Rukomet

Dnevnik: Arena i plastični rogovi

Marin Vuković • ponedjeljak, 26.01.2009.
Dnevnik: Arena i plastični rogovi
Foto: Kristijan Komarica

Iako očekivana, pobjeda nad Slovačkom svima nam je donijela veliko olakšanje. Hrvatska je osigurala novo polufinale i u utorak će, prvo protiv Francuza, a potom i protiv zasad nepoznatog polufinalnog protivnika, krenuti u završnicu utrke za svjetskim zlatom. Do tog zlata možemo isključivo uz fanatičnu pomoć prepune Arene, a ona je večeras ponovno bila - pretiha.

Nitko nam više ne može uzeti polufinale! Hrvatska je sedmom pobjedom iz sedam utakmica suvereno i uvjerljivo ušla među četiri najbolje reprezentacije svijeta. Ogled s Francuzima, koji nas očekuje u utorak, odlučit će tako o pobjedniku skupine i dodijeliti nam polufinalnog protivnika kojeg je još uvijek nemoguće prognozirati.

Obzirom na situaciju u zadarskoj skupini, našim rukometašima možemo zahvaliti što su nas stopostotnim učinkom poštedjeli briga i što već sada možemo razmišljati o polufinalu. I o zlatu, zašto ne? Od tog imperativa ne treba bježati, već ga prigrliti i učiniti sve kako bi se na kraju i ostvario.

Međutim, kako bi se on doista i ostvario sve od sebe morat će dati i navijači u Areni. Sinoć sam euforično konstatirao da je atmosfera iz Splita prenesena u Zagreb i da je navijanje bilo zaista sjajno, no moram biti fer i reći kako to večeras nije bio slučaj.

Je li problem u manje atraktivnom protivniku ili drugačijem profilu navijača koji su se dokopali ulaznica, teško je procijeniti, no atmosfera u zagrebačkoj Areni večeras definitivno nije bila na visini zadatka. Umjesto buke koja protivnika tjera na pogrešku, a našima daje krila, zagrebački su navijači veći dio utakmice proveli kao auditorij, onaj kazališni.

I u čemu je stvar s tim famoznim trubama? Otkad je truba postala hrvatski navijački rekvizit? U kojem smo trenutku odlučili napustiti instituciju starog dobrog zvižduka od kojeg klecaju koljena i kada smo odlučili preuzeti iritantnu naviku ruskih i ukrajinskih navijača?

Istina je, trube proizvode zaglušujuću buku, no u čemu je smisao te buke ukoliko se prolama Arenom i tijekom našeg i tijekom protivničkog napada? Pored toliko nevjerojatno dobrih hrvatskih navijačkih pjesama, budnica od kojih se protivniku ledi krv u žilama, tisuće navijača sat vremena lijeno pušu u plastični rog.

Ljudi, probudite se! Do kraja Svjetskog prvenstva ostale su još samo tri utakmice, dvije od njih ključne za hrvatski put do svjetskoga zlata. Kauboji će na terenu dati sve od sebe, u to uopće nema sumnje, no oni nisu ovdje da vas dižu sa stolica, vi ste tamo da im date krila.

Bez obzira jeste li državni dužnosnik, čistačica, liječnik, direktor tvrtke, policajac, prodavač, oblačenjem tog svetog hrvatskog dresa vi postajete pripadnici jedne, iste vojske, vojske hrvatskih navijača. Odbacite okove koji vas sputavaju, riješite se srama i jeftinih plastičnih igračaka, uzviknite: "Hrvatska!" i pokažite da vam je samo jedno u životu vrijedno.

Budući da očekujem kako svih 15.000 vlasnika ulaznica za utakmicu s Francuskom čita Sportnetov Dnevnik, s nadom u bolje sutra i glasniju podršku Kaubojima zatvaram ovu temu i predstavljam vam najbolje trenutke dana. U režiji, naravno, naših vrijednih novinarskih snaga u Zadru i Zagrebu.

Igrač dana: Vratari, vratari, vratari
Prema tome koliko su puta upravo vratari dobivali titulu igrača dana, postavlja se pitanje trebamo li ovu kategoriju preimenovati u - vratar dana? Danas je ponovno bio dan sjajnih vratarskih intervencija i zaista se teško odlučiti za samo jednoga. Danac Kasper Hvidt skinuo je 20 lopti Makedoncima, Poljak Slawomir Szmal danas je do ludila dovodio Srbe, dok je mađarski vratar Nandor Fazekas 19 puta zaustavio Šveđane.

Pogodak dana: Gergely Harsanyi (Mađarska)
Kada postignete jedan jedini pogodak na utakmici, ali se taj jedan u posljednjoj minuti utakmice pokaže ključnim za pobjedu Mađarske nad Švedskom, onda zaslužite i mjesto u rubrici "pogodak dana."

Navijači dana: Danci
Premda se oko pet tisuća makedonskih navijača nakrcalo u zadarsku dvoranu Višnjik i bodrilo svoju reprezentaciju, malobrojniji navijači Danske uspjeli su ih nadglasati i na kraju odvesti svoju reprezentaciju do vrlo bitne pobjede.

Potez dana: Alexander Buchmann (Norveška)
Iako ozlijeđen i izvan sastava koji je pobijedio Njemačku, Alexander Buchmann se smjestio u novinarsku ložu i cijelu utakmicu zdušno bodrio svoje suigrače. Naša novinarka Martina Oštrić zbog njegova navijanja slabije čuje na jedno uho.

Izjava dana: Claude Onesta (Francuska)
Francuski izbornik je na konferenciji za medije nakon utakmice s Južnom Korejom prokomentirao snagu Hrvatske i primijetio jednu razliku u odnosu na sastav s Olimpijskih igara: "Ne vidim neke velike razlike. Poneki su se vratili, kao Čupić, no većina je ista kao u Pekingu. Jedino što u Pekingu nije bilo 15.000 navijača Hrvatske."

Utakmica dana: Norveška - Njemačka 25:24
U iznimno neizvjesnoj završnici Norveška je uspjela svladati Njemačku i ostaviti na životu svoje nade u polufinale. Dugo nećemo zaboraviti stisnutu šaku i bijes njemačkog izbornika Heinera Branda, nakon što su suci u posljednjim sekundama utakmice efikasno opstruirali njemački napad.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!