Nogomet

Dan kada smo ih ušutkali

Bernard Jurišić • petak, 05.03.2010.
Dan kada smo ih ušutkali

U životu postoje događaji koji vam na ovaj ili onaj način obilježe cijelu godinu. Neki i cijelo desetljeće. Kao sportski novinar i zaljubljenik imao sam prigodu biti na mnogim velikim sportskim utakmicama i događajima. Prvo mjesto među njima zauzima Wembley. Onaj prvi, naravno...

21. studenog 2007. svaki navijač hrvatske, ali i engleske nogometne reprezentacije duboko je urezao u svoje pamćenje. Šok koji smo priredili bahatim i samoljubivim Englezima, pobijedivši ih s 3:2 i plasiravši se na EP u Austriji i Švicarskoj, pritom sa sobom povukavši i vječno nam zahvalne Ruse, do danas je ostao jedan od najvećih trenutaka hrvatskog, a natežih engleskog nogometa.

10 godina, 10 tekstova

Kao dio obilježavanja 10-godišnjice portala Sportnet.hr, naši će vas novinari podsjetiti na 10, po našem izboru, najzanimljivijih sportskih priča od ožujka 2000. godine. Bilo je tu mjesta i za velike sportske uspjehe i za kontroverzne transfere i za tragične ozljede i za sudačke nepravde.

Vezane vijesti

1. Goranov Wimbledon
2. Pakleni Portugal
3. Zlatna Janica
4. Domaćinstvo rukometnog SP-a
5. Cicini Pjesnici
6. Purger u Hajduku
7. Hrvatski Davis Cup
8. Eduardova ozljeda
9. Lopovi u Beogradu
10. Wembley

Četiri dana prije gostovanja na Wembleyju konačno smo riješili pitanje odlaska na Euro, pa smo u London putovali posve neopterećeni. Ali ništa manje motivirani. U nekoj drugoj situaciji možda bismo se i opustili, možda bismo zaigrali "u drugoj brzini" samo da odradimo tu akciju. No, ne tada. Ne protiv Engleza.

Sjajan je bio osjećaj šetati u hrvatskim bojama po Londonu uoči utakmice i osjetiti poštovanje koje smo napokon zaradili u zemlji koja ionako nikoga u nogometu ne priznaje osim sebe. Peckali smo svi, a bilo nas je gotovo 10.000, domaćine prijetnjama kako ćemo ih pobijediti i ostaviti kući, makar ni s bodom ne bismo bili nezadovoljni, a ni poraz nam ne bi ništa značio. Englezi su pokazivali strah, "nudili" nam remi koji će nas zajedno odvesti put Beča ili Berna i pružali ruku pomirenja. Nismo je prihvatili.

Jesmo li tada mogli biti pametniji? Jesmo li mogli odigrati neodlučeno i ostaviti onog jadnog Stevea McClarena na klupi Engleske, umjesto što smo ih pobijedili i natjerali ih da kupe ono najbolje što su mogli - Fabija Capella? Možda smo i mogli. Ali onda nikad ne bismo osjetili ono što smo osjetili na kraju tog studenog mjeseca, niti doživjeli sve ono što smo doživjeli. A bila bi šteta.

Taj ponos, taj osjećaj moći, to poštovanje koje smo zaradili u cijelom sportskom svijetu odigravši poštenu utakmicu i zamjerivši se "centrima moći" nitko nam nikad neće moći uzeti. Bez obzira što su se kuglice tako okrutno poigrale i omogućile Englezima toliko željeni uzvrat već u narednom ciklusu, ta naša pobjeda i fešta 10.000 navijača na Wembleyu zauvijek će ostati ubilježena kao jedna od najvrjednijih i najvećih pobjeda ne samo hrvatskog nogometa, nego hrvatskog sporta uopće.

Tu utakmicu uvijek s posebnim guštom možemo staviti u DVD player da nas razvedri kad smo tmurni, da nas nasmije kad nam je teško, da nas ispuni ponosom kad pomislimo da smo manje vrijedni. Hrvatska pobjeda na Wembleyju zauvijek će ostati putokaz kako se treba odnositi prema sportu i koliko smo uistinu sposobni postići. Kad se uozbiljimo i primimo posla.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • beaver09.03.2010. u 20:28
    nadal ...jos sladje jer smo pobijedili kompletnu englesku...ovo nije engleska ovo je italija gdije svijetski strucnjak vuce konce
    beaver
  • Lomax07.03.2010. u 11:17
    mozda su nam se osvetili ali onaj osjecaj ostaje za sva vremena
    Lomax
  • Obrisan korisnik05.03.2010. u 20:10
    kad se samo sjetim kako smo ostali feštat na wembleyu dobrih pol ure...i kad smo drugi dan ušli u neki dućan i lik nas pita "odkud smo?", mi "iz hrvatske", a kaže on "pa šta ste baš morali..."
    Obrisan korisnik
  • Mihalj05.03.2010. u 19:22
    kako to da nisi izbornik. mislim ti da si izbornik, super si to rekao. a opet nisi izbornik neg tu prolijevaš žuč po netu
    Mihalj
  • Obrisan korisnik05.03.2010. u 17:15
    hahaha imate srece sto engleska imala smotu za trenera Mclarena ja da sam bio izbornik ja bi onaku englesku odveo na EP ali vam je capelo vratio maximalno
    Obrisan korisnik