Zimski sportovi

Istraga: "Staza nije kriva za nesreću"

Borna Rupnik • subota, 13.02.2010.
Istraga: "Staza nije kriva za nesreću"
Foto: EPA

Smrt mladog gruzijskog sanjkaša zavila je u crno i samo otvaranje Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru, a službena istraga nije pronašla nedostatke na stazi u Whistleru...

21-godišnji Nodar Kumaritašvili preminuo je u petak od ozljeda zadobivenih nakon izlijetanja s olimpijske staze u Whistleru, gdje se održavao sanjkaški trening.

Njegova je smrt uzdrmala ne samo gruzijsku reprezentaciju nego i cijeli olimpijski i sportski svijet, a organizatori su u suradnji s Međunarodnom sanjkaškom federacijom odmah pokrenuli istragu o tragičnom događaju.

Vezane vijesti

Iako su neki od prvih treninga upozoravali na opasnosti u Whistleru, nije pronađen razlog za daljnje zatvaranje staze. "Stručnjaci su uspjeli pratiti sportaševu putanju i zaključili su da nema nikakvih naznaka da je nesreću uzrokovao bilo kakav nedostatak na stazi", stoji u priopćenju.

"Čini se da je natjecatelj prekasno izašao iz zavoja broj 15 te se nije uspio pravilno namjestiti za ulazak u zavoj broj 16. Pokušavajući ispraviti problem, izgubio je kontrolu nad sanjkama, što je dovelo do tragične nesreće", dodaje se.

Ipak, na spomenutom će mjestu zaštitna ograda biti povišena te će biti učinjene promjene na ledenoj podlozi. "To je isključivo preventivna mjera kako se ovakva nevjerojatna nesreća ne bi ponovila", kažu organizatori.

Sanjkaška natjecanja nastavit će se već u subotu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.02.2010. u 18:06
    U najtezem dijelu staze se dosezu najvece brzine ikad izmjerene u tom sportu...preko 150 km/h....to nema niti na jednoj stazi u svijetu...Kanadjani su ponosan narod i mogu vam reci iz prve ruke da ovdje na svim vecim poznatijim medijima pogotovo radiju svi slusatelji/gledatelji traze da netko... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.02.2010. u 18:00
    Zivim u Kanadi i pratim ovdasnje medije svakodnevno i nije istina da staza nije kriva za nesrecu. U zadnje dvije godine koliko je staza otvorena veoma cesto sportazi u tom sportu su javno kritizirali stazu odnosno njenu brzinu cak su neki i neki Kanadski sportasi javno upozoravali da staza nije... [više na forumu]
    Obrisan korisnik