Automoto

Roma iznenadio, Hrvati solidni

Goran Markuš • nedjelja, 03.01.2010.
Roma iznenadio, Hrvati solidni
Foto: EPA

Iza nas je i prvi "radni" dan relija Dakar, a najveće iznenađenje pripremio nam je Joan (Nani) Roma koji je u BMW potpuno neočekivano nadmašio favorizirane Volkswagene i poveo u konkurenciji automobila. CroDakar Team prvi je dan završio na solidnoj 101. poziciji...

Nakon što je današnji staza skraćena za 50-ak kilometara zbog brojnih, neočekivanih poplava diljem predodređene trase automobili, motocikli, kamioni i quadovi konačno su i ozbiljno otvorili novo izdanje relija Dakar, a na prvo pravo iznenađenje nismo morali dugo čekati.

Naime, nekadašnji motociklist na reliju Dakar, Joan (Nani) Roma, stigao je do druge etapne pobjede u karijeri (automobil) i tako iza sebe ostavio favoriziranog Carlosa Sainza (drugi) i prošlogodišnjeg pobjednika, Giniela de Villiersa (peti).

"Vrlo smo zadovoljni, ali i iznenađeni prvim danom. Naime, imali smo nekih problema sa elektronikom tijekom popodneva, no kako pravi problem nismo pronašli, a sve manje-više dobro radi, ništa nismo dirali", s osmjehom na licu izjavio je Roma.

Nažalost, već prvog dana reli Dakar uzeo je prvu, a nadajmo se i posljednju žrtvu. Naime, izlet posade Mirco Schultis - Ulrich Leardi pokazao se kobnim za četvoricu gledatelja koji su utrku promatrali s nezaštićenog dijela staze. Nakon što se automobil praktički direktno zaletio na promatrače trojica su se izvukli uz umjerene ozlijede, no Natalia Gallardo preminula je na putu prema obližnjoj bolnici.

Krenuvši s 129. mjesta naš CroDakar Team u sastavu Dražen Ćurić - Krešimir Kolega na 190. kilometru držao je odlično 89. mjesto, no dan su ipak završili nešto niže, na sasvim solidnoj 101. poziciji s nešto više od 73 minute zaostatka za vodećim Romom.

Ništa manje uzbudljivo nije bilo niti u konkurenciji motocikala gdje su gotovo cijeli dan Marc Coma i Cyril Despres vodili mrtvu borbu za prvo mjesto da bi se u samoj završnici iz pozadine pojavio Francuz David Casteu koji potpuno neočekivano dan završava na samom čelu u ukupnom poretku.

Kod "kamiondžija" većih iznenađenja ipak nije bilo. Naime, peterostruki osvajač relija Dakar, Vladimir Čagin sa svojom se posadom ponovno domogao vrha, no svega 27 sekundi kasnije ciljem je pomalo neočekivano prošla i sjajna češka posada s Alesom Lopraisom na čelu. Aktualni prvak, Firdaus Kabirov, prvi je dan završio na trećoj poziciji, no već sad zaostaje nemalih četiri minute za vodećima.

U konkurenciji quadova domaći junak, Marcos Patronelli s tijesnih 39 sekundi prednosti drži prvo mjesto ispred prošlogodišnjeg pobjednika, Josefa Mahačeka dok s nešto više od dvije i pol minute zaostatka za mlađim bratom treću poziciju drži sasvim solidan Alejandro Patronelli.

Sutra, drugog dana relija na putu od Cordobe do La Rioja automobili i kamioni trebali bi odvesti 687 kilometara dok motocikle i quadove čeka tek nešto kraćih 626 kilometra prašnjave i nezahvalne argentinske staze.

Poredak nakon prve etape:

Automobili:
1. J. Roma (ŠPA/BMW) - 2:11,15 sati
2. C. Sainz (ŠPA/VW) + 2,07 min
3. S. Peterhansel (FRA/BMW) + 2,50 min
4. N. Al-Attiyah (KAT/VW) + 3,29 min
5. G. de Villiers (JAR/VW) + 4,31 min
...
101. D. Ćurić (HRV/TOY) + 1:13,33 sati
...

Motocikli:
1. D. Casteu (FRA/Sherco) - 1:50,42 sata
2. C. Despres (FRA/KTM) + 0,03 min
3. M. Coma (ŠPA/KTM) + 0,12 min
4. J. Viladoms (ŠPA/KTM) + 1,45 min
5. F. Lopez Contardo (ČIL/Aprilia) + 2,42 min
...

Kamioni:
1. V. Čagin (RUS/Kamaz) - 2:35,47 sati
2. A. Loprais (ČEŠ/Tatra) + 0,27 min
3. F. Kabirov (RUS/Kamaz) + 4,00 min
...

Quadovi:
1. M. Patronelli (ARG/Yamaha) - 2:10,44 sati
2. J. Mahaček (ČEŠ/Yamaha) + 0,39 min
3. A. Patronelli (ARG/Yamaha) + 2,34 min
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstaloVideo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!