Liga prvaka - Završnica, finale, 27.05.2009, 20:45 h
Barcelona
Barcelona 2:0 Manchester United
Manchester United

Video: Barcelona iz snova!

Zoran Zdelar • srijeda, 27.05.2009.
Video: Barcelona iz snova!
Foto: EPA

Nogometaši Barcelone slavili su u finalu Lige prvaka protiv gotovo neprepoznatljivog Manchester Uniteda koji je tijekom gotovo cijele utakmice bio u podređenoj ulozi...

U godini koja nam ne donosi niti Europsko prvenstvo, niti Svjetsko prvenstvo finale Lige prvaka nedvojbeno je najatraktivnija utakmica. Tim više što su snage odmjerile dvije momčadi koje su prema mišljenju mnogih ove sezone pokazale daleko više od ostalih.

Lagana prednost davala se Manchester Unitedu, no utakmica je pokazala da je većina ipak bila u krivu. Englezi su u Rimu sjajno krenuli, u nekoliko uvodnih minuta uputili su čak pet udaraca prema golu Victora Valdesa, a vratar katalonskog giganta prilikom izvođenja udarca Cristiana Ronalda umalo je bio svladan.

United je u početnih sedam – osam minuta zagospodario terenom, no to je jedini dio utakmice kojim Alex Ferguson može biti zadovoljan, jer sve nakon tog razdoblja može se proglasiti Barceloninom dominacijom. Deseta minuta bila je u tijeku kad je Iniesta kroz sredinu sjajno proigrao Samuela Eto'oa, a kamerunski je reprezentativac izigrao Nemanju Vidića i zatim poslao loptu iza leđa Van der Sara.

Dominacija Barcelona tim je pogotkom tek započela, nogometaši španjolskog prvaka gotovo da su se poigravali s Manchester Unitedom i neupućeni gledatelj teško bi mogao pogoditi da je to bila momčad koja je obranila titulu engleskog prvaka i koja je u tom trenutku branila titulu prvaka Europe.

1:0 Eto'o

United je u dva navrata u prvom dijelu utakmice ipak solidno zaprijetio, no Valdes se nije dao svladati te je prilikom jednog protivničkog napada čak i riskantno intervenirao ne bi li spasio mrežu te se lakše ozlijedio u duelu s Parkom.

U samoj završnici prvog poluvremena Barcelona je imala odličnu priliku za povećati svoju prednost, Messi i Henry sjajno su surađivali, a Unitedova obrana uz krajnji napor uspijeva spasiti svoju mrežu tom prilikom.

Iskusni škotski trener nedvojbeno je imao mnogo toga za reći svojim igračima, United je u prvih 45 minuta zaista bio gotovo neprepoznatljiv, no ništa bolje ipak nije bilo ni u nastavku.

Drugo poluvrijeme Barcelona je otvorila sa dvije sjajne prilike, mogli su Španjolci već tada većim dijelom osigurati osvajanje najprestižnijeg klupskog trofeja, ali nizozemski vratar ipak je održavao United na životu.

Manchester je imao fantastičnu priliku za izjednačenje rezultata u 57. minuti, ali tada Park nije uspio skočiti dovoljno visoko nakon ubačaja Rooneyja i sjajna prilika je propala bez upućivanja udarca u okvir Valdesova gola.

2:0 Messi

Ferguson je u zadnji dio utakmice odlučio igru potpuno usmjeriti prema napadu, no to mu se nije isplatilo. Barcelona je najprije uspjela zatresti vratnicu, a nedugo nakon toga najbolji strijelac ovogodišnjeg izdanja Lige prvaka, Leo Messi, povećao je vodstvo.

Xavi je s desnog ruba kaznenog prostora sjajno uočio da je Ferdinand predaleko stajao od Messija te centrira, a sjajni Argentinac glavom je uspio loptu poslati u mrežu za veliko slavlje na terenu i tribinama.

Odmah nakon toga United je imao sjajnu priliku za povratak u igru, ali udarac Ronalda, a zatim i Berbatova ipak nije bio dovoljno precizan kako bi vratio nadu u eventualni preokret svojim brojnim navijačima na stadionu u Rimu.

Barcelona je u potpunosti zasluženo vratila trofej Lige prvaka na Nou Camp, a Josep Guardiola uvrstio se među rijetke sretnike koji su iskusili osvajanje Lige prvaka i kao nogometaš i kao trener.

Liga prvaka - Završnica

finale

Barcelona2:0Manchester United

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!