Automoto

VN Japana - UŽIVO

Goran Markuš • nedjelja, 12.10.2008.
VN Japana - UŽIVO
Foto: HB-Press-Agency

Samo su tri utrke do kraja sezone, a gužva kako u vozačkom tako i u momčadskom poretku nimalo se nije raščistila. Vodeći Lewis Hamilton i u današnju će utrku krenuti s polea dok će njegov najveći protivnik u prvenstvu, Felipe Massa startati sa "tek" petog mjesta. Za sve obožavatelje Formule 1 Sportnet.hr je organizirao tekstualni prijenos cijele VN Japana…

U poretku konstruktora Ferrari se ponovno vraća na prvo mjesto sa 141 bodom dok je McLaren Mercedes ostaje na 135. Treći je BMW sa 128 bodova.

U vozačkom prvenstvu na prvom mjestu i dalje je Lewis Hamilton sa 84 boda, a slijede ga Felipe Massa sa 78 i Robert Kubica sa 72 boda. Novih deset bodova dovelo je Fernanda na samo tri boda zaostatka za šestoplasiranim H. Kovalainenom.

Osvajači bodova: F. Alonso, R. Kubica, K. Raikkonen, N. Piquet, J. Trulli, S. Bourdais, S. Vettel, F. Massa
Ostali: M. Webber, N. Heidfeld, N. Rosberg, L. Hamilton, R. Barrichello, J. Button, K. Nakajima

67. krug: "Fantastico" i "Yeah, there you go", samo su neki zvukovi koje čujemo iz međusobne komunikacije Alonsa i Renaulta.

67. krug: KRAJ! Fernando Alonso vozeći preporođeni Renault dolazi do svoje 21. pobjede u karijeri.

66. krug: Vozi se posljednji krug, a Renaultovi mehaničara jure na pit wall.

64. krug: Izuzetno obrambena linija Marka Webbera nije se isplatila i Massa uspijeva izboriti osmo mjesto čime se ugurao u krug osvajača bodova. Bolje jedan nego niti jedan.

63. krug: Massa stiže Webbera i sad je važno pozicioniranje bolida prilikom ulaska u startno-ciljnu ravninu.

62. krug: Massa dolazi na samo 2 sekunde zaostatka za Webberom. Trojac Kubica - Kimi - Piquet sve se više rastavlja.

61. krug: Massa skida oko 2 sekunde po krugu i borba sa Webberom sad je već realnost.

59. krug: Felipe Massa bez većih problema prolazi Nicka Heidfelda i trenutno se nalazi na devetom mjestu. Kreće lov na osmo mjesto Marka Webbera, a zaostatak iznosi nešto više od sedam sekundi.

58. krug: I dok je Fernando usamljen na vrhu sa nešto više od 13 sekundi prednosti Piquet se sve više približava Kimiju - trenutno zaostatak iznosi oko 1.2 sekunde.

57. krug: Piquet se sve više približava dvojcu ispred sebe i Kimi će sve češće morati koristiti oba malena retrovizora na svojem bolidu. "Brži si za više od jedne sekunde od Kimija koji je ispred sebe. Pokušaj to iskoristiti", javljeno je Piquetu iz Renaultova boksa.

56. krug: Kimi se malo odvaja dok se sa stražnje strane opasno približava mladi Nelson Piquet vozeći više od 0.5 sekunde brže od aktualnog svjetskog prvaka.

54. krug: Suci su objavili kako će incident između Masse i Bourdaisa biti razmotren nakon utrke. Još nema sukoba Kubice i Kimija koji nije još nije uspio nadoknaditi zaostatak nastao zbog kratkog izlijetanja svog bolida.

53. krug: Kimi po treći puta na startno-ciljnoj ravnini napada Kubicu, a borba se nastavlja i kroz sljedeća tri zavoja te završava kratkim izlijetanjem Ferrarija. Pričekajmo sljedeći krug.

52. krug: Piquet odlazi u boks i vraća se ispred Trullija. Istovremeno Kimi Raikkonen drugi puta napada Roberta Kubicu, ponovno bezuspješno. Vodeći čovjek u utrku ponovno je Fernando Alonso.

51. krug: Nakon još jednog najbržeg kruga Massa udara S. Bourdaisa koji je izlazio iz bokseva. Izvrće se, no nastavlja sa utrkom. Drugi Ferrari, onaj Kimija Raikkonena potpuno se približio BMW-u Roberta Kubice.

