Košarka

Zadar u derbiju sačuvao savršen omjer

Borna Rupnik • nedjelja, 11.04.2010.
Zadar u derbiju sačuvao savršen omjer
Foto: Davor Sajko

U šestom kolu Lige za prvaka Zadar je pred svojim navijačima svladao Cibonu i tako sačuvao svoj maksimalni učinak. Zagrepčani su svoj drugi poraz doživjeli ne okusivši u Višnjiku čak ni vodstvo, premda su u nekoliko navrata bili blizu...

Cibona je na noge neporaženom i sve samopouzdanijem Zadru doputovala bez ozlijeđenog Ivana Tomasa, ali s Jamontom Gordonom, koji je na vrijeme odustao od štrajka, no pobjeda je ipak ostala u Višnjiku.

Zadarski je ogled tricom otvorio Marko Car i tako najavio svoj dobar dan, a domaći su se košarkaši u prvoj četvrtini usredotočili na zaustavljanje Ciboninog šuta za tricu, što im je u potpunosti pošlo za rukom. Cibona, naime, nije pokušala niti jednom da bi u drugoj četvrtini ispucala čak deset trica, pri čemu je pogodila tek jednu, a nisu se značajnije popravili niti do kraja dvoboja.

Strijelci

Vezane vijesti

Marko Car ponio je i epitet prvog strijelca susreta (23 koša), a ni Trent Plaisted nije mnogo zaostao (18). Toliko je postigao i Marko Tomas, a Jamont Gordon ubacio je 16 koševa.

Prvi značajniji zadarski bijeg bila je mini-serija raspoloženog dvojca Marko Car - Trent Plaisted za 15:9, no Cibona se vratila samo da bi Rok Stipčević i Hrvoje Perić uzastopnim tricama podigli razliku na 24:15. Rezultatski je priključak na isteku desete minute realiziranim slobodnim bacanjem i zakucavanjem u posljednjim sekundama zadržao Lukša Andrić (25:20).

Zagrebačka je momčad u drugoj dionici stizala i na samo dva koša zaostatka - najčešće je vukao Gordon, koji se istaknuo i jednim atraktivnim prodorom - ali nije uspijevala kapitalizirati napade za poravnanje. To su Zadrani kaznili novim bijegom i okončali prvo poluvrijeme s okruglih 46:36, ponudivši pritom i nekoliko poteza za publiku, poput sjajnog alley-oopa Vedrana Morovića i Trenta Plaisteda.

Cibonin trener Velimir Perasović nikako nije mogao biti zadovoljan obranom svoje momčadi, koja inače krasi ovu ekipu te je u svlačionici vjerojatno još jednom naglasio svojim igračima važnost tog segmenta igre. I upalilo je - Zadar je u prvih šest minuta nastavka ubacio tek Morovićevo polaganje, no ni obrana Danijela Jusupa nije ostala pretjerano dužna te su se gosti približavali "puževim korakom".

Nakon što je Marko Tomas tricom smanjio na 50:48, Jusup je u igru vratio Marka Cara, što se pokazalo vrlo dobrim potezom jer je zadarski branič prvo sam ubacio pet poena zaredom, a potom je i zaključio treću četvrtinu košem za 58:51.

Iako je već u 32. minuti zbog petog prekršaja ostala bez Lukše Andrića, Cibona se još jednom vratila, ovoga puta do minimalnih 59:58, no tada se opet pojavio Car. Ubacio je tricu i započeo presudnu Zadrovu seriju koja je stala na 69:60 dvije minute prije kraja, što je bilo nedostižno za Zagrepčane. Zadar je naposljetku slavio rezultatom 74:68, što mu je šesta pobjeda u šest prvenstvenih utakmica.

A-1 liga, Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Cedevita91:75Zabok
Vrijednosnice Osijek94:77Trogir
Zagreb114:89Slavonski Brod
Zadar74:68Cibona
1Cibona 122+264
2Zadar 122+192
3Cedevita 113+205
4Zagreb 95+75
5Zabok 59-112
6Slavonski Brod 410-199
7Trogir 212-198
8Vrijednosnice Osijek 113-227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Gomez6911.04.2010. u 19:30
    car je igrao carski, ali tekma baš i nije bila neka ljepotica.
    Gomez69