Liga prvaka - Završnica, polufinale, 29.04.2009, 20:45 h
Manchester United
Manchester United 1:0 Arsenal
Arsenal

Unitedu se smiješi Rim

Ante Jukić • srijeda, 29.04.2009.
Unitedu se smiješi Rim
Foto: EPA

Pogotkom Johna O'Shee, postignutim u 17. minuti, nogometaši Manchester Uniteda svladali su Arsenal u prvom susretu "sveengleskog" polufinala Lige prvaka. Premda konačan rezultat to ne sugerira, United je bio puno bolji takmac u ovom dvoboju, tako da u taboru aktualnog prvaka Europe mogu pomalo i žaliti što već na Old Traffordu nisu riješili sve dvojbe oko plasmana u finale...

Iako je pred nama još najmanje 90 minuta uzvrata na londonskom Emiratesu, a prednost od jednog pogotka definitivno nije dovoljna za prerano svođenje računa, Manchester United je večeras pokazao da se s pravom smije nadati nastupu u rimskom finalu Lige prvaka. Branitelji naslova u potpunosti su večeras nadigrali Arsenal, kojeg je od puno težeg stradanja na Old Traffordu spasio sjajni vratar Almunia.

Domaćini su utakmicu otvorili kao "s lanca pušteni", a takav pristup zamalo im se isplatio već u drugoj minuti. Fletcher je probio lijevu stranu obrane Topnika i dobro ubacio u šesnaesterac, gdje je najviši u skoku bio Rooney. Iako naizgled ne toliko opasan, udarac glavom engleskog reprezentativca zadao je određenih problema Almuniji, no Španjolac na vratima londonske momčadi ipak je uspio odbiti taj prvi nalet Uniteda.

U najavi utakmice Arsene Wenger apostrofirao je važnost posjeda lopte za uspjeh Arsenala na Traffordu, ali početnih deset minuta utakmice ponudilo je potpuno drugačiju sliku. ManU je držao loptu čak dvostruko više vremena od svojih protivnika (67-33%), apsolutno je dominirao terenom i jednostavno je ubijao Topnike njihovim oružjem.

Konačno, pogodak koji je od početka utakmice "visio u zraku", dogodio se u 17. minuti. Samo 20-ak sekundi nakon što je "razoružao" Teveza u stopostotnoj prilici, Almunia je ponovno ostavljen na "streljani", no ovog puta ni on nije mogao spriječiti neizbježno. Snažnim udarcem s vrha peterca O'Shea je "rasparao" mrežu gostiju i postavio i više nego zasluženih 1:0 za United.

Poslije postignutog pogotka domaćini su, potpuno očekivano, malo obuzdali početnu inicijativu, što je dalo nešto više zraka u prvoj četvrtini utakmice potpuno nevidljivim gostima. Pokušaj Fabregasa iz 27. minute konačno je i njih upisao u rubriku udarci, ali nije to zadalo previše problema Van der Saru. Puno je opasnije, zato, praktički već u sljedećem napadu živio Almunija, najzaslužniji što je Arsenal u svlačionicu odnio samo jedan gol zaostatka.

Centaršut Teveza u 29. minuti bio je savršen, nije ni udarac glavom Cristiana Ronalda bio najlošiji pokušaj na svijetu, no vratar londonske momčadi ponovno je bio briljantan. Tek nekoliko sekundi nakon udarca glavom, Ronaldo je probao i nogom, s nekih 15-16 metara, ali epilog je bio isti - Almunia čuva Topnike od još većeg rezultatskog minusa. Do kraja poluvremena izglednih prilika nije bilo, a nešto više je obećavao tek prodor Walcotta iz 45. minute, koji nije bio okrunjen dobrim proigravanjem prema Adebayoru.

Za razliku od uraganskog starta utakmice, početak drugog dijela nije nam donio previše uzbuđenja. Prvo smo, tako, zabilježili tek u 61. minuti, kada je Anderson lošim udarcem kompromitirao lijepu akciju Rooneya i Ronalda. Tek nešto opasniji od Portugalčevog, bio je pokušaj Adebayora iz 63. minute, no za reakcijom Van der Sara nije bilo potrebe.

Osjetio je Alex Ferguson polovinom drugog dijela da njegova momčad pomalo ostaje bez goriva, pa je posegnuo za dvostrukom izmjenom. Umjesto Teveza i Andersona, na travnjak Old Trafforda istrčali su Berbatov i Giggs, kojemu je ovo bio gotovo nestvarni 800. nastup u dresu Uniteda. Tek što je spomenuti dvojaca zauzeo svoja mjesta u momčadi, Cristiano Ronaldo "potegnuo" je s 25 metara i uzdrmao gredu u ovoj situaciji potpuno bespomoćnog Almunije.

Na Fergusonov potez od nekoliko minuta ranije, Wenger je odgovorio uvođenjem Bendtnera, umjesto večeras poprilično nevidljivog Walcotta. Ulazak stasitog Danaca nekako se poklopio s novim naletom domaćina, koji su se u razdoblju od 70. do 75. minute nekoliko puta opasno "vrzmali" po šesnaestercu Topnika. Najbliži pogotku United je bio nakon centaršuta Giggsa prema Berbatovu, kojeg je doslovce u posljednji trenutak očistio Silvestre.

Osam minuta prije kraja francuski stručnjak na klupi Arsenala izvukao je posljednjeg jockera - prema svlačionici je krenuo Adebayor, a u igru je ušao Eduardo, što je jasno dalo do znanja kako u Arsenalu žele više od ovog 1:0 poraza. Ipak, Topnici do toliko željenog pogotka nisu uspjeli stići, tako da ih u uzvratu za šest dana očekuje težak posao.

Liga prvaka - Završnica

polufinale

Barcelona0:0Chelsea
Manchester United1:0Arsenal
Arsenal1:3Manchester United
Chelsea1:1Barcelona

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!