Automoto

Još jedna pobjeda Alonsa!

Ante Kojundžić • nedjelja, 12.10.2008.

Pobjednik VN Japana na stazi Fuji je Španjolac Fernando Alonso. Bivši svjetski prvak uspio je uzeti dvije pobjede za redom, postignuće kojem su se nadali samo najokorjeliji Renaultovi vozači...

Kimi Räikkönen odlično je startao do prvog zavoja, ali ga je na kočenju dobio Lewis Hamilton kasnim kočenjem zbog kojeg nije mogao zalomiti zavoj pa su nakratko izletili i on i Kimi. U košmaru prvog kruga Hamilton je izgubio vodeću poziciju koje se dokopao Robert Kubica najboljim prolaskom kroz prvi zavoj.

Drugo mjesto zauzeo je Fernando Alonso ispred Heikkija Kovalainena, Jarna Trullija, Felipea Masse, Hamiltona i Räikkönena. Krug poslije Hamilton je pokušao preteći Massu za peto mjesto, no Felipe nije popuštao ni milimetra pa je na izlasku iz zavoja zavrtio Hamiltona koji je pao na posljednje mjesto te odmah potom otišao u boks.

Vezane vijesti

Zahvaljujući tom Kimi je napredovao do petog mjesta, a pretjecanjem Trullija nakon sedam krugova utrke dokopao se i četvrtog. U 17. krugu dvostruki udarac za McLaren – vodstvo utrke kažnjava Hamiltona prolaskom kroz boks jer je u prvom krugu istjerao Kimija sa staze, a Kovalainenu se kvari bolid te Finac mora odustati.

Dok su se dijelile kazne svoj dio je dobio i Felipe Massa koji je kažnjen zbog incidenta s Hamiltonom. Krug poslije vodeći Kubica i Alonso odlaze u boks pa vodstvo preuzima Trulli. Nakon tih bokseva bolje je prošao Alonso koji je uspio preteći Kubicu.

Kad su svi odradili izmjene u boksu na prvo mjesto vratio se Alonso, drugi je bio Kubica, a treći Räikkönen. U tim trenucima Massa se vozio na 12., a Hamilton dva mjesta niže.

Fernando Alonso gradio je svoju prednost nad Kubicom i Räikkönenom koji nisu mogli uzvratiti istim ritmom. Španjolac je skupio prednost od 14 sekundi i 24 kruga prije kraja otišao u boks. Kubica je preuzeo vodstvo i trebao smanjiti svu prednost koju je stvarao Alonso da bi došao do vodeće pozicije nakon svih izmjena.

No, prednost je smanjivao Kimi nad Poljakom i lagano mu se približavao. Kubica je tri kruga poslije Alonsa otišao u boks i predao vodstvo Kimiju. Alonso je uspio ostati ispred BMW-ova vozača tako da je Španjolac u tim trenucima bio glavni kandidat za pobjedu.

Nakon ulaska i izlaska Kimija iz boksa Kubica je uspio zadržati poziciju više od Räikkönena. Ali Finac se nije mirio s tim već je napadao Kubicu i dvojac je pružio gledateljima lijepi dvoboj. Kubica se spretno branio, a i gume su proradile pa je Kimi odustao od borbe.

Ostatak utrke kolona je držala svoje pozicije pa je to značilo da je nakon 67 krugova Alonso odnio svoju drugu pobjedu za redom, nešto što je na početku sezone bilo nezamislivo s obzirom na slabašnu formu Renaulta.

Očito da je Renault s Alonsom potpuno drugačija momčad i to pokazuje silan napredak francuske momčadi.

Strašna upornost i hrabra vožnja donijela je Robertu Kubici drugo mjesto koje je zaradio opirući se Kimiju Räikkönenu u izravnoj borbi za tu drugu poziciju. Kimi je ostao na trećem mjestu, dok je fantastičan dan Renaulta upotpunio Nelson Piquet četvrtim mjestom.

Jarno Trulli odvezao je solidnu utrku i osvojio peto mjesto ispred dvojca iz Toro Rosso momčadi. Sebastien Bourdais je bio bolji od svog momčadskog kolege i imenjaka Vettela. Posljednji bod uspio je izboriti Felipe Massa te na taj način smanjio prednost u prvenstvu za samo jedan bod (84 – 78) jer je Hamilton utrku okončao na 12. mjestu.

McLarenov vozač plaća danak neiskustvu i preagresivnim potezima ugrožava šanse za osvajanje prvestva. Kao da nakon Brazila prošle godine nije naučio ništa.

Već za tjedan dana vozi se VN Kine u Šangaju, predzadnja utrka sezone i rasplet prvenstva.

Rezultat utrke:
1. F. Alonso (ŠPA/Renault) 1:30:21.892
2. R. Kubica (POL/BMW) + 5.200
3. K. Räikkönen (FIN/Ferrari) + 6.400
4. N. Piquet (BRA/Renault) + 20.500
5. J. Trulli (ITA/Toyota) + 23.700
6. S. Bourdais (FRA/Toro Rosso) + 34.000
7. S. Vettel (NJE/Toro Rosso) + 39.200
8. F. Massa (BRA/Ferrari) + 46.100
9. M. Webber (AUS/Red Bull) + 50.800
10. N. Heidfeld (NJE/BMW) + 54.100
11. N. Rosberg (NJE/Williams) + 1:02.000
12. L. Hamilton (VBR/McLaren) + 1:18.900
13. R. Barrichello (/BRA/Honda) + 1 krug
14. J. Button (VBR/Honda) + 1 krug
15. K. Nakajima (JAP/Williams) + 1 krug
Nisu završili:
16. G. Fisichella (ITA/Force India)
17. H. Kovalainen (FIN/McLaren)
18. A. Sutil (NJE/Force India)
19. T. Glock (NJE/Toyota)
20. D. Coulthard (VBR/Red Bull)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrolFormula 1
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!