Košarka

Najbolje od najboljih

Branimir Korać • ponedjeljak, 21.09.2009.
Najbolje od najboljih
Foto: EPA

Najbolju petorku Europskog košarkaškog prvenstva nije bilo teško izabrati. Na svakoj poziciji bio je po jedan igrač koji je zadivio i dominirao te odnio zasluge za uspjehe svoje reprezentacije. Identičnu petorku biraju i Sportnet.hr i FIBA...

Playmaker

Miloš Teodosić (Srbija) - 25,4 minute, 14,1 poen, 5,2 asistencije, 2,6 skokova: Titulu najboljeg razigravača Eurobasketa odnosi Miloš Teodosić. Teodosić nosi najveće zasluge za ulazak Srbije u finale s posebno upečatljivom polufinalnom predstavom protiv Slovenije. Slovencima je spremio šest trica i 32 poena, a naslov prvog asistenta Prvenstva odnio je velikom zaslugom sjajnom predstavom protiv Litve kada je upisao uz 20 poena čak 12 asistencija.

Šuter

Vasilis Spanoulis (Grčka) - 31,3 minute, 14,1 poen, 4,2 asistencije, 2,7 skokova: Spanoulis je odigrao sedam vrlo dobrih utakmica na ovom Prvenstvu i bio je najbolji igrač brončanih Grka u Poljskoj. Pad u posljednja dva susreta i ukupno svega deset poena uz brojne pogreške i loš šut pripisujemo umoru i padu koncentracije, no to ne kvari ukupni dojam gdje je među šuterima Spanoulis bio najupečatljiviji.

Krilo

Rudy Fernandez (Španjolska) - 28,4 minute, 13,6 poena, 3,5 skoka, 2,1 asistencija, 2,1 ukradena: Uz Paua Gasola najbolji igrač Španjolske bio je bez dvojbe Rudy Fernandez. Fernandez je odigrao odlično Prvenstvo iako je nastupio ozlijeđen. Nije bio posve spreman i to se vidjelo po povišenoj nervozi, a zbog ozljede je propustio i prvi susret protiv Srbije.

Krilni centar

Erazem Lorbek (Slovenija) - 31,0 minuta, 16,4 poena, 7,4 skoka, 2,3 asistencije: Sjajan turnir je iza novog člana Barcelone. Lorbek je bez dvojbe bio najbolji igrač Slovenije, u četvrtfinalu i polufinalu i nezaustavljiv, potvrdio je kako je jedna od najboljih četvorki u Europi. Zbog brojnih problema s ozljedama u slovenskoj reprezentaciji, Lorbek je na sebe preuzeo najveći dio tereta i odveo Sloveniju do dosad najboljeg plasmana.

Centar

Pau Gasol (Španjolska) - 25,7 minuta, 18,7 poena, 8,3 skokova, 2,2 blokade: Bez ikakve dvojbe najbolji igrač Europskog košarkaškog prvenstva i sasvim zasluženo nositelj titule MVP-a prvenstva. Gasol je bio za klasu iznad svojih protivnika i izuzev prve utakmice sa Srbijom, pokazao je zašto je jedan od zaslužnih za osvajanje naslova NBA prvaka LA Lakersa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!