Nogomet

Osijek - Cibalia: Osijek dobio bod, Cibalia izgubila dva

Vedran Stilin • subota, 11.03.2006.

Posljednje kolo prije podjele na bolje i lošije u Gradskom vrtu će se pokušati što prije zaboraviti jer im je susjed iz Vinkovaca pokazao i dokazao da samo hrabra i borbena igra može donijeti pozitivan rezultat kojega danas nijedna momčad nije okusila. Dobro, moglo bi se reći da je Cibalia ostvarila zacrtano, ali uz ovakav Osijek mogu žaliti za preostala dva boda...

Po lijepom i sunčanom vremenu nogometaši Osijeka su u Gradskom vrtu dočekali vinkovačku Cibaliju kojoj se puno toga moralo poklopiti kako bi i oni osigurali mjesto među šest momčadi koje nastavljaju put kroz Ligu za prvaka. Zapravo, njihova šansa prokockana je prošle subote kada su dozvolili Puli Staro češko da upiše prvu prvoligašku gostujuću pobjedu. Danas je ostalo sve samo na teoriji u koju baš nitko nije vjerovao, čak niti oni sami.

Slika 1 od 2.
Foto: FaH

Prije početka susreta juniori Osijeka su izašli na teren s trofejem hrvatskog Kupa koji je po prvi puta završio u osječkim vitrinama otkako se igra HNL. Oni su u završnici, koja se igrala u Poreču, svladali sve svoje vršnjake, a jedini poraz ubilježili su od Hajduka što u konačnom poretku nije donijelo značajne promjene.

Zanimljivo je povući paralelu i reći da su i seniori Osijeka samo jednom osvojili taj trofej i to baš protiv Cibalije pobijedivši ih u maksimirskom finalu. Od tada postoji poseban naboj između ova dva kluba čime se ovaj duel može okarakterizirati kao pravi i jedini slavonski derbi.

Utakmica je počela mirno s obje strane. Prvi zanimljiv događaj vidjeli smo u 17. minuti kada debitant u osječkim redovima Vedran Nikšić odlično prima jednu dugačku loptu i izlazi sam pred Kalinića, ali napad prekida pomoćnik Grgec dizanjem zastavice u zrak. Bila je to zaista sumnjiva odluka na koju su domaći navijači odgovorili glasnim protestima. Desetak minuta kasnije Dinjar je probio po lijevom boku i odlično centrirao u sredinu gdje se u trku ne snalazi Frane Vitaić.

U 32. minuti Milas i Nikšić odlično kombiniraju nakon čega Nikšić izlazi sam pred istrčalog vratara Kalinića te gura loptu pokraj njega. On nije imao drugo rješenje osim zaustaviti je rukama zbog čega zasluženo dobiva izravan crveni karton. Trener Karačić tada pod prisilom iz igre vadi napadača Jukana da bi na gol mogao stati pomoćni vratar Bursca. To je još više umrtvilo igru jer su se gosti bazirali samo na kontru, a domaći već na 30 metara od Burscinog gola ostajali bez ideje.

Slika 2 od 3.
Foto: FaH

Uz kišne oblake nad Gradskim vrtom uslijedila je i kazna u 44. minuti. Jednu dugu loptu Milardović neobjašnjivo promašuje te ona dolazi na noge spretnog Kneževića koji ju je povukao nekoliko metara te iskosa znalački prebacio Skendera za iznenađujućih 0:1. To je bio i rezultat prvih 45 minuta na kojega se nije moglo ništa dodati osim toga da je vinkovački sastav zasluženo poveo protiv blijedog Osijeka.

Drugi najbolji domaćin lige nije se niti u nastavku uspio pokrenuti tako da smo još 45 minuta gledali patnju u režiji Šuškovih nogometaša. Do izjednačenja su stigli s(p)retnim pogotkom Josipa Barišića koji se najbolje snalazi u gužvi nakon kornera te pored tri igrača Cibalije gura loptu u mrežu za 1:1. To je inače prvijenac mladog Barišića tako da je njegovo veliko slavlje skidanjem majice i odlazak do Kohorte žutim kartonom "nagradio" sudac Svilokos.

Svakako najlošiji pojedinac susreta bio je Blazilac Lopes. Osim što je uspio upropastiti svaku dobivenu loptu on je i glupo reagirao u dvije situacije zbog kojih je dva puta požutio, odnosno pocrvenio. Zbog toga se od 83. minute igralo deset na deset. Umalo je to iskoristila Cibalia u sudačkoj nadoknadi kada Maroslavac pogađa prečku, a u nastavku akcije Skender odlično brani i čuva Osijeku teško izboreni bod. Točnije bi bilo reći da on uopće nije teško izboren jer uz toliko grešaka i nevoljkosti domaćih igrača on je zapravo i puno više nego što su prikazali. Zvižduci iz gledališta na kraju utakmice dovoljno govore što misle oni koji su morali gledati ovu 90-minutnu patnju…

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!