49. krug: Massa vozi najbrži krug i očito je spreman dati sve od sebe kako bi stigao do toliko željenih bodova. Piquet se prilijepio za Jarna Trullija i nakon ulaska potonjeg u boks mladi Nelson ima šansu za probijanje na poziciju iznad.

48. krug: Aktualni svjetski prvak vraća se samo dva-tri metra iza BMW-a Roberta Kubice. Skupo ga je stajala vožnja iza Nica Rosberga.

47. krug: Kimi ulazi u boks.

46. krug: Kubica odlazi u boks i vraća se na sedmo mjesto, jedno iza Fernanda Alonsa. Kimi Raikkonen voz već drugi krug od ulaska Kubice u boks.

45. krug: Kimi trenutno juri stazom loveći drugu poziciju te postavlja novo najbrže vrijeme kruga, 1:19.076.

44. krug: Kako se bore protiv Kimija za drugo, a ne protiv Alonsa za prvu poziciju potvrđuje i kratki razgovor između Kubice i momčadi u kojem mu teh. inženjer javlja kako mora izboriti još barem 0.5 sekundi prednosti. "Trudim se, trudim", odgovara Kubica.

43. krug: Hamilton još jednom prolazi pokraj Rubensa probivši se na 12. mjesto. Odvozivši novo najbrže vrijeme kruga F. Alonso ulazi u boks i vodstvo u utrci preuzima Robert Kubica.

41. krug: Dok Massa prolazi Webbera izborivši 9. poziciju Hamilton odlazi u boks vrativši se na 13 mjesto.

40. krug: Petoplasirani Piquet sve se više približava Jarnu Trulliju na četvrtoj poziciji. Nick Heidfeld ulazi u boks i vraća se kao 11.

38. krug: Moramo spomenuti i kako Kimi vozi mirnu utrku na trećoj poziciji dok je Nick Heidfeld, još jedan iskusni F1 vozač, trenutno na osmoj poziciji.

37. krug: Alonso ima nešto više od 11. sekundi prednosti ispred Kubice koji će to vrlo teško vratiti u onih pet krugova kojih duže ostaje na stazi.

35. krug: Više od 25 sekundi Massa mora nadoknaditi ukoliko se želi probiti u krug osvajača bodova dok se Hamilton nalazi još 9 sekundi dalje.

34. krug: Iskoristivši puno brži bolid Hamilton bez većih problema zaobilazi svog sunarodnjaka, Jensona Buttona. Mark Webber ulazi u boks i sad je već jasno kako je na taktici jednog zaustavljanja.

31. krug: Alonso radi odličan posao i bježi sa više od osam sekundi prednosti ispred drugoplasiranog Kubice. U stražnjem dijelu poretka Hamilton se polako približava Buttonu u borbi za 13. poziciju dok se Massa nalazi na 12. mjestu sa nešto više od +9 sekundi zaostatka za Barrichellom.

29. krug: Dok se F. Massa uspio izboriti za tek 12. mjesto vodstvo u utrci ponovno je preuzeo F. Alonso koji zbunjeno pita tko mu je glavni protivnik u borbi za pobjedu. Očekivani odgovor: "Robert Kubica".

28. krug: Piquet odlazi u boks i prilikom izlaska Bourdais pokušava proći s unutrašnje strane, no prelazi preko trave i prisiljen je odustati, barem za sad.

27. krug: Rosbergu se i dalje trudi u borbi protiv Rubensa, a provokacije stižu iz boksa: "Gubiš puno vremena. Moraš ga proći."

25. krug: Dva Renaulta na prve dvije pozicije - ovo se ne viđa često. Trenutni poredak: Piquet, Alonso, Kubica, Raikkonen, Webber, Trulli, Bourdais, Vettel.

24. krug: Nico Rosberg ponovno je u akciji. Iako je čak dva puta pokušao proći s unutrašnje strane iskusni Rubens još uvijek drži svoju 10 poziciju.

23. krug: Nevjerojatno je što još uvijek nije prikazana niti jedna snimka koja bi objasnila zbog čega su McLareni nakon samog starta naglo pali u poretku - još jedan debakl japanske televizijske kuće.

