Nogomet

Hrvatska u Draženovu domu traži plasman na svoje drugo Svjetsko prvenstvo

Petar Jenjić • utorak, 16.04.2024.
Hrvatska u Draženovu domu traži plasman na svoje drugo Svjetsko prvenstvo
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Večeras se u Draženovu domu igra uzvratna utakmica dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u futsalu. Hrvatska nakon minimalne pobjede u Koszalinu, večeras dočekuje Poljsku i traži plasman na drugu svjetsku smotru...

Hrvatska reprezentacija u futsalu večeras od 19 sati u KC "Dražen Petrović" igra protiv Poljske uzvratnu utakmicu dodatnih kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo koje se igra u Uzbekistanu od 14. rujna do 6. listopada ove godine.

Igraj na Hrvatska - Poljska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prva utakmica odigrana je prije četiri dana u Koszalinu. Nije bilo lagano, ali Hrvatska je upisala važnu pobjedu od 2:3. Poljaci su vodili s 1:0 i 2:1 golom Sebastiana Szadurskog i autogolom Marka Kuraje, ali u drugom poluvremenu uslijedio je preokret. Prvo je poravnao Luka Perić, a nakon njega je David Mataja donio Hrvatskoj pobjedu.

Podsjetimo, u kvalifikacijskoj skupini Hrvatska je ostala iza Francuske od koje je izgubila oba susreta, ali je u obje utakmice imala pobjedu u rukama. Međutim velika dekoncentracija u završnici u konačnici je bila kobna i Hrvatska je s drugog mjesta morala u ove dodatne kvalifikacije.

Sličan rasplet imala je i Poljska koja se isto tako mogla izravno kao prvoplasirana plasirati na spomenuto Svjetsko prvenstvo. Naime, trebao joj je samo bod u posljednjem kolu kod kuće protiv reprezentacije Ukrajine, ali upisala je poraz rezultatom 5:3 i ostali bez prvog mjesta.

Hrvatska je dosad svoj jedini nastup na svjetskoj smotri imala sada već daleke 2000. godine u Gvatemali gdje je završila na šestom mjestu. Tamo je upisala pobjede protiv Australije 6:0, Kostarike 4:1 i Nizozemske 5:2. Poražena je od Rusije s 4:2, Španjolske 5:0 i Portugala 3:1.

S druge strane, Poljaci su svoje prvo i jedino Svjetsko prvenstvo odigrali u Hong Kongu još 1992. godine. Tada su porazili domaćina s 4:2 i Nigeriju 5:4 pa izgubili od Argentine rezultatom 3:2. U drugom krugu upisali su poraze od Irana (2:0), Belgije (4:1) i Španjolske (7:3).

Dodajmo i to da izbornik Marinko Mavrović ne može računati upravo na Perića zbog žutih kartona i zbog njega je u reprezentaciju naknadno pozvan igrač Squarea Maro Đuraš.

Što su rekli

Marinko Mavrović, izbornik Hrvatske: "Ostvarili smo jako dobar rezultat u prvom susretu, a u utorak ćemo napraviti sve kako bi se plasirali na Svjetsko prvenstvo. Zbog kartona ne možemo računati na Luku Perića koji će nam sigurno nedostajati, a nakandni poziv dobio je Maro Đuraš koji je u reprezentaciji već duže, u dobroj je formi i odličan je igrač. Najveća prednost ove ekipe je zajedništvo, svi su igrači biti, od prvog do 12. Kroz kvalifikacije je uvijek netko iskakao. Kad je u slabijoj formi bio Perić, onda je povukao Sekulić, a u Poljskoj je svoju kvalitetu pokazao Mataja."

Dario Marinović, kapetan Hrvatske: "Ovo je faza u kojoj nema laganih utakmica ni rutinskih pobjeda. U Poljskoj smo ostvarili vrhunski rezultat. Igra možda nije bila najbolja, no svakako nas raduje to što smo pokazali karakter, vratili se iz negativnog rezultata i slavili unatoč slabijem nastupu. Na domaćem terenu ništa ne smijemo prepuštati slučaju, idemo po plasman u Uzbekistan."

Mjesto, vrijeme

KC "Dražen Petrović", Zagreb, 19:00

Suci: Ondrej Černy (Češka), Cedric Pelissier (Francuska), Radim Cep (Češka)

Zadnji susret

Hrvatska je slavila na gostovanju u Koszelinu rezultatom 2:3.

Prognoza

Nakon uspješno odrađene prve utakmice, vjerujemo da će večeras Hrvatska dobro odigrati i uzvrat i plasirati se na Svjetsko prvenstvo.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!