Liga prvaka - Završnica, polufinale, 28.04.2009, 20:45 h
Barcelona
Barcelona 0:0 Chelsea
Chelsea

Chelsea ukrotio Barcelonu

Marin Vuković • utorak, 28.04.2009.
Chelsea ukrotio Barcelonu
Foto: EPA

Nakon prve polufinalne utakmice Lige prvaka između Barcelone i Chelseaja na Nou Campu sve je u potpunosti otvoreno. Discipliniranom, ali i potpuno defenzivnom igrom tijekom većeg dijela utakmice londonska je momčad uspjela sačuvati svoju mrežu i ukrotiti moćnu Barcelonu, pa se u London vraća s povoljnih 0:0.

Puno je medijskog prostora uoči utakmice na Nou Campu posvećeno traženju odgovora na jedno pitanje: kako će Chelsea zaustaviti Lea Messija i ostatak Barceloninog dream teama? Već su uvodne minute ponudile nedvosmisleni odgovor, dvostruki obrambeni bedem u kojem je sudjelovalo osam ili čak devet Chelseajevih igrača imao je za cilj samo jedno: sačuvati mrežu londonske momčadi.

S izuzetkom druge minute utakmice i pogrešne procjene Petra Čecha koja je mogla završiti pogotkom, mora se priznati kako su gosti u prvom dijelu discipliniranom igrom u svom naumu u potpunosti i uspijevali. Premda su gotovo svi statistički pokazatelji bili očekivano na strani Barce, prave prilike i prave opasnosti po vrata gostiju nije bilo. Kratki bljeskovi karakteristične igre Barcelone, kojom je toliko puta ove sezone plijenila pozornost i lomila suparničke obrane, nisu bili dovoljni i za obranu Bluesa.

Štoviše, najbolju priliku u prvih 45 minuta stvorio je upravo Chelsea, i to nakon pogreške domaće obrane. Loptu je prekratko svom vrataru vratio Rafa Marquez, presjekao ju je Didier Drogba i pucao ravno u Victora Valdesa, koji je potom skinuo i drugi pokušaj Drogbe.

I drugo poluvrijeme prilikom je otvorio Chelsea, ovaj put iz prekida. Na ubačaj Drogbe iz slobodnog udarca najviše je skočio Michael Ballack i poslao loptu koji centimetar iznad grede. Ova prilika kao da je probudila Barcu, koja je napokon stvorila i nekoliko konkretnih situacija pred vratima Čecha.

Za jednu od najizglednijih u 59. se minuti sam izborio Samuel Eto'o te se s Alexom "na leđima" sjurio prema vrataru Chelseaja. Uspio se i izboriti za udarac, no njegovu loptu spretno u korner izbacuje Čech.

Uslijedilo je razdoblje bez većih prilika uz sve više nervoze kako se bližio posljednji sučev zvižduk. Tek nakon što je pomoćni sudac pokazao pet minuta sudačke nadoknade Barca je došla do svoje najbolje prilike. Nakon ubačaja s desne strane potpuno se sam u petercu našao Bojan Krkić i glavom s dva metra poslao loptu preko grede već svladanog Petra Čecha.

Niti to nije bila posljednja riječ Barcelone, koja je dvije minute kasnije stvorila priliku za Alexandera Hleba, no i ovaj put kut udarca mu je sjajno zatvorio Čech i svoja vrata ostavio nedirnutima. Bila je to posljednja prilika na utakmici, pa će odluka tako pasti na Stamford Bridgeu, gdje će Chelsea, ali i Barcelona morati ponuditi puno više žele li do pogotka koji znači prolaz u finale.

Liga prvaka - Završnica

polufinale

Barcelona0:0Chelsea
Manchester United1:0Arsenal
Arsenal1:3Manchester United
Chelsea1:1Barcelona

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!