Zimski sportovi

Šola u lovu na finale

Vedran Babić • subota, 13.02.2010.
Šola u lovu na finale

Po treći put u nizu Hrvatska će imati svoje predstavnike u bobu četverosjedu na Zimskim olimpijskim igrama. Reprezentacija predvođena Ivanom Šolom u Vancouver je stigla u prilično izmijenjenom sastavu u odnosu na Torino 2006., no splitski pilot nada se čudu - plasmanu u finale.

Skupina avanturista koja se krajem prošlog stoljeća okupila oko Ivana Šole realizirala je svoj olimpijski san nastupom u Salt Lake Cityju 2002. godine. Tada su momci u sastavu Šola, Boris Lovrić, Đulijano Koludra, Igor Boraska i Niki Drpić zauzeli 26. mjesto, da bi četiri godine potom u Torinu poboljšali svoj plasman za tri mjesta. U momčadi je ostao samo Šola, a novi kolege bili su mu Slaven Krajačić, Alek Osmanović, Jurica Grabušić i Dejan Vojnović.

U odnosu na Torino ostali su Šola i Krajačić, a pridružili su im se Mate Mezulić, Igor Marić i Andras Haklits. Vatrena krštenja su sada već davno iza naše bob reprezentacije i Šola ne skriva svoje ambicije uoči početka natjecanja.

"Očekujemo bolji plasman nego na prethodnim Olimpijskim igrama, premda je i sam odlazak na Igre veliki uspjeh. Bili bismo zadovoljni kada bismo ponovili rezultat iz Torina, no finale bi bio kruna cijelog našeg rada i realno gledajući mi vrijedimo za jednu od pozicija između 10. i 20. mjesta, jer neki naši dosadašnji rezultati, kao na Američkom kupu (6. mjesto), to i dokazuju", rekao je Šola.

Potpuno se slažemo da je i sam plasman (treći uzastopni) na ZOI golemi uspjeh za Šolu i ekipu, no njihovi ovosezonski rezultati ipak nam ulijevaju nadu u proboj u finale, kao što to i sam naš pilot ističe. No, stavljati nepotrebni pritisak na njihova leđa ne bi bilo zahvalno i stoga ćemo najpametniji biti ako im samo poželimo puno sreće i, naravno, zabave.

Raspored natjecanja (po hrvatskom vremenu)

Muški (dvosjed):
20. veljače (3.00) - prva vožnja
20. veljače (4.35) - druga vožnja
21. veljače (22.30) - treća vožnja
21. veljače (00.05) - finale

Žene (dvosjed):
23. veljače (3.00) - prva vožnja
23. veljače (4.10) - druga vožnja
24. veljače (3.00) - treća vožnja
24. veljače (4.10) - finale

Muški četverosjed:
26. veljače (22.00) - prva vožnja
26. veljače (23.35) - druga vožnja
27. veljače (22.00) - treća vožnja
27. veljače (23.35) - finale

Glavni favoriti u natjecanju četverosjeda su svakako Nijemci i Amerikanci. Nijemci su apsolutni vladari ove discipline, osvojili su zlato na sve četiri posljednje Zimske smotre i pobijedili na posljednje četiri utrke Svjetskoga kupa, što dovoljno govori o pravovremenom tempiranju forme.

Njihov pilot je živuća legenda ovog sporta, 36-godišnji Andre Lange, osvajač tri zlatne olimpijske medalje i još njih preko 40 na svim natjecanjima te višestruki svjetski i europski prvak. Lange je najavio povlačenje iz sporta poslije Vancouvera i sigurno će dati sve od sebe da se oprosti u stilu.

Amerikanci su, pak, aktualni svjetski prvaci i slavili su na tri utrke ove sezone, a njihov vođa je Steven Holcomb, koji će pokušati odvesti svoju momčad do prvog zlata za SAD još tamo od 1948. godine. Holcomb je inače kroz svoju karijeru imao opasnih problema s vidom, 2008. mu je dijagnosticiran i keratokonus, ali je nakon kirurškog zahvata sada sve u redu i spreman je za zlato.

"Vožnja boba se značajno promijenila iz moje perspektive. Zbog tog problema, učio sam voziti prema osjećaju, pa je tako moj nedostatak postao veliki dobitak. Naučio sam voziti onako kako voze najbolji piloti", rekao je ovaj hrabri 29-godišnji Amerikanac.

Najjača njemačka postava je identična kao u Torinu (Lange/Hoppe/Kuske/Putze), što se ne može reći za Amerikance. Holcombu i Curtisu Tomaseviczu pridružili su se najmlađi član, 22-godišnji Justin Olsen te osam godina stariji Steve Mesler, koji su zamijenili Billa Schuffenhauera i Lorenza Smitha III. Od ostalih reprezentacija najviše valja izdvojiti ostale osvajače medalja iz Torina, Ruse i Švicarce, koji su sposobni zagorčati život glavnim favoritima.

Što se dvosjeda tiče, tu bi konkurencija mogla biti veća. Branitelj naslova je također Lange s Kuskeom, a najveća prijetnja bit će im prvenstveno Švicarci, zatim domaćini Kanađani i Amerikanci. I u ovoj disciplini sve velesile će imati po tri momčadi, pa ne bi čudilo ako bi jedna zemlja osvojila dvije, ili čak sve tri medalje.

Ljepši spol natjecat će se već tradicionalno samo u dvosjedu. Pogađate, opet su Njemice bile zlatne u Torinu, no ovoga puta uz Sandru Kiriasis neće biti Anja Schneiderheinze već 22-godišnja Christin Senkel. Za zlato će sigurno konkurirati i oba domaća dvosjeda (Upperton/Brown i Humphries/Moyse), a svoju priliku za postolje tražit će Amerikanke (Rohbock/Rzepka), kao i preostala dva njemačka dvosjeda. Ne smijemo zaboraviti niti aktualne svjetske prvakinje, Britanke Nicole Minichiello i Gillian Cooke.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!