Košarka

Roko iznad svih

Branimir Korać • ponedjeljak, 21.09.2009.
Roko iznad svih
Foto: EPA

Hrvatska košarkaška reprezentacija nastup na Europskom prvenstvu u Poljskoj završila je na šestom mjestu. Pomiješanih i podijeljenih osjećaja dočekan je ovaj rezultat i ostaje žal za boljim plasmanom. Pojedinačno gledano najzadovoljniji možemo biti s Rokom Ukićem dok je ostalo i onih koji nisu ispunili očekivanja...

Roko Leni Ukić 27,4 minute, 13,6 poena, 3,8 asistencija, 2,3 skoka: Roko Leni Ukić bio je bez dvojbe naš najbolji igrač u Poljskoj. Iako još uvijek ima itekako prostora za napredak, očito je kako je Roko značajno podignuo igru u odnosu na prošla natjecanja, posebno se to odnosi u šuterskom dijelu. U Poljskoj je propustio tek posljednju utakmicu s Francuzima. Ima razloga za zadovoljstvo s osobnim učinkom nakon ovog Prvenstva, pokazao se kao na jednog od onih koji će još godinama nositi našu reprezentaciju.

Davor Kus 22,1 minuta, 3,8 poena, 1,8 asistencija: Prva utakmica s Izraelom i posljednja s Francuzima su onakve kakve smo od Kusa očekivali. Međutim ostale je odigrao ispod svoje razine, izuzev ulaska u utakmicu s Makedonijom, i Davor nam je ostao dužan. Izgubio je na samopouzdanju tijekom turnira, nije više mogao ništa ubaciti i da nije posljednje utakmice s Francuskom, statistika bi mu bila još mizernija.

Marko Popović 22,2 minute, 10,2 poena, 2,4 asistencije, 2,1 skok: S izgubljenim dobrim dijelom priprema zbog ozljede, na Marka smo morali čekati. Dočekali smo ga u susretu s Francuskom u drugom krugu kada je bio onaj pravi Popović kakvog smo navikli gledati - agresivan i ubojit. Međutim nije mogao zadržati to i u nastavku Prvenstva, protiv Slovenaca je pao na provokaciju Lakoviča i zaradio tehničku koju ćemo još jako dugo pamtiti.

Nikola Vujčić 13,4 minute, 6,6 poena, 2,1 skok: Odlično je krenuo, odigrao tri vrlo dobre utakmice u prvom krugu natjecanja i nestao. Nije se snašao u silnim rotacijama Jasmina Repeše, posve se izgubio u takvom sustavu i počevši s utakmicom s Rusima nije ličio na sebe. Nije mogao doći do vremena za "zagrijavanje" i sigurno niti sam Vujčić nije zadovoljan svojim nastupom. Bit će prilike za popravak, Vujčić je najavio ostajanje na raspolaganju u budućnosti.

Nikša Prkačin 7,3 minute, 2,3 poena, 1,4 skok: Još uvijek niti sam Prka ne zna je li mu ovo bio posljednji nastup u dresu reprezentacije. U Poljskoj je igrao epizodnu ulogu, ali ono malo vremena na parketu odradio je korektno svoj posao. Posebno dobro igrao je protiv Slovenije kada je nakon sjajne dionice neobjašnjivo prebačen na klupu.

Marin Rozić 22,0 minute, 5,3 poena, 2,6 skokova: Rozić je puno bolje izgledao na pripremama, ovdje je igrao u grču s vidnom nervozom i sve do utakmice s Rusima u susretu za Svjetsko prvenstvo nije bio pravi. No tu je utakmicu odradio izvrsno i bio među našim najboljim igračima tako da nosi zasluge za odlazak u Tursku.

Zoran Planinić 23,8 minuta, 8,5 poena, 3,8 skokova, 3,6 asistencija: Planinić je pokazao kako nje igrač o čijoj igri dosta ovisi igra naše reprezentacije. Kada je on igrao dobro, Hrvatska je izgledala dobro, kada je on igrao loše i reprezentacija je izgledala loše. Imao je svijetlih, ali i blijedih trenutaka, vjerujemo kako je za sve kriva ozljeda, ali i mala minutaža u završnici prvenstva Rusije. U CSKA je izgubio status u drugom dijelu sezone, a čini se kako je sa statusom otišlo i samopouzdanje. Očekivali smo više.

Mario Stojić 10,6 minuta, 1,7 poen, 2,3 skoka: Stojić je znao kako u Poljskoj neće imati veliku minutažu i na to je bio spreman. Ono malo minuta što je proveo na parketu korektno je odradio posao, posebno u obrani, dok je u napadu bio nevidljiv.

Krešimir Lončar 12,9 minuta, 3,0 poena, 1,8 skok: Borben kao i uvijek, ali lošijeg učinka nego što smo očekivali. Ostaje u sjećanju ona velika trica protiv Njemačke koja nas je odvela prema pobjedi te i činjenica kako nam je bio praktički jedini igrač koji se snalazio u pick igri protivnika.

Marko Banić 20,8 minuta, 5,9 poena, 3,9 skokova: Marko Banić nam je ostao dosta dužan. Očekivali smo od njega puno više, no u drugom krugu i u nokaut fazi potpuno je nestao i nije bio pravi. Problem su mu predstavljale i brzo skupljane osobne pogreške te nije bio na onoj očekivanoj razini. No za Banića ne brinemo, u budućnosti će prikazivati i puno bolje igre.

Sandro Nicević 16,1 minuta, 6,3 poena, 3,0 skoka: Nije imao veliku minutažu, ali za ono malo vremena provedenog na parketu većinom je uspješno obavljao svoje zadatke. Imao je problema u obrambenoj fazi, no zato je u napadu pokazao mirnoću. Sandro je odigrao u granicama očekivanog.

Mario Kasun 13,3 minute, 6,8 poena, 4,4 skoka: Mario Kasun je prvi koji se nakon ovog Eurobasketa oprostio od reprezentacije. Kasun ima dosta problema s ozljedama i treba ga razumjeti, još je i na prvenstvu dobio neugodan udarac u arkadu i igrao zakrpan do kraja prvenstva. Imao je vrlo dobrih faza i svakako će nam nedostajati. Možda je na njegovu odluku utjecala i mala i isprekidana minutaža.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!