22. krug: Giancarlo Fisichella parkira svoj bolid u boksu - Force India nema više bolida na gridu.

21. krug: Alonsu javljaju da je Kubica puniji za oko pet krugova, a nakon odlaska Jarna Trullija u boks vodeći čovjek u utrci je S. Bourdais.

19. krug: Nevjerojatno. F. Alonso se uspijeva probiti na prvo mjesto čime ima šansu doći do druge uzastopne pobjede Renaulta koji je do prije samo mjesec dana borio za osvajanje svakog boda za svoju ekipu. Nakon odrađenih kazni Hamilton se vratio na 15. mjesto dok je Massa 14.

17. krug: Kažnjen je i Massa zbog sukoba sa Lewisom Hamiltonom u sredini prvog kruga. Najbrži krug vozi F. Alonso nakon čega ulazi u boks.

16. krug: Fernando Alonso vozi vrlo brze krugove i približava se vodećem Robertu Kubici. H. Kovalainenu staje bolid gotovo u identično vrijeme kada je objavljena kazna Lewisu Hamiltonu zbog guranja na samom startu utrke. Bit će to vožnja kroz bokseve.

15. krug: Na kočenju kod izlaska iz startno-ciljne ravnine Rosberg prolazi s unutrašnje strane. Upravo je primijećena rupa na nosu bolida Fisica - dobra ventilacija.

14. krug: Nico Rosberg koji je pun goriva napada Fisica koji se uspijeva obraniti i vožnjom kotač uz kotač uspijeva zadržati svoju prednost.

11. krug: Suci su i službeno objavili kako će razmotriti incident u svezi Raikkonena, Masse i Hamiltona na samom startu utrke.

9. krug: G. Fisichella u svojoj Force Indiai uspijeva proći pokraj oba bolida Honde. Jarno Trulli ne uspijeva zadržati Kimija iza sebe i Raikkonen prolazi na četvrto mjesto.

7. krug: Puca stražnja desna guma na bolidu Adriana Sutila koji je prisiljen parkirati svoj bolid uz startno ciljnu ravninu.

6. krug: Timo Glock je iz za sad nepoznatog razloga odustao od utrke.

5. krug: Vodeći čovjek u utrci je Robert Kubica iza kojeg se nalazi još jednom fantastičan Fernando Alonso. Treći je H. Kovalainen.

3. krug: Zbog svih događanja na utrci Hamilton je prisiljen ući u bok i vrlo vjerojatno promijeniti taktiku. Dojma sam kako će i dodir Masse i Hamiltona kao i guranje Lewisa na samom startu suci pobliže promotriti.

1. krug: Sa staze izlijeće Coulthard dok Kazuki Nakajima ostaje bez prednjeg krila. Lewis Hamilton naglo pada u poretku iza Masse kojeg pred kraj kruga pokušava proći no Massa čvrsto vraća i dolazi do dodira. Hamilton je prisiljen pričekati da prođu svi bolidi i utrku nastavlja sa posljednje utrke.

1. krug: Katastrofalan start Hamiltona odlično je iskoristio Kimi Raikkonen prošavši ga s unutarnje strane nakon čega Lewis za sada sumnjivim potezom vraća poziciju izbacivši aktualnog svjetskog prvaka i Massu izvan staze.

0. krug: Massa je jedan od rijetkih vozača sa mekšom komponentom guma na kojoj vjerojatno starta kako bi maksimizirao svoj napredak na samom startu utrke.

0. krug: Počeo je krug zagrijavanja uoči starta.

Kratak pregled startnih pozicija: L. Hamilton, K. Raikkonen, H.Kovalainen, F. Alonso, F. Massa, R. Kubica, J. Trulli, T. Glock, S. Vettel, S. Bourdais.

Iako je najavljena utrka bez kiše sivi oblaci koji su se pojavili iznad Fujija sugeriraju nešto upravo suprotno. Tako je to kad si u Japanu.

Dobro jutro i dobrodošli na drugi Sportnetov F1 live. Sva događanja sa današnje utrke za Vas će prenositi Goran Markuš. Ukoliko želite s nama podijeliti svoja razmišljanja ili komentare na današnju utrku slobodno ih dostavite na e-mail adresu [email protected].

Utrka na Fuji Speedwayu počinje u 06.30h po našem vremenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoFormula 1
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!