Automoto

Video: Al-Attiyah sjajan, Coma kažnjen

Goran Markuš • ponedjeljak, 04.01.2010.
Video: Al-Attiyah sjajan, Coma kažnjen
Foto: EPA

Neočekivano teški uvjeti, prvo kiša i magla, a zatim žarko sunce, obilježili su drugi dan relija Dakar koji se pokazao vrlo težak za gotovo sve vodeće posade izuzev one u konkurenciji kamiona gdje je Vladimir Čagin 49. pobjedom u karijeri povećao svoju prednost nad konkurencijom. Sjajan je dan i iza hrvatske posade koja je sa 101. napredovala do odlične 72. pozicije u ukupnom poretku...

Neočekivana količina vode na stazi pretvorila je drugi dan relija Dakar u pravu noćnu moru za mnoge vozače predvođene pobjednikom prvog dana u konkurenciji automobila, Nanijem Romom koji je bio prva žrtva skliske podloge. Naime, desni zavoj na šestom kilometru brzinca pokazao se kobnim za Romu koji je izletio sa staze i uz mnogo sreće nakon 15-ak minuta truda ipak se vratio na asfalt.

"Bio je to vrlo naporan dan. Na jednom dijelu staze mala greška zamalo nas je stajala cijelog relija i izuzetno sam sretan što smo se uopće domogli cilja. Nakon što smo se izvukli i vratili na stazu pojavili su se problemi s temperaturom, no ako je vjerovati mehaničarima i to je riješeno", s vječnim osmjehom na licu zaključio je Roma.

Ovakav razvoj situacije sjajno je iskoristio Nasser Al-Attiyah čija je sjajna vožnja nagrađena ne samo pobjedom drugog dana već i vodstvom od sasvim solidnih 79 sekundi (ukupno) u usporedbi s drugoplasiranim Carlosom Sainzom koji je rutinski i mirno odradio još jedan dan relija Dakar.

Kratki pregled drugog dana

Naprosto fantastičan posao odradio je i CroDakar Team koji je kroz gotovo sve kontrolne točke prolazio kao 70. posada što ih uoči trećeg dana relija diže sa sto prve na odlično 72. mjesto. Međutim, ispred Dražena Ćurića i Krešimira Kolege nedvojbeno je težak posao zadržavanja momenta koji su sinoć očito uhvatili.

U konkurenciji motocikala još jednim odlično odrađenim danom David Casteu povećao je vodstvo ispred Cyrila Despresa koji sa zaostatkom od dvije minute i deset sekundi još uvijek drži odlično drugo mjesto. Pobjedom drugog dana na treće se mjesto s tek četiri sekunde zaostatka za drugoplasiranim Despresom probio sjajan David Frétigné.

Međutim, za vijest dana u konkurenciji motocikala pobrinuo se aktualni pobjednik relija Dakar, Marc Coma, koji je usprkos trećem vremenu dana pao na tek 14. mjesto u ukupnom poretku. Naime, zbog prebrze vožnje kroz lokalno selo Coma je kažnjen s 22 minute te uoči trećeg dana za vodećim Casteuom već sad kasni 22 minute i 37 sekundi.

Izuzmemo li tehničke probleme druge posade prvog dana u konkurenciji kamiona većih iznenađenja nije bilo. Naime, peterostruki pobjednik relija Dakar, Vladimir Čagin, stigao je do svoje 49. pobjede etape u karijeri i tako već uoči trećeg dana povećao prednost ispred drugoplasiranog Kabirova na velikih šest minuta i 47 sekundi.

Sjajnom vožnjom Hubert Deltrieu iznenadio je u konkurenciji quadova uzevši pobjedu na drugoj etapi, pobjedu koja ga diže na odlično 11. mjesto u ukupnom poretku gdje je kiks nekolicine svojih protivnika, uključujući i aktualnog pobjednika relija Dakar, Josefa Mahačeka (mehanički problemi), znao iskoristiti Juan Manuel Gonzalez Corominas koji trenutno drži prvo mjesto s nešto više od dvije i pol minute prednosti ispred pratećeg dvojca Patronelli - Plečaty.

Na današnjoj, trećoj etapi relija Dakar na putu od La Rioja do Fiambale posade će se po prvi puta susresti s pustinjom koja će ujedno nedvojbeno prouzročiti brojne probleme i promjene u ukupnom poretku. Iako će se odvesti ipak značajno kraći 441 kilometar od kojih tek 182 otpadaju na brzinac, ispred preživjelih posada uistinu je naporan dan žele li preživjeti brojne "mekane" zamke koje je pustinja, bez sumnje, postavila.

Poredak nakon druge etape:

Automobili:
1. N. Al-Attiyah (KAT/VW) - 6:16,39 sati
2. C. Sainz (ŠPA/VW) + 1,19 min
3. S. Peterhansel (FRA/BMW) + 2,30 min
4. M. Miller (SAD/VW) + 5,28 min
5. M. Neves (BRA/VW) + 5,40 min
...
72. D. Ćurić (HRV/TOY)
...

Motocikli:
1. D. Casteu (FRA/Sherco) - 5:50,45 sati
2. C. Despres (FRA/KTM) + 2,10 min
3. D. Frétigné (FRA/Yamaha) + 2,14 min
4. L. Manca (ITA/KTM) + 8,43 min
5. J. Viladoms (ŠPA/KTM) + 1,45 min
...

Kamioni:
1. V. Čagin (RUS/Kamaz) - 7:10,54 sati
2. F. Kabirov (RUS/Kamaz) + 6,47 min
3. A. de Azevedo (BRA/Kamaz) + 26,34 min
...

Quadovi:
1. J. Gonzales Corominas (ŠPA/Yamaha) - 6:34,31 sati
2. M. Patronelli (ARG/Yamaha) + 2,37 min
3. M. Plečaty (ČEŠ/Yamaha) + 2,49 min
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstaloVideo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!