Nogomet

Sporting može večeras napraviti veliki korak prema 20. tituli prvaka

Petar Jenjić • nedjelja, 28.04.2024.
Sporting može večeras napraviti veliki korak prema 20. tituli prvaka
Foto: EPA

Večeras je na rasporedu utakmica 31. kola portugalskog prvenstva u kojoj bi još jedan veliki korak prema tituli mogao napraviti Sporting Lisabon. Međutim, gostovanje kod Porta nije nimalo lagan zadatak...

Danas se nastavlja 31. kolo portugalskog prvenstva, a borba za naslov prvaka svodi se na samo dva imena. Jedno od njih je Sporting Lisabon koji večeras gostuje na Dragau kod Porta. Taj dvoboj, koji počinje u 21:30 sati, sudit će Nuno Miguel Serrano Almeida.

Igraj na Porto - Sporting Lisabon na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Sporting je jako, jako blizu svoje 20. titule prvaka Portugala. Trenutno je na prvom mjestu s okruglih 80 bodova, dok je Benfica druga s četiri boda manje, ali i utakmicom više. Upravo je njihov međusobni dvoboj početkom ovog mjeseca uvelike odredio smjer završnice sezone.

Ne samo da je Sporting izbacio Benficu iz portugalskog kupa i ušao u finale istog gdje će igrati protiv Porta, nekoliko dana kasnije slavio je i u prvenstvenom susretu rezultatom 2:1, a pobjednički pogodak stigao je u 91. minuti susreta kada je junak svoje momčadi postao Geny Catamo.

Nakon te utakmice Sporting je odigrao tri utakmice i upisao tri pobjede bez primljenog pogotka. Prvo je slavio u gostima kod Gil Vicentea rezultatom 0:4, nakon toga je slavio kod Familicaa s 0:1, da bi prije točno tjedan dana, na domaćem terenu, bio bolji od Vitorije Guimaraes rezultatom 3:0. S obzirom na to da je u istom periodu Benfica isto upisala samo pobjede, bodovna razlika ostala je ista.

Ponešto kontroverzi pojavilo se tijekom tjedna jer je trener Sportinga Ruben Amorim otputovao u London gdje se sastao s predstavnicima West Hama. Iako je klub znao za to, navijači su bili izrazito nezadovoljni pa se trener morao ispričati zbog takvog poteza.

Ipak, u puno lošijoj situaciji je Porto koji je sinoć dobio novog predsjednika u Andresu Villas-Boasu. Momčad je u financijskoj i rezultatskoj krizi, a prvo mjesto bježi im čak 18 bodova. Čak štoviše, lošom završnicom sezone može joj se dogoditi i pad na peto mjesto.

Naime, Porto je sada na 62 boda koliko ima i Braga s utakmicom više, dok dva boda manje ima Vitoria Guimaraes. Upravo mu je Vitoria čak tri puta bila protivnik ovaj mjesec. Prvo je u dvomeču izbacio iz kupa, ali zatim je i izgubio u prvenstvu (1:2). Između ostalog remizirao je s Familicaom (1:1) te upisao pobjedu protiv Casa Pije (1:2).

Kod Porta neće igrati: Fabio Cardoso, Ivan Marcano i Zaidu Sanusi zbog ozljeda. Zadnje dvije utakmice propustio je i prvi vratar Diego Costa, dok u momčadi ne bi trebali biti ni: Andre Franco, Ivan Jaime, Jorge Sanchez i Antonio Martinez. U kadru Sportinga neće biti Matheusa Reisa i Antonija Adana zbog ozljeda, dok je nastup Viktora Gyokeresa pod upitnikom, iako bi trebao biti barem na klupi.

Što su rekli

Sergio Conceicao, trener Porta: "Moramo održavati konstantu. Imali smo odličnu pobjedu protiv Benfice kod kuće, ali nismo se nadovezali na to. Ovo je maraton, test konstantnosti i ono za što veliki klubovi žive. Na kraju, bodovi koje gubimo protiv slabijih ekipa stvaraju razliku i nismo odradili posao dobro u tom području."

Ruben Amorim, trener Sportinga: "Bez obzira na ljestvicu, ove utakmice protiv Porta uvijek imaju veliko značenje. Mislim da će ovo biti najteža utakmica u sezoni, s obzirom na sve okolnosti. Znamo klub s kojim se suočavamo, njihovog trenera i ponos koji imaju. Ne bore se za titulu, ali mi jesmo i želimo pobijediti, ali svejedno moramo uzeti barem šest bodova da postanemo prvaci.

Mjesto, vrijeme, suci

Estadio do Dragao, Porto, 21:30

Sudac: Nuno Miguel Serrano Almeida

Nedostaju

Porto: Cardoso, Jaime, Marcano, Martinez, Sanchez, Zaidu, Franco (ozljede)

Sporting: Reis, Adan (ozljede), Gyokeres (pod upitnikom)

Zadnji susret

U utakmici 14. kola, koja je odigrana polovicom prosinca prošle godine, Sporting je na domaćem terenu slavio s 2:0.

Prognoza

Izjednačen dvoboj između dva "teškaša" teško je prognozirati, ali blagu prednost večeras ćemo dati gostima koji žele napraviti novi korak prema tituli.

FOTO: EPA/RODRIGO ANTUNES

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!