Košarka

Ništa nije slučajno

Borna Rupnik • ponedjeljak, 21.09.2009.
Ništa nije slučajno
Foto: EPA

Trebalo je Španjolcima malo dulje zagrijavanje, ali naposljetku su opravdali titulu prvog favorita s kojom su doputovali u Poljsku. U posljednjih pet utakmica protivnicima nisu ostavili ni trunčicu nade u uspjeh. Poredak ostale četvorke na kraju se podudara s njihovim stvarnim plasmanom...

Iako je jedna od većih draži uglavnom svakog sporta, pa tako i košarke, činjenica da ne pobjeđuje uvijek bolji, jači, bogatiji i spremniji, slučajnosti su rijetkost. Tako i završni popis Top 5 reprezentacija odražava službeni plasman jer se čini da će Poljsku svi napuštati u raspoloženju koje prilično precizno odražava njihov ukupan nastup na Europskom prvenstvu.

1. Španjolska (1.)

Vezane vijesti

Sastav Sergia Scariola ipak je dokazao da je na ovome turniru klasa za sebe. Sjajni pojedinci poput Paua Gasola, Rudyja Fernandeza, Juana Carlosa Navarra ili supertalentiranog Rickyja Rubija izvrsno se uklopio u cjelinu i nadjačao sve protivnike kada je to bilo najvažnije. Iznimku nisu napravili ni u finalu sa Srbijom, kada su već u prvom poluvremenu riješili sve dileme. Na napadačkoj su polovici nudili raznovrsna, ponekad i vrlo atraktivna rješenja, na obrambenoj su imali i čvrstinu i brzinu te bez ikakvog prigovora odlaze kući sa zlatom oko vrata.

2. Srbija (3.)

Finalni poraz od Španjolske neće narušiti dojam koji je na europskoj smotri ostavila reprezentacija Srbije. Svjetski su prvaci na svom kontinentu zasad nedodirljivi, a Srbi ne samo da su stvorili okosnicu nove, pomlađene momčadi, već su se odmah i okitili srebrom. Dušan Ivković stavio je naglasak na obranu, a zauzvrat je dobio i neočekivano dobre napadačke izvedbe, među kojima se posebno ističu one Miloša Teodosića u nokaut-fazi.

3. Grčka (4.)

Uspjeli su se Grci na vrijeme izvući iz dubina uvjerljivog polufinalnog poraza i u tvrdoj utakmici osvojiti brončano odličje. Premda nisu smogli snage u potpunosti slomiti Slovence, cijelo su ih vrijeme držali na minimalnoj distanci, što se na kraju pokazalo dovoljnim za slavlje. Uzevši u obzir da s Kazlauskasom na klupi te bez Papaloukasa i Diamantidisa na terenu nitko nije točno znao što očekivati od Grka, taj je rezultat velika stvar, tim više što je u većem dijelu turnira popraćen kvalitetnom igrom.

4. Slovenija (2.)

Veliko je razočaranje u nedjelju zavladalo u naših sjevernih susjeda jer su se nadali da neće baš oni biti ta momčad koja će nakon ulaska u polufinale ostati bez medalje. Međutim, naposljetku su ih ipak sustigle ozljede, umor i sve uočljiviji pad forme nakon odličnih predstava u prvom i drugom krugu natjecanja. Vukli su Jaka Lakovič i Erazem Lorbek, Boštjan Nachbar također nije imao puno prilika za odmor, no sve je to bilo za koš premalo.

5. Francuska (-)

S obzirom na to da su Turci Europsko prvenstvo duhom napustili nakon ispadanja u četvrtfinalu, njihovo je mjesto pripalo Francuzima, koje se neće pamtiti po dobroj igri, nego po činjenici da se uz osam pobjeda i jedan jedini poraz nisu ni borili za mjesto na pobjedničkom postolju. U borbi za odlazak na Svjetsko prvenstvo dobili su Turke, a potom i Hrvatsku, bez Tonyja Parkera i bez posebnog motiva. Na svaku su našu prijetnju osmislili dovoljno dobar uzvrat te stali samo stepenicu ispod polufinalista.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!