Košarka

Cibona slomila blijede Mrave

Ivor Krapac • srijeda, 14.04.2010.
Cibona slomila blijede Mrave
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Cibone uspješno su odradili gradski derbi u sedmom kolu Lige za prvaka. Cibosi su uz bijeg u drugom poluvremenu dobili utakmicu koju su i morali dobiti - s izuzetkom raspoloženog Luke Žorića, Zagreb CO pokazao je premalo da bi bio ozbiljnija prijetnja...

Ništa novo niti neočekivano nije se dogodilo u Draženovom domu. Nakon poraza na gostovanjima kod Cedevite i u Zadru, Ciboni je pobjeda bila nužnost i tako su i reagirali, dok Mravi iz Trnskog početkom Lige za prvaka ne briljiraju, što se osjetilo i ovog puta. Cibosi su slavili s 87:70 i mirnije mogu očekivati nastavak domaćeg natjecanja, ali i Final Four NLB lige koji je na rasporedu idućeg tjedna.

Gosti iz Trnskog mogli su biti izrazito zadovoljni jedino otvaranjem utakmice kada su iskoristili dekoncentriran Cibonin početak, bez poena u prve četiri i pol minute, i u petoj minuti vodili sa 6:0. No, čim su se Cibosi razbudili, nije se dugo čekalo na njihov povratak. Serija od 12:2, koju su s po četiri poena povukli Andrić i Bogdanović, odvela ih je do 12:8 tri i pol minute do kraja prve četvrtine.

Ipak, niti gosti nisu ostali predaleko, a sa šest poena Luke Žorića zaključili su prvu i otvorili drugu dionicu serijom od 8:0 za preokret na 20:17 u 11. minuti. Cibona je odgovorila tricama Bogdanovića i Vukušića za 23:20 i do kraja prvog poluvremena čuvala vodstvo, uz izjednačenu najveću prednost slobodnim bacanjem Marka Tomasa za 38:33 u posljednjoj minuti druge četvrtine.

Gordon "zalijepio" Žorića

Iako u napadu nije bio zapažen kao što inače zna biti, realizatorski je proradio tek potkraj utakmice, Jamont Gordon još je jednom potvrdio svoje atletske mogućnosti rano u posljednjoj četvrtini. Luka Žorić bio je najbolji u gostujućim redovima, ali taj trenutak neće pamtiti po dobrom - američki razigravač ga je dočekao iznad obruča i "kaznio" lijepom blokadom.

Na predah se otišlo s nešto manje, 40:36 za Cibonu, no za domaće nije bilo sve ružičasto. Najveći problem predstavljali su problemi s prekršajima Jamonta Gordona i Lukše Andrića, koji su se, recimo to tako, najlošije prilagodili na neobičan sudački kriterij i u prvih 20 minuta prikupili tri (Gordon), odnosno četiri osobne pogreške (Andrić) - ipak, u nastavku susreta se niti taj problem uopće nije osjetio.

Početkom drugog poluvremena Cibona se prvi put odvojila do dvoznamekaste prednosti. Računajući i kraj druge četvrtine, serija od 10:0 odvela ih je do 48:36 u 22. minuti, a glavni Perasovićevi aduti u tom su razdoblju bili Radošević s pet poena i Bogdanović s tricom.

Nakon pada u veliki minus, Mravi se više nisu oporavili do kraja utakmice. Pet uzastopnih Štimčevih poena za smanjenje na 48:41 pet minuta do kraja treće četvrtine bili su, pokazalo se, "labuđi pjev" s obzirom da u nastavku više nisu došli bliže od toga - a kako bi i mogli kad s vanjskih pozicija u napadu nije stizalo baš ništa, sa zaista mizernim učinkom Krune Simona i Damira Mulaomerovića koji su najviše zakazali.

Kada su sredinom posljednje četvrtine Cibosi zaključili seriju od 11:2 i tricom Gordona povećali na 77:58, sudbina momčadi Denisa Bajramovića bila je sasvim zapečaćena i čekao se samo konačni rezultat. Zaustavilo se na 17 razlike.

U ujednačenom Ciboninom sastavu, najviše je zabio Bogdanović (18 poena, sedam skokova), a prvi u pratnji bio je Marko Tomas (17 poena, šest skokova). Žorić je završio s 26 poena i devet skokova za Zagreb, Andrej Štimac bio je jedini preostali dvoznamekasti strijelac (13 poena, deset skokova), dok su već spomenuti Simon i Mulaomerović ostali na kombinirano deset poena uz šut 3/18 - Simon 2/11, Mula 1/7.

A-1 liga, Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica

7. kolo

Zabok88:62Vrijednosnice Osijek
Cibona87:70Zagreb
Trogir73:93Zadar
Slavonski Brod74:86Cedevita
1Cibona 122+264
2Zadar 122+192
3Cedevita 113+205
4Zagreb 95+75
5Zabok 59-112
6Slavonski Brod 410-199
7Trogir 212-198
8Vrijednosnice Osijek 113-227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!