Košarka

Jednostavno najbolji

Branimir Korać • ponedjeljak, 21.09.2009.
Jednostavno najbolji
Foto: EPA

Španjolski plan prošao je iz druge. Izuzetna generacija predvođena Pauom Gasolom razbila je prokletstvo neosvajanja naslova prvaka Europe i u Poljskoj se upisala na ljestvicu onih koji imaju i taj trofej...

Beograd 2005. godine im je trebao biti priprema za ono pravo. Bez Paua Gasola bili su svjesni kako će u tadašnjoj Srbiji i Crnoj Gori teško do naslova prvaka Europe, no isto tako znali su kako ih očekuje ono pravo za dvije godine - Eurobasket na njihovom tlu.

Tada je sve napravljeno da Španjolska dođe na vrh. Najjača moguća reprezentacija, odazivanje svih igrača, Jose Manuel Calderon, Pau Gasol, Rudy Fernandez, strašna reprezentacija uz bučnu podršku na svom terenu - bili su sigurna oklada za zlato. Međutim Rusi s Andrejom Kirilenkom nisu se s tim slagali. Njihov plan je bio utakmica po utakmicu i tako su došli do finala.

Iako svjesni da ih očekuje težak protivnik, Španjolci su već pripremali slavlje. Onda se dogodio šok. Ruski Amerikanac J.R. Holden u posljednjim trenucima pogodio je za pobjedu Rusije, nešto je na drugoj strani pokušao nakon auta Gasol, međutim nije pogodio. Šok i nevjerica, na terenu rusko slavlje. Nepripremljeni domaćin panično je tražio "zagubljenu" rusku himnu, a španjolski reprezentativci nisu vjerovali što se dogodilo.

Dan kasnije aktiviran je plan B. U Poljskoj se mora uzeti naslov. U početku Gasol nije bio siguran hoće i uopće igrati u Poljskoj, no što se prvenstvo više bližilo, tako je i jačala njegova želja za nastupom. Na kraju je na pripremama i zaradio ozljedu, morao na lakšu operaciju, ali otkazivanje Poljske nije dolazilo u obzir.

Na pripremama su kao i uvijek briljirali. Igrali su samo u Španjolskoj i u paklenoj atmosferi visokim pobjedama nabijali samopouzdanje. Onda su krenule prve sumnje. Posljednji pripremni dvoboj u Litvi i blamaža, vrlo visok poraz. Prvenstvo su otvorili porazom, a zatim su tek u produžetku uspjeli svladati Sloveniju.

Prvi put su se našli oči u oči s eliminacijom u posljednjem susretu prvog kruga. Velika Britanija, s ovim sastavom europska druga liga, vodila je pet minuta prije kraja i imala Španjolce na dlanu. No strah od povijesne pobjede ih je sputao, a još više ih je uništilo ukazanje Gasola koji je odlučio riješiti utakmicu.

Provukli su se kroz taj prvi krug da bi i na startu drugog kruga upisali poraz. Ovaj put su ih dočekali Turci, no to je bila posljednja blijeda španjolska utakmica.

Nakon "ribanja" u javnosti, nekih oštrijih riječi i samih igrača prema odlukama Scariola, uslijedila je rapsodija. Redom su pobjeđivani visokom razlikom Litva, Poljska, Francuska, Grčka i na kraju Srbija. Prva četvrtina protiv Litve bila je još jadna, no onda su proigrali. Stroj se pokrenuo i Španjolska je zaigrala sjajno.

Ma koliko god nekom mrski bili, ma koliko god ne možemo zaboraviti taj Beograd, mora se priznati kako je Španjolska najjača europska reprezentacija i kako apsolutno zasluženo nosi naslov europskog prvaka. Kada su krenuli i uhvatili pravu formu izgledali su i bili su nepobjedivi. Trebao je ludi dan protivnika kako bi ih se pobijedilo, no on se nije dogodio. Nije se dogodio jer im Španjolci nisu dopuštali, igrali su izvrsnu obranu dok u napadu ionako uvijek ima puno rješenja.

Posebna priča je Pau Gasol. Iako ne izgleda uopće impresivno, njegova snalažljivost je fascinantna. Uvijek je na pravom mjestu u skoku, ima savršen tajming uopće za skok, a napadačka tehnika je takva da ga u Europi jednostavno nitko ne može zaustaviti. kada mu se priključe suigrači, to je to.

Najčešće mu se priključivao Rudy Fernandez, na ovom prvenstvu vrlo nervozni Fernandez. Voli Rudy odglumiti u kontaktu, ali voli Rudy i vratiti udarac i nervozno reagirati. Upravo ta njegova nervoza pokazatelj je koliko su Španjolci željeli ovaj trijumf. Kombinacija sa Scariolom na klupi isprva nije izgledala savršenom, no pokazalo se kako je njegovo upošljavanje bilo sjajan potez. Iako, ostaje dojam kako bi i puno prosječniji trener napravio isti rezultat, koncentracija kvalitete je ogromna.

Što je najbolje, za španjolsku budućnost nema straha. Tek je Garbajosa stariji i samo su on i Mumbru u tridesetima. Ostali pred sobom imaju još dosta košarkaških godina, a pravi nasljednici Rubio, Claver, Llull, mlađi Gasol, Fernandez već imaju svoju ulogu u reprezentaciji. Ne treba zaboraviti niti kako su igrali bez Calderona i važnog Bernieja Rodrigueza koji će se priključiti za Svjetsko prvenstvo u Turskoj gdje će Španjolska ponovno jurišati na vrh. A u Litvi? Ukoliko ne bude otkaza, ponovno će biti prvi favoriti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!