Španjolske, poredak:
1. M. Webber (AUS/Red Bull) - 66 krugova
2. F. Alonso (ŠPA/Ferrari) + 24,0 sek
3. S. Vettel (NJEM/Red Bull) + 51,3 sek
4. M. Schumacher (NJEM/Mercedes) + 62,1 sek
5. J. Button (VBR/McLaren) + 63,7 sek
6. F. Massa (BRA/Ferrari) + 65,7 sek
7. A. Sutil (NJEM/Force India) + 72,9 sek
8. R. Kubica (POLJ/Renault) + 73,6 sek
9. R. Barrichello (BRA/Williams) + 1 krug
10. J. Alguersuari (ŠPA/Toro Rosso) + 1 krug
11. V. Petrov (RUS/Renault) + 1 krug
12. K. Kobayashi (JAP/BMW Sauber) + 1 krug
13. N. Rosberg (NJEM/Mercedes) + 1 krug
14. L. Hamilton (VBR/McLaren) + 2 kruga
15. V. Liuzzi (ITA/Force India) + 2 kruga
16. N. Hülkenberg (NJEM/Williams) + 2 kruga
17. J. Trulli (ITA/Lotus) + 3 kruga
18. T. Glock (NJEM/Virgin) + 3 kruga
19. L. di Grassi (BRA/Virgin) + 4 kruga

Nisu završili:
S. Buemi (ŠVI/Toro Rosso)
K. Chandhok (IND/HRT)
P. de la Rosa (ŠPA/BMW Sauber)
B. Senna (BRA/HRT)
H. Kovalainen (FIN/Lotus)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoFormula 1
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.05.2010. u 19:46
    Alonso ni kriv ni duzan drugi, hihi Hamilton out uz maksimalan PEH Sve u svemu DOSADA!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.05.2010. u 18:37
    ovaj alonso je vise sretan nego pametan obje titule je dobijo na srecu
    Obrisan korisnik