Rukomet

Červar: "Protiv Francuske osvježenje"

Tomislav Pacak, Vedran Attias • nedjelja, 25.01.2009.
Červar: "Protiv Francuske osvježenje"
Foto: Davor Sajko

Sigurnim nastupom protiv Slovačke, reprezentacija Hrvatske osigurala je polufinale SP-a, a to je uspjeh koji se od ove reprezentacije pred hrvatskim navijačima i očekivao...

Lino Červar može biti ponosan na do sada prikazano, Hrvatska je sa sedam uzastopnih pobjeda učinila posljednji dvoboj skupine, onaj s olimpijskim pobjednicima Francuzima, relativno nevažnim. Dakako, odlučivat će o prvom mjestu u skupini, ali s obzirom da je nemoguće znati tko će biti gdje pozicioniraj u zadarskoj grupi - teško se može reći da susret s Francuskom ima veliku težinu, osim možda psihološke naravi. K tome, budu li Onesta i Červar skrivali karte za potencijalni susret u finalu, ni pobjeda ni poraz ne bi previše učinili za samopouzdanje neke momčadi.

Kao i protiv Mađara, Hrvatska nije briljirala protiv Slovačke, ali pobjeda ipak nije bila pod znakom pitanja, makar se Slovaci nisu predavali sve do samog kraja. Kada je bilo potrebno, Hrvatska je stisnula u obrani i pronašla dovoljno rješenja u napadu, pa na kraju s naizgled lakih 31:25 otišla do polufinala.

Izbornik Červar naglasio je važnost tog uspjeha: "Čestitao bih reprezentaciji Slovačke na fer i korektnoj igri. Jako sam sretan, devet nastupa i osam polufinala, presretan sam zbog toga. Čestitam svim igračima, pomoćnicima, logistici, Savezu, svima koji su doprinijeli jednom takvom zajedničkom uspjehu."

Nema dvojbe da je polufinale bio minimalni cilj, ali i da Hrvatska želi više: "Kontolirali smo utakmicu, bez obzira na probleme s ozljedama. Našli smo snagu i sposobnost da pobijedimo i na kraju se plasiramo u polufinale. Moram se zahvaliti i zagrebačkoj publici, svima koji su došli ovdje. Potpora je sjajna, to je velika ljubav, svima se zahvaljujem. Polufinale je bio naš veliki cilj, ali sada želimo više, želimo petu medalju u šest godina. To je prekrasan cilj i za njega ćemo se boriti."

Zdravstveno stanje Ivana Balića? "Sada je prerano to reći, ali ja se nadam neće biti ništa ozbiljno. Poznavajući njega, igrat će kada će to biti bitno."

Umor je jasno pristigao i našu momčad: "Moram reći da smo mi imali nekoliko zahtjevnih utakmica i normalno da nas je stigao i umor. Pokušat ćemo se regenerirati, sigurno ćemo protiv Francuske malo osvježiti ekipu. Doktori i maseri će imati veliku ulogu u narednom razdoblju."

Znači li to da Hrvatska neće ići na pobjedu pod svaku cijenu protiv Francuske? "Ne znam da li ćemo protiv Francuske ići na pobjedu pod svaku cijenu. Sada je prerano reći kako ćemo igrati. Sigurno da mi nikad ne igramo da izgubimo."

Červar nije htio nagađati o protivniku u polufinalu: Tko god dođe iz one skupine, svaki protivnik će biti nezgodan. Morat ćemo pružiti veliku igru da bi došli do prve medalje. Bit će to teška utakmica, ali o tome ćemo tek razmišljati, ne znamo još ni s kime ćemo igrati."

Červarov slovački kolega, Zoltan Heister nije bio pretjerano razočaran porazom nakon kojeg je njegova momčad izgubila šanse za polufinale: "Čestitam protivniku koji je bio koncentriran cijelu utakmicu. Na našu igru utjecalo je neigranje vratara Stochla, no borili smo se i pokazali da znamo igrati rukomet. Previše smo promašivali, a to je Hrvatska iskoristila. Zaslužena pobjeda Hrvatske, ali ubuduće to neće biti tako lako."

Ivan Čupić bio je hrvatski predstavnik na konfereciji za novinare poslije utakmice: "Pobijedili smo i u sedmoj utakmici. Znali smo da neće biti lako, da ćemo se morati mučiti 60 minuta. Malo smo i umorni, imamo i umornih igrača, možda je to doprinijelo tome da nismo bili tako rastrčani. Ali mi smo cilj ostvarili, a sad imamo Francuze i to treba odraditi do kraja. Sigurno će biti puna dvorana, a i ovim putem se zahvaljujem svima koji su nas došli bodriti. Sretni smo, lijepo je igrati kod kuće i boriti se za medalju."

Zanimljivo, kao predstavnik slovačkih igrača na presicu je stigao vratar Teodor Paul koji se nije posebno istaknuo u prvom dijelu: "Čestitam protivniku. U glavama igrača je bilo to što su nam nedostajal dvojica bitnih igrača. Radili smo neke pogreške koje je Hrvatska koristila. Nadamo se da ćemo u sljedećim nastupima biti uspješniji."

SP 2009 - Skupina 1

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Švedska30:31Mađarska
Južna Koreja21:30Francuska
Hrvatska31:25Slovačka
1Hrvatska (+4)3137:118+1910
2Francuska (+4)3139:112+278
3Mađarska (+1)3127:135-85
4Švedska (+2)3135:140-54
5Slovačka (+1)3124:137-133
6Južna Koreja 3119:139-200

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!